11. augusta 2013

Black Flash – fantóm Provincetownu

Dejiny nadprirodzena a folklóru sú plné rôznych bizarných bytostí. Jednou z nich bol aj fantóm, ktorý strašil mesto Provincetown v Massachusetts v rokoch 1938 – 1945. "Black Flash" alebo aj "čierny fantóm", ako podivného votrelca miestni nazývali, sa však až nápadne podobal slávnemu Skákajúcemu Jackovi, ktorý zas mátal Londýn už oveľa skôr.

Svedkovia bytosť opísali ako vysokého humanoida s deformovanou tvárou, špicatými ušami a žiariacimi očami. Bol oblečený v akomsi plášti s kapucňou, ktorý pripomínal netopierie krídla. Niektorí svedkovia tvrdili, že konce jeho uší a dokonca i oči boli z kovu a Black Flash vraj vydával zvuky podobné hmyzu. Objavilo sa i niekoľko tvrdení, že vedel z úst strieľať plamene.

Prvé správy o fantómovi sa objavili na sviatok Halloween roku 1938, keď partia detí tvrdila, že ich spoza stromov a kameňov pozoruje postava odetá v čiernom. O pár týždňov však pribudli svedectvá aj od dospelých ľudí, ktoré už boli dramatickejšie. Istá žena menom Maria Costa tvrdila, že fantóm na ňu vyskočil z tmy, keď šla neskoro večer okolo radnice. Potom utiekol do noci, pričom nadľudskými skokmi preskakoval vysoké múry a ploty. Stretnutia s votrelcom sa dokonca stále stupňovali a v jednom prípade ho vraj istý Charles Farley aj postrelil. Fantóm sa však potom iba zasmial, preskočil múr vysoký dva a pol metra a utiekol do tmy.

Okrem strašenia občanov mesta podivná bytosť však nenapáchala väčšej škody – až na pár prípadov. Vyskytli sa minimálne dva prípady, keď boli ľudia Black Flashom fyzicky napadnutí. V prvom prípade George Loboas tvrdil, že keď chcel bytosť udrieť, fantóm mu schytil ruku a stlačil mu ju tak silno, že Loboas padol na kolená. V druhom prípade zas iného svedka fantóm udrel tak silno, že spadol na zem. Istú novembrovú noc v roku 1945 obdržala polícia telefonát, že sa Black Flash potuluje po školskom dvore. Na miesto údajne prišlo až päť strážnikov, ktorí fantóma zbadali. Keď ho však chceli zahnať do rohu, prízrak sa iba zasmial a jedným skokom preskočil trojmetrový plot ihriska. Policajti si potom údajne mysleli, že Black Flash musí byť zručným skokanom o tyči, keď je schopný takýchto výkonov.

V decembri 1945 sa skupina štyroch detí hrala cez deň na dvore, keď si všimli tmavú postavu. V strachu tak bežali naspäť do domu, no prízrak ich prenasledoval a snažil sa násilne otvoriť dvere. Jeden z chlapcov sa však rozhodol dom ubrániť a tak z horného okna na votrelca vylial hrniec horúcej vody, ktorú zobral priamo z piecky. Fantóm potom iba bolestne zavyl a utiekol. Odvtedy ho vraj už nikto nevidel. Čím však v skutočnosti táto bizarná bytosť naozaj bola? Je až zarážajúce, koľko má Black Flash spoločných čŕt so slávnym Skákajúcim Jackom. Boli snáď deti z Provincetownu ovplyvnené strašidelnými londýnskymi historkami a vymysleli si svojho vlastného fantóma? Prečo však vypovedali aj dospelí, ktorí istotne vedeli, že rozprávanie historiek o skákajúcom prízraku im určite na reputácii nepridá? Či už bol Black Flash skutočný, alebo sa jedná len o miestny folklór, jedno je isté – vlastnosti, ktorými podobné bytosti údajne disponovali, sú mimo schopností ľudí aj dnes. A preto je nemožné určiť, čo boli skutočné alebo nie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára