12. augusta 2013

Hrad Houska

Hrad menom Houska sa nachádza v Českolipsku na sever od Prahy a bol pravdepodobne založený Přemyslom Otakarom II. v prvej polovici 13. storočia. Okolo tejto stavby sa však objavuje mnoho nezodpovedaných otázok. Vznikol totiž na mieste, kde je jeho existencia doslova zbytočná – nestál na žiadnej obchodnej ceste, nebol to kráľovský či hraničný hrad a stál v krajine bez dostupného zdroja vody. Podľa povestí však predsa len na niečo slúžil: má totiž strážiť bránu do pekla. Nie nadarmo je preto hrad považovaný za jedno z najstrašidelnejších miest v Česku.

Okolie hradu tvoria husté lesy, močiare a pieskovcové vrchy. Legendy hovoria, že na pôvodnom mieste hradu bola akási jaskyňa alebo puklina, o ktorej miestni vraveli, že je to brána do pekla. Z nej mali vychádzať pekelné stvorenia a čierne okrídlené bytosti (pravdepodobne netopiere), a aby sa zamedzilo prechodu zla na povrch zeme, vyrástol na mieste hrad Houska. Priamo nad puklinou tak vyrástla kaplnka, ktorá mala pekelnú bránu udržať uzavretú. Ešte pri stavbe však dostali väzni, ktorí na hrade pracovali, možnosť vykúpenia. Mali byť spustení na lane do diery a povedať, či naozaj vidia peklo. Prvý väzeň však o chvíľu na to, čo ho spustili dolu do tmy, začal zdesene kričať. Keď ho vytiahli, jeho vlasy boli už šedivé a bol v silnom šoku. Potom bol prevezený do blázinca, kde z neznámych príčin o dva dni umrel.

V 30. rokoch 20. storočia sa hradu zmocnili nacisti, ktorí na ňom vykonávali svoje bizarné psychické a iné experimenty. Vraví sa, že dokonca experimentovali s portálmi do iných dimenzií. Na dvore boli neskôr nájdené tri kostry nemeckých vojakov, pričom všetci boli popravení. Mnoho turistov na hrade pociťuje zvláštne veci. Ide o nervozitu a zlú energiu a psi niektorých návštevníkov sú podľa správ často vynervované, vyjú a nechcú na hrad vstúpiť. Takisto tam zlyháva technika. Fotky z hradu sa vraj turistom nikdy nepodaria, buď fotografovaná osoba nepozerá do fotoaparátu alebo na fotkách nie je vidno nič konkrétne.

Pod hradom sa podľa povestí nachádzajú tajné chodby a priestory, v ktorých majú byť ukryté cenné poklady a kostry "neľudí". Vchod do podzemia však dnes už neexistuje a tak podzemie ostáva záhadou. Najtajomnejším miestom je však kaplnka. Na jej stenách sú vyobrazené pekelné stvorenia a samotné steny sú vďaka lišajníkom stále vlhké, aj keď okolité sú suché. V kaplnke najviac ľudí zažíva nevysvetliteľnú úzkosť, strach a mdloby. Bádatelia zas hovoria, že "brána do pekla" je vlastne len geologické podložie, ktoré u citlivých ľudí vyvoláva zvláštne pocity a niekedy spôsobuje i zdravotné problémy.


Vraví sa, že niektorí vďaka vplyvu pekelnej brány dokonca cestovali v čase. To mal údajne zažiť spisovateľ Karel Hynek Mácha. Mácha napísal roku 1836 list, v ktorom sa svojmu priateľovi zmienil o svojom desivom zážitku. Mal sa vraj objaviť v Prahe, kde "ho štípal prach a dym v pľúcach, ozývalo sa dunenie a hluk", videl "zástup ľudí odetých v šašovských šatách, ktorí sa ženú v davoch a neusmejú sa na seba." Istej ženy sa potom vraj spýtal, aký je rok, a tá mu dopovedala, že je v roku 2006. Mohol spisovateľ vidieť moderné ulice s električkami, autami a davmi uponáhľaných ľudí? Niektorí vyšetrovatelia však tvrdia, že list je podvrh a Mácha nikdy nič podobné nenapísal.

Medzi časté paranormálne javy patria zjavenia temných postáv, pričom najznámejší je zrejme "mních bez tváre", ktorý sa má objavovať na hrade a v okolí. Spod kaplnky vraj vychádzajú stony a krik a počuť tam hlasy, ktoré rozprávajú v rôznych jazykoch. Odvážnejšie tvrdenia potom hovoria o démonických "hybridných" tvoroch, ktorí sa objavujú v kaplnke a pripomínajú krížencov medzi človekom a rôznymi zvieratami. Na treťom poschodí bol tiež videný prízrak bielej pani, ktorá pozerá z okna dolu na dvor. Nikto nevie, aká je identita tohto ducha, no zdá sa, že je zo všetkých na hrade najneškodnejší. Legendy taktiež hovoria o veľkom bezhlavom koňovi, ktorý sa zjavuje pred prednou bránou. Návštevníci tiež vraj videli zjavenie viacerých ľudí zviazaných reťazami, ktorí pochodujú smerom k hradu. Každý z nich má tiež na tele hrozné rany a toto zjavenie údajne trvalo i niekoľko minút. Na hrad sa v roku 2009 vybral aj tím paranormálnych vyšetrovateľov "Ghost Hunters International", ktorý potvrdil, že na hrade celkom iste straší.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára