9. októbra 2013

Frederick Valentich

Zmiznutie letca Fredericka Valenticha sa radí medzi najvýznamnejšie a taktiež znepokojivé stretnutia s UFO v Austrálii. 20-ročný Valentich so svojou jednomotorovou Cessnou vzlietol 21. októbra 1978 z letiska Moorabin v Melbourne. Jeho večerný let mal smerovať na ostrov King Island, kde mal vyzdvihnúť nejakých pasažierov, a naspäť na Moorabin. To sa však už nestalo. Valenticha ani jeho lietadlo sa už nikdy nepodarilo nájsť.

Let mladého pilota mal smerovať ponad prieliv Bass, kde sa odrazu Valentich ozval veliteľstvu letovej prevádzky, že pod sebou vidí veľký stroj. Z veliteľstva ho však informovali, že na radaroch nie je vidieť nič neobvyklé, a požiadali ho, aby stroj opísal. Povedal im však len, že na ňom svietia 4 jasné svetlá. UFO potom preletelo tesne okolo jeho lietadla a vyzeralo to, že sa hrá na mačku a myš. Valentich potom tvrdil, že objekt je podlhovastý, svieti na zeleno a je z kovu, no nejde vraj o žiadne známe lietadlo. Objekt ho neustále obiehal, až sa nakoniec stratil. No nie na dlho.

UFO sa znova objavilo na juhozápade, a približne vtedy Valentich veliteľstvu oznámil, že motor jeho lietadla začína vynechávať a zadrháva sa. Opýtali sa ho, aký je jeho zámer, na čo letec iba zmätene odpovedal: "Mojím cieľom je – ach – dôjsť na King Island – ach – do Melbourne. Ten podivný stroj sa nado mnou znova vznáša... Vznáša sa a... nie je to lietadlo." Potom nastalo 17 sekúnd neidentifikovaných zvukov, ktoré zneli ako "šrotovanie kovu". Opätovné pokusy o spojenie zlyhali, a tak veliteľstvo vyhlásilo poplach. V čase 19:33 už bolo zjavné, že Valentichova Cessna na letisko na King Island nedorazila. Začala sa rozsiahla záchranná akcia. Po piatich dňoch intenzívneho hľadania sa však nepodarilo nájsť ani jedinú stopu po letcovi či samotnom lietadle, a to i napriek tomu, že Cessna bola vybavená záchranným rádiovým majákom.

Počasie bolo v čase incidentu jasné, fúkal iba jemný vánok. Nádrž bola naplnená na 5 hodín letu a lietadlo bolo vybavené 4 záchrannými vestami. Čo sa teda prihodilo? Ukázalo sa však, že pred i po zmiznutí Fredericka Valenticha bolo v oblasti viackrát pozorované UFO. Otec mladého letca, Guido Valentich, sa neskôr zmienil, že Frederick pevne veril v UFO a nie dlho pred zmiznutím sa obával útokov od týchto neidentifikovaných strojov. Vyzerá to teda tak, že jeho obavy boli oprávnené, a že neidentifikovateľné nepozemské objekty dokážu byť niekedy zlomyseľné a nebezpečné, čo dokazuje nielen tento prípad, ale aj iné podobné incidenty.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára