30. novembra 2013

Boj o Los Angeles

V noci z 24. na 25. februára 1942, necelé tri mesiace po tom, čo bola Amerika proti svojej vôli zatiahnutá do druhej svetovej vojny, sa nad západným pobrežím Los Angeles objavila veľká formácia neidentifikovaných lietajúcich predmetov. Mestská protivzdušná obrana nestrácala čas a v domnienke, že ide o začiatok nečakaného útoku Japoncov, zahájila paľbu. Behom dvadsiatich minút bolo vypálených asi 1500 protilietadlových striel, ktoré mnohokrát trafil cieľ. Zvláštne však bolo, že nebolo zostrelené žiadne nepriateľské lietadlo, i keď nevybuchnuté strely poškodili mnoho domov a celkovo pripravili o život 6 civilistov.

Nasledujúci deň bolo celé mesto v zmätku. Ráno bolo všetkým jasné, že pri pobreží nekotví žiadna japonská flotila. Výpovede očitých svedkov svedčili o tom, že to, čo sa na oblohe objavilo, ani zďaleka nepripomínalo konvenčné nepriateľské lietadlá. Podľa nich zostal vo výške zhruba 300 metrov visieť akýsi veľký guľatý objekt, okolo ktorého vybuchovali protilietadlové strely. Akýsi novinár, pracujúci pre noviny Herald Express, si bol istý, že videl, ako mnoho striel vybuchuje bez viditeľného účinku priamo v strede objektu. Neobvyklý stroj, ktorý potom pomaly preletel nad pobrežnými mestami medzi Santa Monica a Long Beach, nakoniec zmizol nad oceánom. I keď sa pohyboval pomaly, iba málokto, kto ho videl, veril že išlo o vzducholoď, ktorá by mimochodom vyletela do vzduchu už pri prvom zásahu. Čo teda predstavoval tento veľký objekt a ďalšie malé predmety, ktoré ho sprevádzali?

Vysoko postavení vojenskí dôstojníci sa ocitli v rozpakoch. Boli zmätení nedávnou prítomnosťou neznámych strojov a očividnou neschopnosťou svojich strelcov dostať ich na zem. I keď uvažovali o rôznych možnostiach a nikdy nevydávali informácie, vedeli už, že bude obtiažne dodať americkým obyvateľom nový pocit istoty. Rozhodli sa teda, že paranoju spojenú s prípadom ukončia. Nasledujúceho mesiaca prehlásil minister vojenských námorných síl John Knox, že nad západným pobrežím vlastne tú noc neboli žiadne neidentifikované lietadlá a že odpálenie striel zapríčinil planý poplach. Niet pochýb o tom, že novinári z Washingtonu si v ťažkých časoch uvedomovali národné záujmy, a tak prijali toto vysvetlenie bez otázok.

V Kalifornii však bola situácia trocha iná. V Los Angeles toto vyhlásenie spôsobilo iba to, že popudilo verejnú mienku a miestne médiá nestrácali čas a odsúdili ho ako nepresvedčivú vojnovú propagandu. Tí istí novinári však zistili, že ich pokusy preniknúť hlbšie do záhady vzdušného útoku, ku ktorému nikdy nedošlo, boli neustále marené. Ako v tej dobe poznamenal autor úvodníku v novinách Long Beach Independent: "Okolo celej záležitosti sa rozhostilo záhadné mlčanie a zdá sa, že sa určitý druh cenzúry snaží diskusiu o tomto probléme zastaviť."

Dnes môžeme s určitosťou povedať, že sa Independent vo svojom úsudku nemýlil. Spis, ktorý sa tohto prípadu týkal, bol tajný až do roku 1974, kedy sa ho pomocou zákona o práve na informácie podarilo uvoľniť. Spísal ho generál George C. Marshall, šéf štábu prezidenta Franklina D. Roosevelta. Je datovaný 25. februára 1942 a potvrdzuje, že predošlej noci boli na oblohe skutočne videné bližšie neurčené predmety, na ktoré boli vypálené strely, i keď ministerstvo obrany nedokázalo objasniť ich povahu alebo pôvod. Spis generála Marshalla predstavoval medzník v tajnej histórii 20. storočia, keďže označuje začiatok oficiálnych pokusov skrývať dôkazy o UFO nad našou planétou. Táto taktika pokračuje dodnes. Je totiž bežnou praxou, že vlády celého sveta zadržiavajú pred verejnosťou informácie a tvrdohlavo popierajú, že to robia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára