3. decembra 2013

Monštrum z Boggy Creek


K mestu Fouke v americkom Arkansase sa už od 40. rokov 20. storočia viaže legenda o neznámom tvorovi podobnom veľkému ľudoopovi. Tento tvor už dostal mnoho mien, ako napríklad "Monštrum z Boggy Creek", "Netvor z Fouke" či "Monštrum z Jonesville" a podľa svedectiev zo 70. rokov, ktoré sa objavili aj v médiách, je jeho správanie agresívne.

Popis
Viaceré svedecvá, ktoré sa objavili medzi rokmi 1971 a 1974, tvora opisujú ako humanoidnú bytosť pokrytú hustou srsťou, vysokú asi 2 metre so širokou hruďou. Neskoršie prípady z 80. rokov tvora dokonca popisujú ako omnoho väčšieho, až 3 metre vysokého s hrudníkom širokým 1 meter. Monštrum sa podľa svedkov pohybuje svižne a rýchlo a pri schôdzi máva rukami podobne ako primáty. Taktiež vydáva neznesiteľný zápach pripomínajúci tchora a má veľké červené oči, ktoré v tme svetielkujú. Nájdené stopy naznačujú, že jeho chodidlá merajú až 43 centimetrov na dĺžku a 18 cm na šírku.

Pozorovania
Miestne legendy hovoria, že monštrum sa lesmi a močiarmi okolo Fouke zakráda už od 40. rokov, no prvé svedectvá pochádzajú z roku 1964 a viažu sa k Jonesville, no vtedy im nebola venovaná väčšia pozornosť.

Tvor sa do povedomia verejnosti dostal až roku 1971, kedy sa o ňom objavila správa v novinách. 1. mája totiž monštrum údajne napadlo domov Elizabeth a Bobby Fordových. Elizabeth večer spala na gauči a čakala na Bobbyho a jeho brata Dona, ktorí boli na poľovačke. V okne náhle zahliadla tvár, ktorú najprv považovala za medveďa, no tvor potom odišiel. Vrátil sa však krátko po polnoci a zaútočil na Bobbyho, ktorý vtedy stál na verande domu. Monštrum ho podľa správ mocne schytilo za ramená a hodilo ho o zem. Bobby sa však dokázal odplaziť a netvorovi utiekol, no musel byť prevezený do nemocnice, kde mu ošetrili viaceré škrabance a rany na chrbte. Bol tiež vďaka nezvyčajnému útoku v šoku.


Počas stretnutia svedkovia na tvora viackrát vypálili zo svojich zbraní a boli si istí, že ho trafili, no zdalo sa, že to nemá žiaden efekt, keďže sa nenašli ani žiadne stopy po krvi. Autority následne oblasť prehľadali, no tvora už nenašli. Okolo domu sa však našli veľké trojprsté stopy, na verande boli viditeľné škrabance po pazúroch a jedno okno na boku domu malo tiež viditeľné poškodenie. Fordovci následne prehlásili, že už viacero nocí predtým počuli, že sa okolo ich domu niekto zakráda, no neprikladali tomu väčší význam.

Monštrum bolo znova videné 23. mája 1971, keď traja ľudia, D. C. Woods, Wilma Woods, a pani R. H. Sedgass zahliadli veľkého ľudoopa, ktorý prebehol cez cestu. Nasledujúce mesiace počet pozorovaní rástol a miestni i turisti často nachádzali ďalšie trojprsté stopy. Krátko po incidente v dome Fordovcov rádio KAAY vypísalo odmenu 1090 dolárov tomu, kto tvora chytí. Mnohí sa monštrum snažili vystopovať s loveckými psami, no tie nevedeli stopu tvora sledovať. Hystéria ohľadom monštra z Fouke zašlo až tak ďaleko, že šerif z Miller County musel dočasne zakázať používanie zbraní, aby sa predišlo zbytočným zraneniam.

Záujem o monštrum postupne klesal, až kým Charles B. Pierce roku 1973 nenatočil dokumentárny horor o tvorovi s názvom "The Legend of Boggy Creek". Roku 1978 sa vyskytli ďalšie svedectvá, pri ktorých zmizol dobytok z fariem a viacerí psi boli napadnutí neznámym tvorom. Správy o výskyte tvora však pokračovali aj v 90. rokoch a pokračujú dodnes. Skeptici sa domnievajú, že svedkovia iba chybne identifikujú čierneho medveďa, ktorý sa v oblasti vyskytuje. Dôkazy však vravia niečo iné, a tak sa stále s istotou nevie, čím by monštrum z Fouke vlastne mohlo byť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára