9. apríla 2014

Spontánna teleportácia: prípad Gila Péreza

Teleportácia predstavuje v literatúre, filmoch a science-fiction často rozoberanú tému. Bezpochyby sa jedná o zaujímavú tému, ktorá rúca všetky limity fiktívnych postáv a ich premiestňovania sa v priestore. V skutočnom živote sa o teleportáciu snažilo už mnoho vedcov, no zatiaľ žiaden uspokojivo neuspel. Existujú však i záznamy, ktoré podivné prípady spontánnej teleportácie opisujú, a jedným z najznámejších je prípad Gila Péreza.

24. októbra 1593 strážil španielsky vojak Gil Pérez guvernérov palác v Manile na Filipínach. Pérez musel byť neustále ostražitý, pretože len deň predtým čínski piráti spáchali na guvernéra Filipín atentát. Deň bol stále horúcejší a unavený vojak sa rozhodol na chvíľu si odpočinúť. Oprel sa teda o múr paláca a na chvíľu zavrel oči, no keď ich otvoril, prekvapene zistil, že už sa nenachádza tam, kde doposiaľ. Spočiatku nevedel, ako sa zachovať, a tak len rutinne pokračoval v stráži. Odrazu však k nemu niekto podišiel a začal sa ho vypytovať, kto je a odkiaľ prišiel. Na svoje zdesenie sa Pérez dozvedel, že sa nenachádza v Manile, ale na mieste Plaza Mayor v Mexico City – na mieste vzdialenom cez 9000 míľ.

Pérez vysvetlil, že v Manile stráži guvernérov palác, ktorého minulú noc zabili, no v Mexico City sa tieto novinky ešte neobjavili a tak zmäteného vojaka zatkli a dali ho do cely v domnienke, že sa jedná o filipínskeho dezertéra, či dokonca o posluhovača diabla. Keď sa ho opakovane pýtali na to, ako sa dostal do Mexika, Pérez im to nijako nevedel vysvetliť. Do Mexico City dorazila loď so správou o guvernérovej smrti až o dva mesiace. Jeden z námorníkov dokonca tvrdil, že Péreza pozná, no nikto nevie, kam sa podel. Naposledy ho vraj videli 23. októbra pri guvernérovom paláci. Péreza teda nakoniec prepustili, na čo sa vrátil do Manily, kde ďalej slúžil ako stráž.

Niekde sa uvádza, že príbeh sa začal rozprávať až o 100 rokov po tom, čo sa údajne stal, pričom inde sa tvrdí, že autority ho zaznamenali hneď. Kvôli malému množstvu detailov a dávnej minulosti je však dnes tento prípad rozporuplný. Mnohí ho považujú za výmysel a veria, že si celú záležitosť ktosi len vymyslel. No čo ak sa skutočne stala? Pérez mal v podstate šťastie, že sa neocitol niekde v krajine s cudzím jazykom či kdesi v divočine alebo na otvorenom mori. Ako by sa človek mohol mihnutím oka preniesť cez celý oceán? Bol Gil Pérez naozaj "obeťou" spontánnej teleportácie, javu, ktorý je aj dnes v 21. storočí stále neznámy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára