13. apríla 2014

Prízrační stopári

Príbehy o stopároch z druhého sveta už dlho patria medzi najznámejšie duchárske historky. Pri pomyslení, že mnoho z nich sa zakladá na skutočných udalostiach, kedy ľudia prišli do bezprostredného kontaktu so záhrobím, vyvolávajú tieto príbehy zimomriavky. Znepokojivým faktom je tiež to, že tieto prízraky vyzerajú a jednajú ako skutoční ľudia a niekedy dokonca s nič netušiacimi vodičmi prichádzajú i do fyzického kontaktu.

Základný príbeh znie asi takto: unavený vodič idúci v noci po osamelej ceste zrazu zbadá stopára, ktorého vezme do auta. Niekedy jazda prebehne normálne a stopár vystúpi tam, kde chcel, a vodič sa až neskôr dozvie, že daná osoba na ceste už pred rokmi umrela – práve v deň, kedy ju viezol. Niekedy však stopár na zdesenie šoféra zmizne z auta priamo počas jazdy. Ako mnoho "skutočných" duchárskych príbehov, historky o prízračných stopároch je takmer nemožné reálne overiť a často spadajú do kategórie miestnych legiend a folklóru. Takýchto príbehov je však mnoho a je len na nás, ktorým z nich sme ochotní uveriť.

Stopár z Dunstable

Jedným z najznámejších prípadov stretnutia s prízračným stopárom, ktorý sa dostal i do novín, bol prípad z roku 1979 z anglického Dunstable. Jedného októbrového večera 26-ročný Roy Fulton odišiel po nevydarenej partii v šípkach preč z baru Leighton Buzzard a chystal sa navštíviť iný podnik. Vybral sa teda späť po neosvetlenej ceste Dunstable Road, keď si pri krajnici všimol mladého muža, ktorý stopoval. Vzal ho teda do do auta a oznámil mu, že ide do Dunstable, no stopár nepovedal nič a iba meravo ukázal prstom rovno pred seba. Po niekoľkých minútach tichej jazdy, kedy sa nad cestou objavili prvé lampy, Fulton siahol po cigaretách, aby si pripálil. Ponúkol aj svojho pasažiera, no keď neprichádzala odpoveď, Fulton sa otočil a zistil, že vedľa neho už nikto nesedí. Fulton v momente dupol na brzdy a prehľadal celú dodávku, no po stopárovi už nebolo ani stopy. Po krátkej prehliadke Roy dokonca zistil, že sedadlo, kde stopár sedel, je stále teplé a dvere na strane spolujazdca sú pevne zatvorené. Po neskoršom prieskume sa však nepodarilo nájsť žiadne záznamy o smrteľných nehodách na ceste, ktoré by stretnutie s duchom vysvetľovali, a tak ostáva Fultonov príbeh dodnes záhadou.

Duch fajčiara

Jeden februárový večer roku 1951 istý britský strážnik zastavil vojakovi s uniformou leteckých síl. Po tom, čo vojak nastúpil do auta, sa strážnika spýtal, či si môže pripáliť. Policajt mu teda podal jednu zo svojich cigariet i zapaľovač a periférnym videním ešte zbadal, ako si vojak pripaľuje cigaretu, no keď sa k nemu otočil, zrazu ho nebolo. Na sedadle ostal ležať iba zapaľovač. 


Stopárka Annie

Počas 40. rokov na ceste Calvary Drive v St. Louis údajne často vídavali mladé dievča v bielych šatách s tmavými vlasmi, ktoré vodičom, ktorí ju zviezli, tvrdilo, že sa jej pokazilo auto. Dievča, ktoré bolo všeobecne známe ako Annie, však zmizlo z auta po tom, čo vodiči minuli cintorín Bellefontaine Cemetery.

Prízrak v autobuse

Mestská časť Evergreen Park v Chicagu má taktiež svoju legendu o stopujúcom prízraku. Jedná sa o dievča, ktoré už viackrát vodiči vzali do auta, no keď sa priblížili k Evergreen Cemetery, dievča jednoducho z auta zmizlo. Na druhej strane sa však vyskytli tvrdenia o tom, že dievča niekedy postáva na autobusovej zastávke oproti cintorínu. Raz vraj dokonca i nastúpila do autobusu, no nezaplatila za lístok. Keď sa k nej vodič chcel otočiť, zistil len, že dievča zrazu zmizlo.

Duch na ceste číslo 36
Niekedy sa zdá, že prízraky na osamelých cestách autá nestopujú – proste do nich priamo nasadnú. Niekedy v 80. rokoch šla žena menom Roxie po ceste číslo 36 neďaleko Edmontonu v Alberte, keď si odrazu zdesene všimla, že vedľa nej niekto sedí. Uvedomila si, že nemôže ísť o nikoho z mäsa a kostí, pretože nikomu cestou nezastavila a pasažier bol celý v odtieňoch sivej a bielej, akoby vypadol z čiernobieleho filmu. Bol taktiež oblečený v šatách z minulej dekády a keď sa po chvíli k vodičke otočil, zamával jej, usmial sa a zmizol pred jej očami.

Vzkriesená Mary
Príbeh o Vzkriesenej Mary (Resurrection Mary) sa radí k najvýznamnejším paranormálnym historkám z Chicaga a okolia. Príbeh sa začína jednej zimnej noci v roku 1934, kedy mladé dievča prišlo pri nehode o život na ceste domov z tanečnej sály na Archer Avenue v prímestskej časti Chicaga. O 5 rokov neskôr, roku 1939, vzal istý taxikár do auta mladé dievča v bielych šatách, ktoré šlo po Archer Avenue. Sadla si dopredu a navigovala taxikára, aby šiel rovno dolu ulicou, no po určitej dobe mu povedala, aby zastavil, na čo dievča zmizlo priamo z auta. Taxikár si uvedomil, že sa nachádza pred cintorínom Resurrection Cemetery, kde je dievča pochované. Pri jednom prípade z roku 1976 istá žena údajne Mary videla za plotom cintorína, po čom na plote ostali dve ohnuté železné tyče, na ktorých je podľa legendy vidieť odtlačky rúk nešťastného ducha. Pravé meno ducha však nie je jasné a cintorín, na ktorom je pochovaná, sa v skutočnosti vraj volá Ross Cemetery. Pri mnohých príležitostiach zo 70. a 80. rokov viacerí vodiči vskutku zrazili alebo takmer zrazili dievča v plesových šatách, o ktorom sa verilo, že ide o ducha Mary.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára