5. júna 2014

Poltergeist z Jaboticabal

V 60. rokoch sa v meste Jaboticabal v brazílskom São Paule odohral jeden z najšokujúcejších prípadov vyčíňania poltergeista. Agresívny duch spôsoboval trápenie 11-ročnému dievčaťu menom Maria Jose Ferreira, ktoré muselo znášať facky, uhryznutia a iné fyzické útoky od neviditeľnej bytosti. Démonický tyran nakoniec dosiahol to, že celý prípad sa pre Mariu skončil tragicky.

Neobvyklé javy začali, keď na dom Ferreirovcov odrazu začali dopadávať tehly a kamene, ktoré sa akoby objavovali odnikiaľ. Tehly dnu prilietavali cez okná a rozbíjali majetok a rodinné cennosti vnútri, pričom niekoľkokrát trafili i členov rodiny. Po niekoľkých dňoch si rodina uvedomila, že zrejme nejde len o vyčíňanie vandalov, ale že vo veci sú zapojené zlé sily z druhého sveta. Krátko na to sa spojili s kňazom a požadovali exorcizmus. Kňaz rodinu vypočul a sám sa stal svedkom niekoľkých nevysvetliteľných javov vrátane deštruktívnych tehál, pohybujúcich sa tanierov či klopania na steny.

Ako sa onedlho zistilo, kňazovi sa z domu zlého ducha vyhnať nepodarilo. Vo viacerých prípadoch zahŕňajúcich poltergeista je to práve naopak – veci sa po exorcizme ešte zhoršia a duch sa stane ešte agresívnejším. Presne to sa stalo aj rodine Ferreirovcov. Po odchode kňaza sa duch začal prejavovať omnoho aktívnejšie a útočnejšie. Tehly a kamene lietali na dom v ešte väčšom množstve, tentokrát sprevádzané i vajciami, riadom a inými objektmi z domácnosti, vrátane nábytku. Aktivita sa však tentokrát priamo zamerala na 11-ročnú dcéru Ferreirovcov, Mariu. Tá bola odrazu od neviditeľného agresora bitá, pohryzená a fackovaná. Stalo sa dokonca i to, že sa v jej koži odrazu objavili zabodnuté ihly, ktoré sa zrejme zmaterializovali z ničoho. Raz jej z členku údajne vybrali až 55 ihiel naraz. Duch tiež vraj v noci Marii prikladal na tvár šálky, zjavne v snahe udusiť ju. Aktivita ju nasledovala i do školy, kde jedného dňa pri obede jej šaty zrazu začali tlieť.

Miestny zubár Joao Volpe, ktorý bol zároveň i médiom, sa o prípade onedlho dozvedel a okamžite sa rozhodol, že rodinu navštívi. Po príchode rodinu upokojoval, že aktivita nie je démonického charakteru, ale skôr sa jedná o náladového poltergeista. Volpe sa im snažil vysvetliť, že poltergeist v skutočnosti nie je duch, ale len nazhromaždená energia jedného člena rodiny, ktorá sa takto prejavuje z frustrácie. Veril totiž, že pôvodcom neobvyklých javov je samotná Maria, ktorá podľa jeho slov je prirodzeným médiom a spája sa so svetom duchov. Presvedčilo ho aj to, keď mu Maria povedala, že má viacero neviditeľných kamarátov, ktorí sa k nej správajú milo a keď chce, nechávajú jej sladkosti, ktoré sa objavia pri jej nohách.

Volpe bol zo správania dievčaťa udivený a rodiny sa spýtal, či si ju nemôže vziať k sebe domov na pozorovanie. Rodina súhlasila a Maria sa nasťahovala do Volpeho domu. Prvých pár dní sa nedialo nič neobvyklé a dievča malo od bolestivých útokov pokoj. Volpe uvažoval, že to je tým, že Maria je konečne ďalej od svojich rodičov a nezažíva stres. Onedlho sa však na dom začali znášať spŕšky kameňov a zo stien sa ozývalo klopanie a buchot. Pri jednom pozorovaní Volpe a niekoľko jeho spoločníkov zbadali, ako cez okno dnu vletel veľký kameň, udrel do hlavy naraz troch ľudí a zasa vyletel oknom von. Jednej noci šaty na Marii náhle začali horieť a zapálili celú izbu, pričom oheň spôsobil vážne popáleniny aj Volpemu. Vtedy si zubár uvedomil, že na tento prípad je potrebné oveľa silnejšie médium, akým je on. A tým bol istý Chico Xavier.

Po týchto incidentoch Maria cestovala do mesta Uberaba, kde sa nachádzalo centrum všetkých špiritistov a médií. Xavier sa rozhodol Mariu a Volpeho okamžite prichýliť k sebe domov. Tam sa rozhodol usporiadať seansu a kontaktovať duchov, aby zistil, prečo je Maria týraná takýmto spôsobom. V tranze sa Xavier spojil s nahnevaným duchom, ktorý tvrdil, že Maria bola v minulom živote čarodejnicou, ktorá pomocou čiernej mágie spôsobila smrť viacerých ľudí. Duch potom tvrdil, že spolu s ostatnými obeťami na Mariu uvrhli kliatbu a budú ju tyranizovať počas celého jej života. Xavier sa snažil duchov presvedčiť, aby dievča nechali na pokoji a odišli, pretože ona nie je zodpovedná za udalosti, ktoré sa stali dávnejšie.

Po mnohých hodinách modlenia Xavier nakoniec Marii oznámil, že duchovia konečne odišli a už ju viac nebudú obťažovať. Po nejakom čase sa už 13-ročná Maria konečne vrátila domov a ďalej žila so svojimi rodičmi. Predpoveď Chica Xaviera sa však nanešťastie nevyplnila a nahnevaní duchovia v útokoch onedlho pokračovali. Vo veku 16 rokov, približne po piatich rokoch neviditeľného teroru, Maria spáchala samovraždu, keď vypila nápoj s jedovatými pesticídmi. Po jej smrti odrazu všetky podivné aktivity náhle prestali. Dosiahli pomstychtiví duchovia nakoniec čo chceli?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára