27. augusta 2016

Prízračná loď Eurydice

Eurydice bola anglická plachetnica postavená v roku 1843 a bola jednou z lodí, ktorou sa mohlo Anglicko vskutku pýšiť. 24. marca 1878 sa však stala katastrofa, keď loď s viac ako 300 námorníkmi klesla pod hladinu pri ostrove Isle of Wight. Odvtedy však po mnoho rokov vídať plachetnicu naďalej, ako sa nehlučne plaví po mori, a medzi svedkov, ktorí loď duchov videli, patria aj významní ľudia.

Onoho osudného dňa sa loď vracala z cesty z Indie, keď sa odrazu z pobrežia prihnala prudká snehová búrka. Silný vietor síce trval len pár minút, no pobrežná hliadka po búrke na hladine namiesto lode videla už len sťažne a plachty trčiace nízko nad vodou. Vietor loď otočil na stranu, pričom sa silné vlny preliali cez priechody lode a zatopili ju. Na miesto bol vyslaný malý škuner Emma, no zo stoviek námorníkov sa podarilo zachrániť iba štyroch, z ktorých dvaja neskôr zomreli na podchladenie. Všetci ostatní muži sa utopili alebo umrzli v ľadových vodách, a z udalosti sa stala veľká národná tragédia. Finálny počet mŕtvych bol nakoniec 364. Tragédiu pritom videl aj mladý Winston Churchill, ktorý bol na ostrove a katastrofu sledoval z útesu.

Celý národ sa o potopení lode samozrejme čoskoro dopočul, no príbeh Eurydice sa tam ani zďaleka neskončil. Počas mnohých nasledujúcich rokov totiž pribúdali svedkovia, ktorí tvrdili, že plachetnicu videli, ako sa naďalej plaví vo vodách okolo ostrova. Zjavenie sa väčšinou opakovalo - loď sa k svedkom priblížila, no zmizla ešte skôr, ako si ju stačili obhliadnuť. Mnoho týchto stretnutí bolo pripisovaných podivnej hre svetiel v hmle a zrkadleniu morskej hladiny. V 30. rokoch 20. storočia však jedna ponorka musela podniknúť prudký úhybný manéver, pretože sa takmer zrazila s mohutnou drevenou loďou presne na mieste, kde sa Eurydice potopila. Plachetnica sa však o malú chvíľu rozplynula vo vzduchu. Svedkom tejto udalosti pritom bolo mnoho skúsených námorníkov na čele s kapitánom Lipscombom.

Iným svedkom bol učiteľ na dôchodku menom Robin Ford. Ford spolu s priateľmi práve griloval na pláži, keď sa odrazu v diaľke ukázal nejasný tvar veľkej plachetnice. Pohybovala sa údajne veľmi pomaly smerom k pobrežiu, až kým svedkom nezmizla z dohľadu. Najvýznamnejšie pozorovanie prízračnej lode sa však udialo v máji roku 1998. Princ Edward toho dňa natáčal diel pre britský seriál "Crown and Country" na ostrove Isle of Wight. Ironicky, práve keď princ rozprával príbeh o Eurydice, filmový štáb si v diaľke na mori všimol plachetnicu, o ktorej si najprv mysleli, že ide o cvičnú loď. Rozhodli sa, že si ju natočia ako zaujímavé spestrenie k príbehu, zatiaľ čo sa plachetnica blížila k pobrežiu. Potom si štáb dal krátku pauzu, pretože chcel natočiť, ako sa loď plaví po horizonte. O malú chvíľu však ostali všetci prekvapení - loď medzitým úplne zmizla. Záhada sa ešte prehĺbila, keď obyvatelia ostrova, zvlášť skúsení námorníci, potvrdili, že toho dňa sa na mori nenachádzala žiadna staromódna loď, ktorá by sedela k popisu spomínanej plachetnice.

Originálna fotografia vraku a znázornenie záchrannej akcie z tlače




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára