11. septembra 2016

Neobjasnené cestovanie časom: Podivné javy na Bold Street

Stroje času sa stále vyskytujú iba vo filmoch a pre ľudstvo i dnes, v 21. storočí, predstavuje cestovanie časom niečo nereálne. I napriek tomu sa však v dejinách vyskytuje viacero podivných prípadov, kedy ľudia údajne porušili pravidlá plynutia času a ocitli sa tak v budúcnosti alebo minulosti. Čo je na týchto príbehoch pravdivé a čo vymyslené, je len na fantázii a úsudku každého z nás.

Na ulici menom Bold Street v anglickom meste Liverpool sa počas niekoľkých posledných dekád odohrali zvláštne nevysvetlené udalosti, ktoré by sa dali zaradiť k fenoménu cestovania v čase. Zaujímavé na týchto udalostiach je napríklad to, že svedkovia týchto javov sa ocitli priamo v konkrétnom desaťročí, a to v 50-tych a 60-tych rokoch 20. storočia. Ľudia, ktorí mali na Bold Street tieto zážitky, sa v popise podivných udalostí často dosť zhodujú. Existuje vskutku na tejto ulici akási brána do minulosti?

Prvý príbeh sa odohral v júli roku 1996 a zahŕňal manželský pár Franka a Carol. Tí sa toho dňa rozhodli ísť nakupovať na Bold Street. Pár sa na ulici rozdelil, pretože Carol šla do kníhkupectva Dillons a Frank do iného obchodu. Všetko prebiehalo prirodzene až do momentu, keď sa Frank vrátil pred poštový úrad, kde sa mal so svojou ženou stretnúť. Tam si však zrazu všimol, že ho obklopuje zvláštne ticho. Z ničoho nič sa na ulici objavila dodávka, ktorá vyzerala, že prišla priamo z 50-tych rokov a takmer ho zrazila. Zmätený Frank totiž zaregistroval, že odrazu stojí priamo v strede cesty. Na dodávke bol nápis Cardin's, avšak išlo o firmu, ktorá už dávno neexistovala. Frank sa rýchlo vydal do kníhkupectva nájsť Carol, no namiesto nápisu Dillons Bookshop bol nad vchodom nápis Cripps. Veci boli ešte podivnejšie tým, že vo výklade neboli žiadne knihy, ale dámske kabelky a topánky. 

Frank si náhle uvedomil, že aj ľudia naokolo sú oblečení v šatách, ktoré pripomínali 40-te roky, a to zahŕňalo aj staromódne účesy. Upokojilo ho až to, že stretol dievča v normálnom súčasnom oblečení. Dievča pritom vošlo do obchodu s nápisom Cripps a Frank ju hneď nasledoval. Podivná situácia však skončila tak náhle ako aj začala. Len čo Frank vošiel do obchodu, vnútri bolo klasické kníhkupectvo Dillons a všetko vyzeralo znova normálne. Zašiel preto za dievčaťom a oslovil ju s otázkou, či si nevšimla niečo podivné. Dievčina mu prekvapene odpovedala, že vchádzala do nového obchodu s módou, no namiesto toho sú tam knihy. Cardin's aj Cripps však boli firmy, ktoré v Liverpoole pôsobili v 40-tych a 50-tych rokoch. Celý príbeh znie teda dosť nereálne. Treba však spomenúť, že Frank bol policajt a nikdy sa nezaoberal paranormálnymi javmi. O svojom zážitku však nikdy neprestal otvorene hovoriť.

Frank však nebol jediným svedkom neobvyklých udalostí na Bold Street. Iný príbeh sa stal istej slečne menom Imogen. Tá sa jedného dňa vybrala nakúpiť nejaké oblečenie pre dieťa jej sestry. Všimla si obchod pre mamičky s názvom MotherCare, ktorý hneď navštívila. Po tom, čo vybrala viacero vecí, chcela pri pulte zaplatiť kartou. Personál sa však na ňu zahľadel veľmi divne a na miesto došiel samotný manažér. Imogen povedali, že žiadnymi kartami sa u nich neplatí. Tá len sklamane vrátila všetky veci späť a šla preč, keďže nemala pri sebe hotovosť. Doma celý príbeh Imogen povedala svojej matke, no tá bol zmätená - obchod MotherCare už dávno neexistoval. Namiesto neho tam totiž už dlho bola banka, avšak Imogen si stála za svojím. Obe potom na druhý deň ulicu navštívili a nebolo žiadnym prekvapením, že na mieste údajného obchodu pre mamičky bola moderná banka. 

Ďalšie udalosti sa vraj prihodili aj mladému mužovi menom Sean, ktorý jedného dňa v roku 2006 kradol v jednom obchode. Všimol si ho však ochrankár a pustil sa za ním. Sean pri úteku ulicou zabočil do slepej uličky Brookes Alley, kde už nebolo úniku, a tak len čakal, kedy sa ukáže muž z ochranky. Ten sa však na jeho počudovanie neukazoval, a tak Sean vyšiel naspäť na ulicu. Všimol si však, že celá ulica zrazu vyzerá akosi inak. Chodníky neboli na svojom mieste a autá vyzerali staromódne. Sean si všímal stále viac vecí, ktoré predtým na tom istom mieste neboli. Pribudli semafory či kríky, a to všetko na miestach, ktoré Sean poznal. 

Mladý muž kráčal ďalej, no zachvátila ho panika. Uvedomil si, že sa akosi ocitol v inej dobe, a tento jav stále neprestával. Potom vyskúšal použiť svoj mobil, no ten nemal signál. Nakoniec došiel k novinovému stánku a prečítal si dátum na novinách - 18. máj 1967. Vydal sa znova po ulici, dúfajúc, že sa mu podarí vrátiť sa do svojej doby. Keď znova vybral mobil, tentokrát už fungoval. To si už Sean všimol, že sa znova nachádza na známej ulici späť v reálnom čase. Jedinou podivnou vecou ostalo to, že stále na konci ulice videl ľudí v oblečení zo 60-tych rokov. Sean potom príbeh vyrozprával miestnym novinám a hneď niekoľkokrát presne opísal to, čo videl. Niekto by si pomyslel, že sa Sean týmto len chcel vyhovoriť na svoje kradnutie, no príbeh tu ešte nekončí. Samotný ochrankár totiž potvrdil, že keď Seana prenasledoval do slepej uličky, chlapec v nej zmizol. Keď sa potom miestni novinári snažili overiť Seanove tvrdenia, zistili, že historicky všetko pasuje.

Tieto príbehy naznačujú, že na Bold Street sa deje niečo podivné. Či sú však pravdivé, to sa asi nikdy presne neoverí. Isté však je, že ulica Bold Street je v dnešnej dobe už zahalená rúškom miestnych legiend.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára