30. augusta 2017

Stella Lansing: Pohľady do iných dimenzií

V novej sérii kultového seriálu Twin Peaks nám znova David Lynch pripomína, že alternatívne dimenzie vcelku reálne môžu existovať a takisto sa do nich dá nahliadnuť cez rôzne portály a brány. Jeden z najznámejších prípadov takýchto javov bol dokumentovaný od 60-tych rokov, kedy žena menom Stella Lansing začala zažívať nadmieru podivné udalosti, ktoré sa jej aj mnohokrát podarilo zachytiť na film.

Pani Lansing bola obyčajnou ženou v domácnosti zo štátu Massachusetts , ktorej sa však v septembri 1961 prihodilo niečo neobvyklé, čo najskôr odštartovalo sériu bizarných javov mimo chápanie bežných ľudí. Stella si toho dňa neďaleko svojho domu všimla svietiacu guľu, ktorá sa vznášala približne na úrovni stromov. Tento objekt sa však o chvíľu priblížil a ostal visieť vo vzduchu len niekoľko metrov od nej, na čo po chvíli vystrelil na oblohu a stratil sa. Tento neobvyklý incident ostal spočiatku bez nejakej ďalšej odozvy, avšak po štyroch rokoch pokoja veci začali naberať dramatický charakter.

V roku 1965 nastal na severovýchode USA veľký výpadok prúdu. Jedného večera šla Stella autom za známymi, ktorým mala doniesť sviečky, aby im počas výpadku pomohla. Počas šoférovania si však všimla ten istý svietiaci objekt, ktorý videla pri prvom stretnutí. Tentokrát sa guľa pohybovala priamo po stĺpoch elektrického vedenia a nasledovala jej auto blízko cesty. Stella sa však ani nestihla rozhodnúť, čo robiť, keď sa na ceste pred ňou odrazu objavilo zvláštne čierne auto, ktoré akoby bolo poháňané svetelnou guľou. Vozidlo potom spomalilo a zastavilo na krajnici, a zatiaľ čo zmätená žena prechádzala okolo, guľa zmenila smer a odletela ponad polia mimo jej dohľad. V čase výpadku sa pritom objavilo viacero výpovedí, kedy svedkovia tvrdili, že videli UFO. Niektorí odborníci potom výpadok elektriny dokonca pripisovali mimozemským objektom, avšak túto spojitosť sa dokázať nikdy nepodarilo.

Počas nasledujúcich dvoch rokov Stella pravidelne vídavala podivné svetlá na oblohe, ktoré ju niekedy prenasledovali. Pri niektorých týchto stretnutiach boli prítomné aj jej deti, ktoré tieto javy taktiež videli, avšak počas týchto rokov sa žena o zvláštnych javoch zmienila iba rodine a jej najbližším. Skutočne bizarné udalosti však ešte len mali prísť. Na sviatok Halloween roku 1966 sa Stella stretla s groteskným tvorom. Keď asi o pol ôsmej večer zaparkovala autom pri neďalekom jazere, z vody sa odrazu v reflektoroch auta zjavila hlava neznámej "obludy", ktorá mala akúsi priliehavú tmavú "čiapku". Stella okamžite auto otočila a v panike dupla na plyn, avšak všimla si, že humanoidný tvor vyšiel na breh a bežal smerom k jej domu, ktorý bol neďaleko.

V tom momente sa taktiež objavila svietiaca guľa oranžovej farby, ktorú obklopovala akási hmla alebo opar. Za jej domom sa potom objavila väčšia guľa, ktorá následne preletela nízko nad hladinou jazera. Tento objekt pritom videli aj dvaja teenageri zo susedného domu. V roku 1967 sa už podobné javy stali bežnou vecou a Stella si uvedomila, že jedinou vecou, ktorú môže spraviť, je skúsiť ich zdokumentovať. Kúpila si teda kameru s 8mm filmom, ktorý bol v tej dobe populárnym formátom. Už predtým viackrát vyfotografovala podivné svetlá, ktoré ju prenasledovali, avšak s novou kamerou sa jej podarilo zachytiť veci, ktoré vyzerali doslova ako z iného času a sveta. Na záberoch sa začali objavovať štruktúry a postavy, ktoré nikto z mnohých svedkov sprevádzajúcich Stellu nevidel voľným okom.

18. februára 1967 zastavila Stella na ceste Route 32, kde sa odrazu objavili dve žlté svetlá. Krátko na to na krajnici zastalo iné auto, z ktorého vystúpil udivený muž, ktorý si ich taktiež všimol. Šla teda rýchlo domov, aby si vzala svoju kameru, no na mieste sa medzitým objavili ďalšie dve svetlá. Jedno z nich sa potom zastavilo a začalo skákať "ako gumená loptička". Stella tieto javy pomaly natáčala a svietiace body jej pritom poskytli dosť času na pozorovanie. Pri jej aute sa pristavila aj jej známa z mesta, s ktorou podivné divadlo v úžase sledovali. Po nejakej chvíli tieto svetlá zmizli a v diaľke sa zjavil jeden modrastý bod, ktorý sa priblížil a zastal niekoľko desiatok metrov od žien. Keď sa celé svetelné predstavenie skončilo, Stella odniesla svoj film na vyvolanie do laboratória v Springfielde.


V roku 1968 si nakoniec zaobstarala aj vlastný projektor, na ktorom sa dali natočené zábery spomaliť a lepšie obzrieť. Až pri týchto experimentoch s filmom si však Stella všimla skryté, často znepokojivé zábery, ktoré pri natáčaní nevidela voľným okom. Jeden jasný objekt, ktorý toho večera roku 1967 natočila, obsahoval postavy neznámych mužov, ktorých Stella nazvala "okupanti". Na obraze sa odrazu objavili štyri tvary pripomínajúce hlavy a torzá, ktoré akoby boli na palube nejakého stroja. Stella si však nič také počas natáčania nevšimla a nevedela si vysvetliť, odkiaľ by sa postavy mohli vziať. Ku koncu 60-tych rokov ju už vo vyšetrovaní týchto javov podnecovala aj jej rodina, a ani zďaleka to nevyzeralo, že by tieto udalosti mali skončiť.

Kedysi v roku 1970 sa na jej fotografiách začal objavovať opakujúci sa obraz. Išlo o čiary v tvare ciferníka, ktoré väčšinou obklopovali iné objekty na fotkách, avšak čo bolo najzvláštnejšie, tieto čiary sa objavovali na samotnom filme a zasahovali aj do priestoru medzi zábermi. O tieto unikátne zábery sa však doposiaľ nikto bližšie nezaujímal, až kým sa Stella nedostala na konferenciu na tému UFO a nestretla psychológa Dr. Bertholda Schwarza, ktorý sa zaujímal o rôzne paranormálne javy. Ten sa o jej prípad začal zaujímať a podrobil ju viacerým vyšetreniam. Podivné fenomény si však po rokoch na jej zdraví vyžiadali daň, a tak bola nakoniec Stella hospitalizovaná na psychiatrickej liečebni, kde na ňu dozeral samotný riaditeľ.


V liečebni sa potom Stella zdôverila, že je v telepatickom kontakte, ktorý zahŕňa UFO a dokonca aj Belzebuba - samotného diabla. Riaditeľ liečebne následne do jej karty zaznamenal, že žena trpí paranoidnou schizofréniou a všetky jej výpovede predstavujú iba halucinácie. O pár dní však už bola doma, no ani nie o mesiac na to sa znova prihlásila na 5 týždňov a liečbu nakoniec podstúpila až do konca. Dr. Schwarz veril, že Stella prešla dočasnou psychózou, ktorú jej spôsobili všetky neprirodzené javy, ktoré ju dlho sprevádzali. Počas rokov však zdokumentovala mnohé tieto udalosti a viedla si aj denník, v ktorom opisovala všetky nadprirodzené stretnutia a pozorovania. Pri jednej príležitosti jej vraj stŕpla celá ľavá ruka po tom, čo odfotografovala "blikajúcu bytosť". Schwarz potom podrobil analýze aj jej fotografie aj videozáznamy, ktoré zobrazovali rôzne štruktúry a záblesky na oblohe.

Na dvoch po sebe nasledujúcich fotografiách, ktoré mali byť autoportrétmi, sa na jednej fotke na jej tvári dokonca objavuje neprirodzená deformácia. Tieto fotografie boli pritom vyhotovené v rozmedzí niekoľkých sekúnd:

V apríli 1971 sa Stella vybrala s Dr. Schwarzom a jednou jej známou na odľahlé miesto, kde často tieto javy pozorovala. Trio vystúpilo z auta a už o pár minút všetci v úžase sledovali dva svietiace žlté disky, ktoré sa objavili na oblohe. Objekty leteli blízko pri sebe a niekoľkokrát sa dokonca zlúčili a oddelili. Pri tomto pozorovaní si však nikto z nich nevšimol, že majú odrazu spoločnosť. Na miesto dorazilo tmavé auto, ktoré malo vypnuté svetlá. Svedkov však potom oslepil záblesk z reflektorov, ktoré na nich začali zo smeru neznámeho auta blikať. Vtedy už Stellina priateľka spanikárila a nakázala im vrátiť sa do vozidla. Po chvíli znepokojivého stretnutia sa už neznáme auto dalo do pohybu a v rýchlosti prešlo okolo, kde zmizlo v diaľke. Dr. Schwarz pritom celý tento incident natáčal na kameru a bol plne presvedčený, že Stella je vskutku obeťou mnohých nevysvetlených fenoménov, na ktoré sa nikomu nedarilo nájsť odpovede.

Stretnutie s neznámym autom pripomínalo dnes už známe stretnutia s mužmi v čiernom, ktorí sú často prítomní pri podobných udalostiach. Záujem o prípad Stelly Lansing neskôr ešte vzrástol. Mnohí vyšetrovatelia skúmali jej dôkazy a snažili sa prísť s prirodzeným vysvetlením. Nikomu sa však nedarilo vysvetliť, ako sa podobné bizarné obrazy objavili na rôznych typoch filmov a na rôznych zariadeniach. V roku 1991 sa prípad dostal do televízie, kde bol odvysielaný v relácii Sightings. Bolo to vtedy, keď sa expertom podarilo prerobiť 8mm film na VHS formát, na čo zistili, že neobsahuje len obrazy neznámych "okupantov", avšak dokonca aj neznáme zvuky a hlasy. Aj počas nových dekád Stella stále zaznamenávala nové podivné stretnutia a neobvyklé javy. Jej zvedavosť napokon viedla k akejsi obsesii, až kým roku 2012 Stella Lansing nezomrela. Jej bizarné pozorovania tak pre ňu ostali nezodpovedanou záhadou, ktorú sa ani po jej smrti stále nepodarilo objasniť. Išlo o prípad UFO a mimozemských bytostí, ktoré sa takto s ňou snažili komunikovať? Komplexnosť celého prípadu však prináša viaceré otázky, a to najmä možnosť, že strašidelné obrazy na fotografiách a filmoch v skutočnosti zobrazujú alternatívne dimenzie, ktoré sú pre nás na tomto svete neviditeľné. Prípad Stelly Lansing koluje internetom už roky, avšak ostáva stále veľmi neobvyklý a nevysvetlený.

Obraz zdeformovanej tváre, ktorý Stella nazvala "mních"
            

Viac obrazových dôkazov a detailov v nasledujúcom videu:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára