4. septembra 2017

Obraz, ktorý zastavil strašenie

Obyvatelia domu s názvom Heale House (dnes Lampton Court) boli roky svedkami zjavovania sa prízraku ženy v staromódnych šatách, ktorá sa túlala chodbami, ako keby niečo hľadala. Náhodná návšteva starinárskeho obchodu však veci z ničoho nič zmenila.

Majitelia aj hostia, ktorí bývali v Heale House v anglickom Devone, mali pri mnohých príležitostiach tú "česť" stretnúť ducha ženy, ktorá na sebe mala šaty približne z edwardiánskych dôb. Dom so štrnástimi spálňami po dlhé roky slúžil tomuto prízraku ako vlastný domov, pričom bol duch videný ako sedí pri klavíri, alebo sa len tak túla po izbách, ako keby niečo hľadal. Niektorí hostia ženu videli, ako práve odchádza z ich izby, zatiaľ čo majiteľ Alan Smith zažil svoje nezabudnuteľné stretnutie v noci, kedy sa prízrak objavil pri jeho posteli, vydávajúci slabé modrasté svetlo. Pri viacerých stretnutiach svedkovia taktiež počuli slabú klavírnu hudbu, ktorá sa ozývala ako keby z diaľky, pričom šlo o známe Chopinove skladby. Smith si spočiatku myslel, že sa tieto javy dajú vysvetliť z vedeckého pohľadu, avšak ostatní členovia rodiny boli týmito zjavmi značne vydesení.

Podľa všetkého sa však zdalo, že duch má o dom značný záujem, no nikto nevedel prísť na to, aká je identita prízračnej ženy a prečo sa potuluje po Heale House. Veci sa však odrazu zmenili, keď sa Smith jedného dňa vybral do starinárskeho obchodu plného rôznych, často nepotrebných a vyradených vecí. Majiteľka obchodu sa Smitha spýtala, či je vlastníkom domu "Heales", na čo jej samozrejme odpovedal kladne. Následne na to mu povedala, že má v obchode čosi, čo kedysi patrilo k majetku bývalých majiteľov a malo by sa to vrátiť na pôvodné miesto. Tým predmetom bol obraz, ktorý mal síce rozbité sklo, avšak na pána Smitha okamžite zapôsobil. Išlo totiž o obraz ženy, ktorá sedela za klavírom, a ktorú Smith vídal v prízračnej podobe vo svojom dome. Na obraze bola navyše namaľovaná aj izba, ktorá sa v dome stále nachádzala, a tak nebolo pochýb.

 Po tom, čo obraz vzal so sebou, začal pán Smith pátrať po histórii domu a identite predošlých majiteľov. Žena z obrazu sa volala pani Bell a bola manželkou miestneho majiteľa ranča, ktorý v oblasti pôsobil na prelome 19. a 20. storočia. Krátko pred smrťou pani Bell však rodinný biznis skrachoval a mnoho majetku sa tak následne rozpredalo - vrátane jej obľúbeného obrazu, ktorý namaľoval významný parížsky umelec Cyril Roberts. Bol to teda tento obraz, ktorý nútil nepokojného ducha ženy, aby sa zakrádal po starom dome v snahe nájsť ho? Odpoveď na túto otázku je jednoznačné áno, pretože hneď po tom, čo Smithovci obraz umiestnili naspäť do tej istej miestnosti, ktorá na ňom bola vyobrazená, duch pani Bell sa prestal zjavovať. Rodina sa následne dokonca s duchom pokúšala spojiť, avšak márne. Prízračná žena totiž už konečne nemusela dookola opakovať svoj údel, ktorý jej znemožňoval nájsť po smrti pokoj .


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára