10. novembra 2017

Baňa "Šialeného Micka"

Neďaleko austrálskeho mesta Tennant Creek dodnes stoja pozostatky po zlatej horúčke v podobe mnohých opustených baní. K jednej z nich sa však viaže strašidelná legenda o šialenom baníkovi, ktorého je možné v prízračnej podobe stretnúť aj dnes.


Kedysi v dvadsiatych rokoch minulého storočia sa v okolí mesta našli prvé znaky toho, že vyprahnutá krajina toho ponúka omnoho viac ako len prach a sucho. Miestny domorodec menom Frank Juppurla totiž jedného dňa našiel kus zlata, ktorý odštartoval celú zlatú horúčku. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa populácia rozrástla o viac ako 600 ľudí, ktorí v horúčavách neúnavne pracovali s vidinou rýchleho zbohatnutia. Tennant Creek začalo prosperovať a v meste čoskoro vyrástol nový hotel, pekáreň, kostol a ďalšie budovy. Zlatá horúčka však netrvala tak dlho, ako by sa dalo očakávať. Už po desiatich rokoch bola väčšina baní zatvorená, pretože šlo o biznis náročný na čas aj peniaze, a podmienky vo vyprahnutej krajine neboli ideálne. Aktívna ostala len najväčšia z nich, v ktorej aj napriek utíchajúcemu záujmu ostalo pracovať niekoľko mužov.

O 30 rokov neskôr sa však na scénu dostal akýsi "Mad Mick" - Šialený Mick, ako baníka všetci nazývali. Mick bol baník pracujúci pre spoločnosť Peko Wallsend Mining Company, ktorá bola aktívna v 70-tych rokoch. Vraví sa, že bol pôvodne z východnej Európy, a tak bola jeho angličtina nedokonalá. Raz však Mick v púšti narazil na veľký kus zlata, a tak si prenajal vlastnú baňu, v ktorej začal pracovať súkromne. K jeho pozemku sa však nikto nechcel priblížiť, pretože bolo známe, že Mick často neváha strieľať na znak varovania, aby sa ľudia od neho držali ďalej. Tento zvyk a jeho rýchly prejav lámavej angličtiny mu teda nakoniec vyslúžili prezývku Šialený Mick. V 80-tych rokoch sa však v oblasti stratil jeden muž, z čoho vďaka jeho povesti rýchlo začali upodozrievať práve Šialeného Micka. Pátranie však spočiatku neprinieslo žiadne výsledky. Bolo to až o niekoľko rokov, kedy sa nakoniec našlo telo obete.


Súčasne s tým začali miestni tvrdiť, že už dlhšie nepočuli Mickovu streľbu a a že sa taktiež už neukázal v obchode, kde si chodil kupovať zásoby. Šialený Mick bol odrazu preč po dlhých rokoch, kedy pracoval sám na seba. Po Mickovi sa rozbehlo pátranie, ktoré trvalo asi týždeň. Jeho auto síce stálo zaparkované pri jeho chatrči, no po baníkovi sa už navždy zľahla zem. Internetom kolujú príbehy, že v okolí Tennant Creek a zvlášť v oblasti Mickovho pracoviska stále je zlato. Toto tvrdenie však prichádza s varovaním: nikdy nevchádzajte do malého obydlia Šialeného Micka, ani keď uviaznete v silnom daždi. Z chatrče pohrešovaného baníka sa vraj stále ozývajú desivé stony a náreky, sprevádzané rinčaním kovových nástrojov.

V prípade týchto historiek existujú dve teórie. Prvá hovorí, že Mick šiel do nejakej opustenej bane, v ktorej nakoniec zomrel, alebo že ho dokonca zasypala vlastná baňa. Druhá však tvrdí, že Mick našiel pohrešovaného muža z prvého prípadu na svojom pozemku a nakoniec ho v zúrivosti zabil. Keď sa však o niekoľko rokov našlo jeho telo, Mick v strachu zo zákona utiekol nevedno kam. V oblasti teda podľa druhej teórie straší duch zavraždeného muža, ktorý nemôže nájsť pokoj. Či však jedného dňa niekto príde s pravdou o tom, ako to naozaj bolo a čo sú len miestne legendy, je zatiaľ otázne.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára