31. decembra 2017

Diabolské dieťa z Hull House

V roku 1913 sa dom s názvom Hull House v Chicagu stal predmetom masového ošiaľu. Mestom sa totiž veľmi rýchlo začali šíriť fámy, že v Hull House, ktorý slúžil ako azylový domov, istí ľudia nechali svoje dieťa, ktoré je potomkom samotného diabla. Táto historka sa tak do dejín Chicaga zapísala ako jedna z najznámejších mestských legiend.

Dom vznikol už roku 1856 a jeho vlastníkom bol Charles J. Hull, ktorý tam žil so svojou manželkou a dvomi deťmi. Život v príjemnej štvrti sa však onedlho skomplikoval, keď Hullova manželka zomrela a Charles ostal vdovcom s deťmi vo svojej opatere. Nešťastie však rodinu prenasledovalo naďalej. Obe Hullove deti zomreli v mladom veku v rozmedzí jednej dekády. Charles sa nakoniec presťahoval do inej štvrti, no vyzeralo to, že dom je už poznačený prízračnou aktivitou. Pani Hull vraj aj po smrti v dome ostala, pričom jej prítomnosť bola zjavná najmä v spálni, kde zomrela.

Po veľkom požiari roku 1871 síce Hull House stále stál, avšak okolie sa začalo zapĺňať imigrantmi a životná úroveň klesala. V tom čase dom slúžil ako domov pre starších a je isté, že medzi jeho múrmi naposledy vydýchlo viacero ďalších ľudí. Už koncom 19. storočia sa v dome diali neprirodzené veci ako napríklad: nevysvetliteľné malé ohne, duch ženy v bielom, postavy na chodbách či závesy, ktoré sa samé pohybovali. Prišiel však rok 1913 a s ním aj legenda, ktorá dom preslávila po celom Chicagu. V tej dobe Hull House slúžil ako menší azylový dom pre imigrantov rôznych národností, ktorí tam mali šancu vzdelávať sa, a vyzeralo to, že všetko funguje tak ako má.

Jedného dňa sa však v dome objavili tri talianske ženy, ktoré požadovali, aby im ukázali diabolské dieťa, ktoré vraj má kopytá, chvost a špicaté uši. Zamestnanci nemali potuchy, o čo sa jedná, avšak ženy boli neústupčivé. To však bol len prvý prípad. Do domu sa krátko na to začali hrnúť ďalší a ďalší zvedavci, pričom niektorí ponúkali aj finančnú odmenu, ak im diabolské dieťa ukážu. Zamestnanci Hull House si však boli istí, že o žiadnom takom dieťati nevedia. Ulice boli počas šiestich týždňov v okolí domu plné a z okolia prichádzali stále noví ľudia. Niektorí doktori chceli dieťa preskúmať, avšak odišli sklamaní. Masová hystéria sa nakoniec dostala aj na prvé stránky novín, kde ju označovali za "babské povedačky" založené na poverách. Kde však bola pravda?

Existovalo viacero verzií o tom, odkiaľ sa "diabolské dieťa" vzalo a ako sa dostalo do domu. Podľa jednej legendy manžel jednej silne veriacej ženy strhol zo steny svätý obrázok a vyhlásil, že bude mať v dome radšej samotného diabla, ako sväté obrázky na stene. O pár mesiacov na to vraj žena porodila zdeformované dieťa, ktoré malo kopytá, pazúry a chvost. Žena v šoku z tohto zjavu potom umrela a jej manžel diabolské dieťa odniesol do Hull House, kde by oň bolo postarané. Iný príbeh zas spomínal ženu, ktorá svojmu mužovi porodila šesť dcér. V hneve a sklamaní, že nemá syna, však muž vyhlásil, že bude mať radšej diabla ako ďalšiu dcéru. Je jasné, čo sa údajne stalo potom. 

Akokoľvek to už bolo, dieťa sa vraj ocitlo v Hull House, kde bolo držané v tajnosti. Tam vraj stváralo kúsky, ktoré predstavovali maximálne rúhanie sa. Opatrovníčky sa ho neskôr pokúšali aj pokrstiť, čo sa však stretlo s neúspechom, keď sa splodenec pekla vyšmykol z rúk a veľkými skokmi utiekol priamo cez kostolné lavice. Po jeho chytení dieťa potom údajne zamkli na povale. Čo sa dialo potom, je nejasné, avšak davy zvedavcov zjavne mali v pláne zistiť, čo bude ďalej. Legenda nakoniec utíchla, avšak neostala úplne zabudnutá. Niekedy koncom 20. storočia bol Hull House renovovaný a viacerí svedkovia hlásili, že z podkrovia a aj záhrad počuli detský plač a iné podivné zvuky. Pôvodný Hull House v podobe spoločenstva bol oficiálne zatvorený v roku 2012 a krátko na to otvorený ako múzeum. V dome však vraj dodnes straší, pričom sa niektorým ľuďom o tom podarilo spraviť dôkazy, ako napríklad na tejto fotke:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára