19. januára 2018

Monetov duch

Kedysi v októbri 2015 sa v múzeu Cleveland Museum of Art konala výstava s názvom "Painting the Modern Garden: Monet to Matisse". Ako už názov naznačuje, zameraná bola najmä na diela Clauda Moneta. V tom čase však v múzeu niekto vyfotografoval postavu, ktorá až príliš nápadne pripomínala tohto slávneho umelca - až na to, že Monet zomrel roku 1926.

Fotografiu vyhotovil zamestnanec múzea Jeffrey Strean a vzhľadom na to, že sa blížil Halloween, v jej popise na Facebooku sa objavilo iba stručné "človek nikdy nevie". Na balkóne priamo nad portrétom známeho maliara sa totiž zreteľne vyníma postava muža v klobúku s bielou bradou, čo bol typický Monetov výzor v jeho neskorších rokoch. V múzeu pritom nikto iný nevidel podobného muža a samotná fotografia vraj nebola nijak upravovaná. Riaditeľka múzea Caroline Guscott sa k veci vyjadrila nasledovne: "Aké sú šance, že sa v múzeu objaví niekto taký práve v dobe, kedy dokončujeme inštaláciu?" 



Tento zvláštny prípad však podľa iných informácií nie je ojedinelý. Na oficiálnej stránke múzea sa totiž objavujú ďalšie správy o jeho prízračných obyvateľoch. Noční strážnici už počas minulých dekád hlásili, že v istej výstavnej miestnosti ich baterky záhadne zhasínajú. Akonáhle však prejdú do ďalšej haly, baterka znovu funguje normálne. To isté sa taktiež prihodilo aj robotníkom, ktorí múzeum renovovali. Známym duchom je tiež bývalý riaditeľ William Mathewson Milliken, ktorý zomrel roku 1978. Jeho duch má na sebe tweedové sako a pod pazuchou si nesie akési spisy. Personál ho spoznal až po tom, čo si svedkovia prezreli historické fotky múzea.

Ďalší návštevník z iného sveta zas pochádza priamo z obrazu "Portrait of Jean-Gabriel du Theil at the Signing of the Treaty of Vienna" (obrázok dolu), ktorý namaľoval Jacques Andre Joseph Aved. Duch Jeana-Gabriela vraj niekedy stojí pred vlastný obrazom a obdivuje jeho kvality. Roh, na ktorom tento obraz dlho visel, mal v minulosti taktiež viacero problémov. Dochádzalo tam k úniku vody alebo ku komplikáciám s elektrinou. To však prestalo, keď bol obraz premiestnený do skladu. Cleveland Museum of Art tak dodnes návštevníkov láka okrem umenia taktiež na viaceré strašidelné historky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára