6. februára 2018

Dead Man's Pass a Old Spot Hotel

Dead Man's Pass je názov rezervácie v obci Gawler v Južnej Austrálii. Popri rieke South Para River vedie cesta, ktorá je síce obľúbeným miestom na prechádzky a vonkajšie aktivity, avšak vďaka svojmu pochmúrnemu názvu a strašidelným historkám taktiež miestom plným legiend.

Oblasťou vedú 4 kilometre prechádzkových trás, ktoré návštevníkov vedú popri rieke cez austrálsku prírodu. Domorodý kmeň Kuarna žil v tejto oblasti cez tisíc rokov predtým, než nastala kolonizácia z Európy. Miesto v roku 1837 objavil plukovník William Light, ktorý v ňom hneď založil tábor na mieste, kde sa dalo ľahko prejsť cez rieku na koňoch aj pešo. Oblasť sa v minulosti nazývala Para Pass a istú dobu aj Murray Pass, avšak dnes je známa pod zlovestným názvom Dead Man's Pass. Čo však k takémuto pomenovaniu viedlo?

Miestni si dodnes presne nie sú istí, ako sa tento názov uchytil. Historické záznamy však odhaľujú príbeh o náleze mŕtvoly bieleho muža, ktorý bol "pochovaný" v dutine stromu. Niekedy v 30-tych rokoch 19. storočia sa istá prieskumná skupina vracala z kopcov Barossa Ranges, keď sa pred nimi objavil na smrť vyčerpaný pútnik. Muži ho teda naložili na jedného koňa a vzali ho k rieke South Para River, kde mu chceli pomôcť. Keď však k rieke dorazili, muž bol už mŕtvy. Skupina však nemala žiadne nástroje na pochovanie jeho tela, a tak ho len uložili do dutého stromu a prikryli konármi a kôrou.

O niekoľko rokov sa o tomto príbehu dopočul plukovník Light a vybral sa so svojim tímom na prieskum. Telo muža nakoniec našli tak, ako ho tam nechala predošlá skupina. Telo bolo vo vertikálnej polohe a viditeľné boli len chodidlá. Aj tie sa však medzitým stali terčom divých psov, a tak boli značne dohryzené. Šaty mal však mŕtvy od krvi a jeho vrecká boli otočené na ruby, čo mohlo naznačovať prácu banditov. Oficiálna správa o náleze tela sa však objavila až v roku 1869 v istých novinách, po čom bolo telo odvezené na prehliadku a predošlé správy v článku neboli spomenuté. Toľko teda k histórii a potenciálnemu názvu lokality.


Ako to už v mnohých iných prípadoch z celého sveta býva, ak má nejaké miesto zlovestný názov (napr. má v názve diabla), často sa na ňom dejú podivné a znepokojivé javy. Dead Man's Pass tak nie je výnimkou. Existujú výpovede mnohých ľudí, ktorí práve oblasťou prechádzali a zažili nepríjemné veci, ktoré by sa dali označiť za "paranormálne". Chodci často cítili, ako keby ich niečo chytilo za nohy a taktiež počuli šepot tesne pri uchu. Niektorých ľudí zas prenasledovali neforemné tiene alebo šuchot listov na zemi. Jeden známy príbeh hovoril o chlapcovi, ktorý sa vďaka podobnému podivnému zážitku dokonca vyhol smrti. Tento chlapec v daný deň šiel cestou na bicykli, keď mu odrazu nejaký hlas kázal odbočiť do prava. Chlapec tak podvedome spravil, pričom spadol z bicykla. Oproti sa však odrazu vyrútilo auto, ktoré by ho istotne zrazilo. Po tomto zážitku vraj chlapec zbadal prízraky muža a ženy.

Zaujímavosťou tiež je, že priamo v meste Gawler sa nachádza iné miesto, na ktorom tiež straší. Ide o hotel Old Spot Hotel, v ktorom sa počas 19. storočia odohralo viacero úmrtí. Jedna tragédia zahŕňala chlapca, ktorý pred hotelom na čierno naskočil na električku ťahanú koňmi. Sprievodca si to však všimol a skričal naňho, aby hneď zoskočil. Chlapec tak aj spravil, avšak pristál priamo pred druhou električkou, ktorá mu prešla cez hlavu a na mieste ho zabila. Personál hotela už počas rokov počul prízračné hlasy a videl zjavenia malého dievčaťa aj starších mužov. Roku 1993 hotel navštívil Scott Pearson, profesionálny fotograf, ktorý sa o histórii hotela dopočul a chcel získať dôkaz o prízračných javoch. Z mnohých fotografií, ktoré Pearson spravil, vybočuje jedna, ktorá možno zachytáva skutočné prízraky, a tou je táto:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára