10. marca 2018

Najstrašidelnejší hrad Škótska

Tak je označovaný veľkolepý Glamis Castle, ktorý za svojimi stáročia starými múrmi skrýva viacero tajomstiev. Povráva sa dokonca, že sa k nemu viaže toľko strašidelných historiek a legiend ako k žiadnemu inému hradu v celej Veľkej Británii.

Hrad sa nachádza pri dedinke Glamis (výslovnosť "Glahms") v škótskom panstve Angus. Na jeho mieste pôvodne stála len jednoduchšia lovecká chata, kde bol roku 1034 zavraždený Kráľ Malcolm II. Týmto sa neskôr inšpiroval aj William Shakespeare vo svojej známej hre "Macbeth", v ktorej vystupuje rovnomenná postava, aj keď skutočný Kráľ Macbeth nemal s miestom žiadnu bližšiu spojitosť. Hrad sa potom stal domovom grófov zo Strathmore a roku 1376 už stál vo svojej mohutnej podobe na mieste pôvodného domu, kedy ho darom dostal rod Lyonovcov. Viaceré veže a detaily vznikli počas nasledujúcich storočí, až kým stavba nenadobudla vskutku grandióznu podobu. Škótsky básnik James Beattie o ňom neskôr napísal, že pôsobí atmosférou "pyšnej vyzývavosti a pochmúrnosti". Stiesnená atmosféra na seba postupom času nenechala dlho čakať, pretože v hrade a jeho okolí sa odohralo mnoho strašných vecí.

Jedna z najstarších legiend predstavuje klasický mysteriózny príbeh. Istý robotník pri renovácii narazil na tajnú miestnosť, o ktorej však nikto nemal vedieť. Vraví sa, že dostal zaplatené, aby ostal ticho, alebo že bol rovno poslaný kdesi do Austrálie. Túto teóriu podporujú tvrdenia o počte okien v hrade. Keď sa totiž niekto pokúsi zrátať všetky okná a porovnať ich s počtom okien z vnútra hradu, jedno či dve ostanú stále navyše. Ľudia už údajne skúsili pokus so šatkami, ktoré vyvesili z každého okna v hrade v snahe nájsť okno bez šatky, ktoré by predstavovalo okno do tajnej izby. Tento pokus vraj odhalil okná bez šatky, no tajná izba i tak ostala neodhalená.


K tajnej izbe sa taktiež viaže legenda o "oblude". Tú malo vraj predstavovať zohavené dieťa, ktoré sa raz v rodine narodilo. Niektoré príbehy dokonca spomínajú "upírske" dieťa, ktoré bolo v tajnej komnate uväznené, avšak žiadna z týchto historiek nebola nikdy dokázaná. Táto záhada už pretrváva cez 600 rokov, no personál hradu verí, že izba existuje kdesi v najvyšších poschodiach vo veži. Niekde tam totiž už viacerí počuli neznáme zvuky a údery, ktoré vychádzali priamo zo stien. Niektorí veria, že tajná izba slúžila ako popravisko pre nepriateľov alebo miestnosť na temné rituály.

Kedysi v 16. storočí sa John Lyon, šiesty lord Glamisu, oženil s Lady Janet Douglas. Lord však roku 1528 náhle zomrel a Lady Janet bola následne pochybne obvinená z jeho otravy a čarodejníctva. Za to ju potom aj napriek viacerým protestom jej priateľov Kráľ James V. uväznil v temnici a po niekoľkých mesiacoch strávených v cele bola nakoniec rešpektovaná a obdivovaná Lady Janet nakoniec upálená v Edinburghu. Duch Lady Janet je na hrade známy ako "Biela pani" a patrí medzi najznámejšie a najčastejšie videné prízraky. Jej duch sa často objavuje v kaplnke, kde má stále rezervovanú stoličku, a taktiež nad vežou s hodinami. Pri jednej príležitosti ju vraj videlo naraz okolo sto návštevníkov. Jedným z neslávne známych duchov je aj gróf Beardie, alebo gróf Crawford. Jednalo sa totiž o krutého muža s tyranskými sklonmi. Jeho prízrak sa niekedy skláňa nad postele, kde spia deti a v noci niektorí hostia cítia dotyky jeho prízračnch rúk a vidia jeho bradatú tvár.


V 17. storočí zas pri jednej príležitosti panovníci usporiadali "lov" na jedného čierneho otroka. Ten bol nakoniec viackrát prebodnutý kopijami a doslova roztrhaný loveckými psami, zatiaľ čo sa na tom okolostojace dámy hradu iba smiali. Duch tohto otroka môže predstavovať bežiacu postavu, ktorá dostala pomenovanie Jack the Runner. Tento duch bol vraj videný ako beží okolo hradu a kričí v agónii. Iným duchom je aj Sivá pani, ktorej identita však nie je známa. Istý právnik raz šiel autom so svojimi priateľmi cestou k hradu, keď sa pri aute objavila sivá postava ženy, ktorá ich tou istou rýchlosťou nasledovala až k vchodu, kde nakoniec zmizla.

Jedným z najdesivejších prízrakov je však žena bez jazyka. Jej duch má krvavú tvár a obchádza hrad, ukazujúc pritom na svoju zohavený vzhľad. Podľa jednej teórie ide o slúžku, ktorá vyzradila rodinné tajomstvo, za čo sa jej pán hradu takto pomstil. V kamennom kresle v Queen's room sa taktiež objavuje duch malého čierneho chlapca, s ktorým podľa príbehu zaobchádzali nadmieru hrubo. Pri jednej príležitosti taktiež jeden hosť stál pri okne, keď si v okne oproti všimol tvár. Táto tvár však pôsobila príliš priesvitne na to, aby šlo o človeka. O niekoľko sekúnd tvár zmizla a z rovnakej izby sa pritom ozval zdesený výkrik, ktorý znel ako krik mučeného muža. Svedok následne dolu na dvore zbadal zhrbenú ženskú postavu, ktorá po zemi ťahala nejaký ťažký balík. Jej postava krátko na to taktiež zmizla.

Iné podivné javy zahŕňajú silné rany, ktoré sa ozývajú uprostred noci, výkriky z neznáma, zamknuté dvere, ktoré sa odrazu bez problémov otvoria, alebo posteľné obliečky, ktoré hostia nachádzajú roztrhané neznámou silou. Duchárskych historiek, ktoré sa k hradu viažu, sú doslova stovky. Hrad je dnes otvorený pre verejnosť a predstavuje jednu z najznámejších a najzachovalejších historických pamiatok v Škótsku. Nie každý sa však odváži stráviť na ňom noc.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára