7. marca 2020

Zlovestné čierne zrkadlo

Zrkadlá sa vo folklóre a celkovo mytológii zahŕňajúcej druhý svet objavujú často. Vo viacerých kultúrach sa tieto na prvý pohľad obyčajné domáce predmety menia na portál pre nadprirodzené bytosti, a niekedy aj pre samotné zlo. Okrem tradičných strašidelných zrkadiel, ktorých je na svete mnoho, však existujú aj tie, ktoré vybočujú z radu, a s ktorými sa neradno zahrávať.

Na veštenie a vyvolávanie mŕtvych sa používajú rôzne predmety, najčastejšie krištáľové gule či Oujia dosky pre daný účel. Jedným takýmto predmetom však môže byť aj takzvané čierne zrkadlo, ktoré predstavuje v podstate obyčajné zrkadlo, ktoré je potreté čiernou farbou. Dané médium potom v tranze môže v bezfarebnom povrchu údajne vidieť duše mŕtvych a komunikovať s nimi. Mnohí však veria, že ide o nebezpečnú činnosť, keďže takéto zrkadlo môže údajne slúžiť ako portál nielen pre duchov, ale aj čosi hrozivejšie, a ten, kto si nedá pozor, nemá dostatočnú kontrolu nad tým, čo zrkadlom prejde do nášho sveta. Toľko k samotnej mytológii, ktorá nie je veľmi odlišná od Oujia dosiek. Čo je však na tom pravdy...

Príbehy tých, ktorí takéto zrkadlo použili či s ním dokonca len náhodne prišli do styku, neveštia nič dobré. Prejavili sa u nich vraj nielen fyzické bolesti a migrény, ale aj kontakt s útočnými paranormálnymi javmi či priamo démonickými bytosťami. Jedno takéto zrkadlo sa dostalo do vlastníctva múzea paranormálnych javov a okultizmu v Kentucky, ktoré vlastnia Dana a Greg Newkirk. Jedného dňa za nimi totiž prišla žena menom Sarah, matka ktorej takéto zrkadlo zakúpila na istej výstave. Tá ho potom začala využívať a pozerať doňho až príliš často, až ho nakoniec zamkla v skrinke s tým, že je vraj "plné zla".

Greg sa teda zrkadla zhostil a zaradil ho do kolekcie múzea k iným strašidelným a prekliatym predmetom. Ako sa však neskôr ukázalo, toto zrkadlo nepredstavovalo len ďalší predmet, o ktorom kolujú obyčajné legendy. Na jednej akcii, kde bolo zrkadlo vystavené, ho istá žena chcela zo zvedavosti vyskúšať. Hneď na to ho však hodila o zem s výrazom hrôzy. Majiteľom potom len zdelila, že v odraze údajne videla seba ako mŕtvolu, a z miesta rýchlo odišla bez ďalšieho vysvetlenia. Odvtedy sa o ňom začalo hovoriť ako o temnom zrkadle, ktoré návštevníci môžu otestovať len na vlastné riziko.


Objavili sa ďalší ľudia, ktorí tvrdili, že v jeho čiernom odraze videli znepokojivé veci, a tak ho Greg prestal vystavovať, no stále cítil, ako keby k nemu bol sám priťahovaný nevysvetliteľnou silou. Jeho pohľad bol často vedený na tento prekliaty predmet bez toho, aby si to uvedomoval. Zdalo sa mu dokonca, ako by ho samotné zrkadlo lákalo k tomu, aby sa doň zahľadel, no Greg stále odolal. Onedlho bolo teda znova vystavené v múzeu s varovaním, no stále sa našli ľudia, ktorí si ho chceli obzrieť. Niektorí nevideli nič, iní zas rôzne pokrivené tvary či vlastný deformovaný a mŕtvolný odraz, alebo priamo hrôzostrašné vízie, ktoré v nich vyvolávali paniku.

Niektorí svedkovia opisovali zvláštne pocity, ako keby im počas toho, kedy zrkadlo držali, rukami prechádzal elektrický prúd, ďalší zas mali závraty a bolesti hlavy, a istá žena opisovala, že mala pocit, ako keby mala v ústach pachuť krvi. K zrkadlu sa taktiež vraj odmietajú priblížiť zvieratá, vrátane Gregových mačiek. Keď zas zrkadlo večer majitelia prikryjú závojom, ráno ho často nájdu nevysvetliteľne odkryté. Greg skúšal zrkadlo cez noc natáčať, no pamäťová karta kamery je na druhý deň z nevysvetliteľných dôvodov stále premazaná. Tieto a podobné incidenty vraj postupne naberali na intenzite a znepokojovali stále viac ľudí.

Greg tvrdil, že iné predmety v prítomnosti zrkadla údajne taktiež naberali na svojej nadprirodzenej sile, čo ho nakoniec donútilo pre istotu predmet zamknúť v truhlici s krucifixom a ružencom. Verí pritom, že zrkadlo sa doslova priživuje na ľudskom strachu a každý incident prispieva k intenzite jeho podivných síl. Greg sa však stále odmieta do zrkadla pozerať, a aj keď ho sporadicky stále vystavuje, zdá sa, že nejde o dobrý nápad aj napriek značnému záujmu verejnosti. Či teda ide skutočne o temné sily, ktorými predmet disponuje, alebo len návštevníkov klame ich vlastný rozum a ide len o šikovný reklamný ťah, ostáva diskutabilné.


Greg Newkirk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára