30. mája 2018

Bezhlavý kostlivec na Deer Island

Ostrov menom Deer Island sa nachádza pri brehoch mesta Biloxi v Mississippi a jeho rozloha je približne 1,6 kilometra štvorcového. Ide o neobývanú plochu, na ktorej sa síce nenachádza veľa stôp po ľudských zásahoch, avšak ostrov je známy po celom štáte ako miesto strašidelných legiend. Historky o ňom siahajú ďaleko do minulosti, pričom najznámejším príbehom je legenda o bezhlavom kostlivcovi, ktorý bol už počas histórie viackrát na ostrove pozorovaný.

Deer Island aj napriek nedávnym opakovaným pokusom o jeho osídlenie za účelom podnikania dodnes ostáva nedotknutý, pretože na ňom žije minimálne 9 chránených druhov. V minulosti sa však na ostrove ľudia zdržiavali bežne, počnúc pôvodnými indiánskymi kmeňmi, ktoré tam pred tisícmi rokov žili a lovili zver a ryby. Roku 1717 sa naň dostali Francúzi a okolo roku 1905 na ňom vraj na istú dobu vyrástol zábavný park. Všetko však neskôr zmenil hurikán Camille, ktorý zničil všetky pôvodné stavby a donútil obyvateľov, aby sa presťahovali späť na pevninu. Dnes ostrov obklopuje umelá bariéra, ktorá ho má za úlohu ochrániť pred eróziou a úplným vymiznutím. Miestnych však od ostrova okrem nepriaznivých podmienok odrádzajú aj príbehy, ktorá vzbudzujú zimomriavky.

Podivné historky sa prvýkrát objavili v roku 1922 v článku autora A. G. Ragusina. Ten spomínal istého kapitána Eugene Tibliera, ktorý v Biloxi vtedy žil už 78 rokov a históriu mesta a okolia dobre poznal. Kapitán rozprával o dvoch rybároch, ktorí na ostrove raz trávili noc, keď odrazu počuli divoké šušťanie palmetových kríkov. Obaja si spočiatku mysleli, že ide o divé prasa, a tak tomu nevenovali pozornosť, no zvuk postupne naberal na intenzite. Muži teda vstali a vybrali sa do porastu preskúmať pôvod zvukov, keď na vlastné zdesenie zbadali bezhlavého kostlivca. Na smrť vydesení rybári okamžite utekali k svojmu člnu, pričom ich prízrak nasledoval s menším odstupom. Mužom sa len tak-tak podarilo utiecť.

Legendy hovoria, že do zálivu raz prišla pirátska loď, pričom piráti svoj poklad ukryli na Deer Island. Jedného zo svojich mužov potom kapitán obetoval sťatím hlavy s dôvodom, že jeho duch bude poklad naveky strážiť. Keď Ragusin príbeh overoval, jeho autenticitu mu potvrdil iný rybár, ktorý ostrov raz preskúmaval s dvoma ďalšími mužmi. Títo muži pritom zažili podobné stretnutie, kedy odrazu v kríkoch začuli lomoz nasledovaný ohyzdným zjavením. Všetci traja samozrejme v panike okamžite ušli, opisujúc prízrak ako "nadmieru desivý." 

Okrem tejto legendy sa však k ostrovu viažu aj príbehy o podivných zvukoch a nevysvetliteľných svetlách, ktoré sa objavujú odnikiaľ. Legenda o prízračnom svetle má názov "Firewater Ghost" a rozpráva sa už od čias, kedy ešte ani neexistovala elektrina. Podľa príbehov sa toto modrasté svetlo pohybuje nad zálivom medzi Biloxi a Ocean Springs. Spomínaný kapitán Tiblier videl svetlo roku 1892 spolu so svojím bratom Louisom, keď sa jednej noci okolo druhej nadránom plavili v člne cez záliv. Tiblier tvrdil, že svetlo sa pohybovalo asi 30 centimetrov nad hladinou a bolo modrej farby. Obaja muži jav pozorovali, až kým sa nestratil z dohľadu. Podľa historiek je toto svetlo prízračným strážcom, ktorý so svojím lampášom hliadkuje v zálive. Oba príbehy z Deer Island, či už skutočné alebo nie, dnes už sú neoddeliteľnou súčasťou folklóru Mississippi.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára