15. júna 2018

Biela bosorka z Rose Hall

Sídlo menom Rose Hall sa nachádza v meste Montego Bay a dodnes patrí medzi najznámejšie stavby Jamajky. Rose Hall bolo v istej dobe domovom Annee (Annie) Palmer, ktorá bola neslávne známa široko ďaleko. Annee sa totiž do histórie zapísala ako obávaná pani domu, ktorá mala záľubu v mágii a neštítila sa ani vraždy, čím si nakoniec vyslúžila prezývku "biela bosorka".

Dom bol postavený v 70-tych rokoch 18. storočia v georgiánskom štýle. Počas mnohých rokov potom sídlo striedavo pustlo a bolo reštaurované, no najznámejšie je obdobie, kedy dom obklopovali cukrové plantáže. Tie boli rajom na zemi, avšak iba pre hostí a zbohatlíkov, ktorí v dome bývali. Pre samotných otrokov bola práca nekončiacou drinou v ťažkých podmienkach, a s príchodom Annee Palmer a pod jej železnou nadvládou mohla mať aj smrteľné následky.

Annee Mae Patterson sa narodila na začiatku 19. storočia na Haiti, pričom jej otec bol Ír a jej matka Angličanka. Po smrti jej rodičov začala od svojich desiatich rokov žiť s pestúnkou, ktorá ju rýchlo zasvätila do tajov voodoo a magických rituálov. S dovŕšením osemnásteho roku svojho života bola už Annee odhodlaná, že chce zbohatnúť, a to čím skôr. Po príchode na Jamajku sa teda čoskoro dala dokopy s bohatým vlastníkom plantáže Johnom Palmerom, za ktorého sa následne vydala a stala sa paňou domu a celej plantáže. S nadobudnutím bohatstva a moci sa však Annee zmenila na obávanú osobu, o ktorej začali kolovať rôzne historky.

Annee sa potajomky začala vo svojej izbe stretávať s rôznymi otrokmi, ktorých si predtým vyhliadla a ktorí sa stali jej milencami. Ak ich však po istej dobe začala mať dosť, nešťastní muži rýchlo a potichu začali miznúť, čím si pani Palmer uchovávala svoje tajomstvá. Samotný John Palmer nakoniec zomrel náhle za nevyjasnených podmienok, po čom Annee zdedila celý dom a všetok majetok. Neskôr mala ďalších dvoch manželov, avšak aj tí náhle prišli o život. Jej milostné romániky s otrokmi pritom naďalej pokračovali so smrteľnými následkami a Annee postupne nestačil nikto a žiadne bohatstvo. "Biela bosorka z Rose Hall" bolo meno, ktoré jej čoskoro pri jej správaní prischlo a bolo známe po celom meste, ak nie po celej Jamajke. 

Podľa správ miestnych však Annee nemávala s otrokmi len milostné scénky. Jej rutinou bolo aj každodenné bitie a týranie otrokov, pričom niektoré historky vravia, že isté izby domu boli využívané ako temnice. Ak sa nejaký otrok neúspešne pokúsil utiecť, pani Palmer ho hodila do cely z výšky piatich metrov, kde bol ponechaný napospas pomalej smrti hladom a smädom. Chýry o jej strašnom zaobchádzaní a vraždení nakoniec jedného dňa údajne ukončil jeden z otrokov menom Takoo, ktorý nenávidenú panovníčku zavraždil. Väčšina z týchto tvrdení vychádza najmä z miestneho folklóru a zo známej knihy "The White Witch of Rose Hall" od autora menom Herbert G. de Lisser z roku 1929. Mnohí sa však domnievajú, že sa skôr jedná o fiktívne detaily, ktoré značne celý príbeh prikrášľujú.


Jedno je však isté - Rose Hall je pravdepodobne najstrašidelnejším miestom na celej Jamajke. Povráva sa, že paranormálne javy sa odohrávajú v každom kúte domu. Známym je príbeh o skupine vyšetrovateľov, ktorí tieto tvrdenia prišli overiť v roku 1971. Tí sa ducha Annee Palmer snažili vyvolať, čo následne oľutovali. Jej duch vraj vtedy vyšiel z hrobky a začal vyšetrovateľom dávať výrazne najavo svoju zlobu. Tí sa ho potom snažili poslať späť do hrobky, čo sa im dlho nedarilo. Namaľovali teda na tri strany jej hrobky kríže, ktoré mali ducha udržať vnútri. Ani to však nakoniec nezabralo, a tak jedna strana ostala bez kríža. Odvtedy sa vraj zlovestný duch Bielej bosorky zakráda po Rose Hall a jeho okolí.

Svedkovia hlásia samovoľné búchanie dverí či mužské výkriky v prázdnych chodbách. Niektorí veria, že ide o nešťastných milencov Annee, ktorí v jej náručí našli smrť. V dome mnohí už videli a dokonca vyfotografovali prízračné postavy. Tie sa zjavujú najmä v hosťovských izbách, pričom medzi nimi nechýba ani spomínaný duch samotnej Annee Palmer. Dnes je z Rose Hall múzeum, v ktorom sa turisti môžu dozvedieť o celej histórii domu a legendách, ktoré o ňom kolujú po celom svete. Sú však založené na skutočnosti?





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára