25. júla 2018

Čo sa prihodilo Cumpstonovcom?

V decembri 1873 sa pán a pani Cumpstonovci vybrali do Bristolu na krátku dovolenku. Ubytovali sa vo Victoria Hotel a vyzeralo to, že všetko prebieha v poriadku. V noci však hostinská odrazu z ich izby začula nezvyklý hluk, pričom zistila, že obaja v jednom momente vyskočili z okna svojej izby a ušli. Detaily ich príbehu boli však omnoho bizarnejšie ako ich správanie.

V londýnskych Times sa tento príbeh objavil 11. decembra 1873. Thomas a Ann Martha Cumpston boli zatknutí na železničnej stanici v Bristole za výtržníctvo a streľbu na verejnosti. Informácie, ktoré o incidente poskytla hostinská pani Tongue a samotní manželia, však zneli neuveriteľne. V pondelok večer sa manželia pobrali do svojej izby okolo polnoci, čo dosvedčila aj majiteľka hotela. Okolo štvrtej nadránom ju však zobudili výkriky a hluk z izby Cumpstonovcov, pričom zaznel aj výstrel. Keď sa pobrala skontrolovať situáciu, zistila, že manželia vyskočili z okna, ktoré bolo asi 4 metre nad zemou, a utiekli do noci. Pán T. Harker bol tej noci dozorcom na stanici, kde sa odrazu manželia objavili v značnom rozrušení. Kričali pritom zmätene o akejsi vražde a o tom, že práve "unikli z brlohu banditov," kde sa museli ubrániť a zachrániť si život. Pripadalo im taktiež, že ich niekto sleduje, pričom donútili pána Harkera, aby prehľadal celú čakáreň.

Harker krátko na to zavolal strážnika. Ten pána Cumpstona prehľadal a našiel uňho pištoľ a tri nože. Po otázke, čo má celá záležitosť znamenať, mu pán Cumpston vyrozprával nadmieru podivný príbeh. Manželia vraj cestovali z Cliftonu a chceli ráno pokračovať do Weston-super-Mare, a tak sa ubytovali v hoteli blízko železnice. O štvrtej ráno ich však zobudili "strašné zvuky", ktoré si nevedeli vysvetliť. Ich posteľ sa vraj otvorila a robila rôzne veci. Podlaha ich izby sa vraj tiež otvorila, na čo začuli neznáme hlasy. V tom momente však už boli obaja takí vydesení, že rovno otvorili okno a vyskočili von. Pani Cumpston dodala, že sa jej manžel dokonca prepadol cez podlahu, na čo ho musela vytiahnuť späť. Ich hlasy pritom vraj zneli ako ozveny a pri každej vete sa ich slová znova zopakovali.

Thomas taktiež raz vystrelil, pričom strela zasiahla strop. Pani Cumpston si vraj ani nepamätala, ako sa vlastne dostali von. Pri úteku Thomas vonku znova na niečo vystrelil, až nakoniec dobehli na stanicu. Pri neskoršom jednaní pán Butt, ich známy, potvrdil, že sa jedná o vážených občanov so serióznym postavením v meste Leeds. Pri prehliadke ich izby polícia pritom nenašla nič neobvyklé. Hostinská však taktiež dosvedčila, že v tú noc počula nejaké nevysvetliteľné zvuky. Manželia boli nakoniec prepustení a zbavení viny s vysvetlením, že išlo o kolektívnu halucináciu. Aká však bola pravda? Tento príbeh sa nikdy poriadne nevysvetlil. Ocitli sa manželia na chvíľu v paralelnom svete, alebo boli teleportovaní na úplne iné miesto? Je však možné, že informácie boli časom značne skreslené a manželia mohli trpieť psychickými poruchami, ktoré im spôsobili bludy. To však ostáva nevyjasnené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára