29. júla 2018

Strašidelná lagúna

Oceány a moria pod svojou hladinou ukrývajú mnoho pamiatok po tragických udalostiach, či sa už jedná o stroskotania, havárie alebo vojny. Jedno takéto miesto, ktoré trocha vytŕča z radu, sa nachádza v Mikronézii v Pacifiku. Ostrovy Chuuk Islands, známe v minulosti ako ostrovy Truk, vo svojich zálivoch a lagúnach ukrývajú stovky vrakov lodí a iných vozidiel, a nechýbajú ani ľudské pozostatky.

Samotná lagúna Truk na prvý pohľad síce vyzerá ako raj na zemi, no jej vody sú plné žralokov a dno posiate mnohými mrazivými spomienkami najmä na druhú svetovú vojnu. Len počas nej na dno kleslo viac ako 50 lodí. V roku 1944 Amerika spustila operáciu Hailstorm, ktorá sa do histórie zapísala ako "japonský Pearl Harbor". Útoky spojencov trvali tri dni, po ktorých pod hladinou skončilo takmer 300 lietadiel a desiatky lodí s ďalšími vozidlami. To z lagúny nakoniec spravilo najväčšie podmorské pohrebisko lodí a iných strojov na svete. Tieto podmorské scény po vojne ostali po dlhšiu dobu opustené, najmä zo strachu pred žralokmi a nevybuchnutými bombami. To sa však neskôr zmenilo a lagúna sa nakoniec stala obľúbeným miestom pre potápačov.


Mnohé z potopených lodí mali na palube v tom čase ešte náklad, z čoho prevažnú časť tvorili nákladné autá, buldozéry, tanky, motocykle, míny, bomby, torpéda a krabice s muníciou. Okrem týchto vecí vraky a dno taktiež "zdobia" pozostatky po mnohých padlých vojakoch. Nie je teda žiadnou raritou naraziť na lebku s vyškereným výrazom či celú kostru. Počas vojnových útokov vtedy zahynulo viac než 3000 ľudí, čím sa lagúna premenila nielen na pohrebisko pre stroje a muníciu, ale aj reálny podmorský cintorín. Práve tieto pozostatky tak dodnes na miesto každoročne lákajú stovky potápačov, ktorí radi odhaľujú tajomstvá lagúny. A mnohí z nich taktiež rozprávajú rôzne strašidelné historky.

Už vďaka svojej tragickej histórii sa o lagúne začalo hovoriť, že v nej straší. Legendy miestnych domorodcov spomínajú, že na všetkých ostrovoch straší, avšak Truk je stále výnimkou. Vyšetrovatelia z televízneho programu Destination Truth sa raz na miesto vydali s cieľom získať dôkazy o podivných javoch pod hladinou. Vo vraku lode Hoki Maru vtedy vraj pod vodou nahrali zvuky podobné motorom nákladných áut. Táto loď sa potopila s nákladom vozidiel a potápači z týmu údajne vtedy počuli zvuky dávno nefunkčných motorov, ktoré sa pod vodou zapínali a vypínali. Podľa správ vtedy na hladine neboli žiadne iné lode, ktoré by zvuky mohli spôsobiť.

Iní potápači zas rozprávajú historky o vraku lode Fuji Kawamaru. Keď sa niektorí z nich priblížili k strojovni lode, počuli zvnútra zvuky strojného zariadenia, akoby bola loď stále v prevádzke. Hneď vedľa strojovne taktiež našli kopu ľudských kostí. Z ostrovov zas pochádzajú príbehy o prízračnom svetle, ktoré akási žena videla v jaskyni. Keď sa do tejto jaskyne vydal jeden člen z tímu paranormálnych vyšetrovateľov, pocítil vraj, ako sa ho tam niečo dotklo. Z lagúny pochádza mnoho fascinujúcich fotografií, ktoré určite stojí za to vidieť, a to napríklad TU. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára