9. septembra 2018

Záhada havajského obra

Kedysi v 60-tych rokoch minulého storočia istý pracovník ananásovej plantáže na havajskom ostrove Oahu doslova "spadol" do jednej podivnej záhady. To, čo muž vtedy objavil, totiž naznačovalo, že aj v 20. storočí sa po našej planéte stále potulujú neznámi obri, ktorí veľkosťou značne prevyšujú najvyšších ľudí.

Okolo druhej nadránom pracoval 45-ročný (niekde uvádzané 25-ročný) nemenovaný muž na ananásovej plantáži, ktorú vlastnila spoločnosť Dole Pineapple Company. Muža, ktorého pri nočnej službe pravdepodobne premáhala únava, však rýchlo prebudilo, keď spadol do menšej priehlbiny, ktorá tam nemala čo robiť. Údiv však prišiel až po tom, čo svedok zistil, že sa jedná o obrovskú stopu podobnú ľudskej nohe. Zavolal teda hneď svojich kolegov, aby sa na tento objav tiež pozreli. Muži potom stopu zmerali a zistili, že je dlhá takmer jeden celý meter. Pracovníci sa teda zhodli, že "každý, kto má metrovú šľapaj, je zrejme fakt veľký muž".

Po tomto objave sa objavili tvrdenia od starších pracovníkov, že sa v oblasti kedysi v minulosti potulovali obrovské postavy, pričom mnohí veria, že ide o ducha, ktorý strašil v bývalom kempe. Otázne teda bolo, prečo nikto z pracovníkov nevyhotovil žiaden odliatok stopy či fotografiu. Nie je tiež známe, či bola nájdená len táto jediná stopa, alebo ich bolo viac. Ak šlo len o jediný odtlačok, záhada tohto neznámeho obra by sa značne skomplikovala a nabrala bizarný charakter. Celá situácia skôr pripomínala príbeh od Karla Čapka s názvom "Šlépěj", kedy dvaja náhodní svedkovia objavia v snehu na poli jednu "nemožnú" stopu, na ktorú neexistuje vysvetlenie.


Niektorí bádatelia tento prípad spájali s výskytom veľkých humanoidných bytostí typu Bigfoota. Na Havaji by však takéto tvory podľa nedostatku hlásení nemali byť (ak však vezmeme do úvahy napr. hypotézu Johna Keela, ktorý si skôr myslel, že tieto chlpaté tvory pochádzajú z paluby UFO alebo dokonca z iných, nám neznámych dimenzií, ani to nie je vylúčené). Ak by sa však naozaj jednalo o takéhoto tvora, takmer určite by jeho stopa nemerala neuveriteľný jeden meter. Stopy, ktoré boli nájdené po týchto tvoroch, merali stále nanajvýš 40 centimetrov. Na rad sa teda dostali aj hypotézy o mimozemských bytostiach obrieho typu, aj keď táto udalosť nemala nič spoločné s pozorovaním UFO. Na druhej strane sú však aj Havajské ostrovy známe pre častý výskyt UFO, čo by predstavovalo jednu z možností.

Autor Glen Grant, ktorý sa venoval havajskému folklóru, zas vo svojej knihe opisuje kanibalistického obra menom Aikanaka, ktorý číha práve na ananásových poliach na svoje obete. V havajskej mytológii bol Aikanaka náčelník, ktorý bol zasnúbený s bohyňou mesiaca menom Lona. Bol taktiež z legiend známy pre svoju ohromnú veľkosť. V neposlednom rade, Aikanaka v jazyku domorodých kmeňov znamená "požierač ľudí z Oahu". Kde však bola pravda o obrovi (alebo čomkoľvek, čo stopu vytvorilo) z Oahu, to ostalo záhadou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára