24. marca 2019

Podivné javy na jazere Travis

V Texase leží jazero Lake Travis, ktoré vzniklo v roku 1937 pri výstavbe nádrže Mansfield Dam. V skutočnosti sa teda skôr jedná o rezervoár, ktorý je však populárnou destináciou pre turistov a dovolenkárov. Aj táto letná destinácia však má svoju tajomnú auru. K jazeru sa totiž už po mnohé roky viažu rôzne príbehy o vodných obludách, svetlách na oblohe a dokonca aj neznámych humanoidoch.

Jednou z najznámejších legiend Lake Travis je obluda, ktorú niektorí miestni familiárne volajú Ole Hippie. Historky a popisy tvora sa často líšia, pričom niektorí svedkovia tvrdili, že ide o gigantickú rybu, a iní zas, že tvor skôr pripomína klasickú obludu à la Nessie. Ide každopádne o rozporuplnú legendu, keďže jazero bolo vybudované ľuďmi relatívne nedávno, a nejedná sa teda o stáročia starú vodnú plochu, kde by sa mohol zachovať nejaký prehistorický tvor. To dáva priestor otázke, odkiaľ sa tam teda odrazu obluda vzala.

Jedna žena si vybavuje príhodu, kedy s manželom v jazere plávala a popri nich odrazu preplávalo niečo veľké. Vyzeralo to vraj trochu ako človek v neoprénovom obleku, ale omnoho väčšie. Mysleli si teda, že ide zrejme o obrovskú rybu, o kostlína či sumca. To ich každopádne presvedčilo, aby sa radšej vrátili do bezpečia súše. Iný svedok, ktorý na jazere lovil ryby jedného večera v roku 2009, zas neďaleko svojho člna zbadal ohromného tvora, ktorý sa rýchlo pohyboval. Voda bola síce kalná, no muž tvrdil, že podľa obrysu vo vode mohol mať tvor 15 až 17 metrov na dĺžku.

Na stránke Texas Cryptid Hunter zas jeden svedok opisuje svoj zážitok z roku 2003. Nemenovaný muž taktiež vtedy chytal ryby, keď zbadal niečo ako obrovského hada, ktorý sa presúval z jednej časti zátoky do druhej. Tvrdil pritom, že pozná miestnu faunu veľmi dobre a a za sebou má mnoho rokov lovu a rybárčenia, a tvora, ktorého videl, nevedel sám zaradiť k žiadnemu známemu druhu. Had sa vraj pri plávaní viackrát zastavil a zodvihol hlavu vyššie nad hladinu, aby sa poobzeral, až nakoniec zmizol v hustom poraste. Muž sa s príbehom zdôveril známym, no tí ho len klasicky vysmiali.

Podľa množstva svedectiev je však zjavné, že na jazere zrejme žijú neznáme tvory veľkých rozmerov. Ďalšie historky hovoria o prerastených aligátoroch, aj keď o nich nie je veľa dôkazov. V roku 2011 rybári na brehu našli mŕtveho aligátora, ktorý meral skoro 2 metre a ktorého zrejme zabila vrtuľa člna. Každopádne, aligátory pre túto oblasť nie sú typickým druhom, no raz za čas sa zrejme nejaký na jazero zatúla, čo popri iných obludách ešte zvyšuje riziko letných aktivít. Potápači niekedy pod hladinou narazia na sumce, ktoré sú veľké ako menšie auto, a tak by príbehy o obludách mohli mať pôvod práve v prerastených exemplároch. Známe sú aj prípady zmiznutí ľudí a nevysvetlených utopení, ktoré môžu súvisieť aj s gigantickými rybami či aligátormi.

Ešte podivnejší prípad než historky o vodných tvoroch je príbeh istého profesora biológie z roku 2007. Ten jedného večera pri jazere testoval svoj fotoaparát, keďže chcel zistiť, ako v tme funguje blesk. Na jednej fotke sa však v pozadí objavuje akási ohromná postava neznámeho pôvodu. Vyzerá to, že ide o humanoida v akomsi obleku, ktorý má na hlave niečo ako helmu s priezorom alebo potápačské okuliare. Je tiež vidieť, ako mu v tme svietia oči, čo však môže byť odraz z blesku. Fotografia obletela internet a mnohí prišli s rôznymi teóriami. Je to len potápač v tmavom obleku, ktorý sa dostal do záberu? Profesor však vraj vtedy nikoho v okolí nevidel. Ide snáď o neviditeľného mimozemského návštevníka, prízrak, alebo je to len optický klam? Postava však veľmi nápadne pripomína človeka a oči sú na fotke jasne viditeľné. Tento dôkaz teda ostáva dodnes záhadou.



K podivným javom sa v nedávnej dobe pridali aj svedectvá o UFO. V roku 2018 partia svedkov pri večernom člnkovaní na oblohe spozorovala podlhovasté UFO, ktoré nad jazerom letelo veľkou rýchlosťou. Spočiatku si ho nevšimli priamo, no pri spätnom prehrávaní videa sa na záberoch ukazuje niečo jasné, čo letí po oblohe. Z toho sa na internete objavila táto fotografia:


Je teda Lake Travis ďalším "oknom" do inej dimenzie, ako takéto miesta (window areas) nazval autor John Keel? Ktovie, čo sa týmto oknom môže do tejto oblasti dostať nabudúce, no je dosť možné, že o jazere ešte v budúcnosti budeme počuť v súvislosti s ďalšími pozorovaniami nezvyklých javov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára