2. júla 2019

Neznáme príšery na oblohe

Existuje nespočetne veľa prípadov, kedy ľudia na oblohe pozorovali neznáme objekty, a v mnohých prípadoch nešlo o UFO, ale skôr o niečo podobné živým tvorom. Tieto atmosférické obludy boli a stále sú záhadou, a odborníci ich nevedia priradiť ani k mimozemským návštevám, ani k pozemskej forme života.

Je známe, že mnohé kúty sveta, a zvlášť oceány, stále ukrývajú neznáme druhy živočíchov, ktoré vedci ešte neobjavili. No zdá sa, že obloha nie je výnimkou, aj keď to môže znieť divne. Podľa viacerých historických záznamov sa však takéto objekty a tvory na oblohe objavovali už odpradávna. Opisy boli často rôzne: hmlovité bytosti, "vzdušné veľryby" a "krakeny", obrie priesvitné medúzy a meňavky, a dokonca bezhlavé tvory s plutvami. Niektoré z nich pritom dosahujú skutočne kolosálnych rozmerov, čo často vo svedkoch vyvoláva okamžitú paniku. Objavili sa dokonca teórie, že neznáma želatínová látka, ktorá niekedy taktiež za nevyjasnených okolností spadne z oblohy, predstavuje kusy tiel takýchto bytostí.

Čo však vzdušné obludy predstavujú? Niekto ich považuje za UFO v netypickej forme, niekto zas za nevnímavé živé tvory, ktoré žijú v našej atmosfére, pretože nie sú prispôsobené pre život na povrchu Zeme. Známy vyšetrovateľ Ivan T. Sanderson sa vo viacerých svojich knihách vyjadril, že mnohé pozorovania UFO môžu teoreticky predstavovať skôr pozorovania takýchto tvorov extrémne nízkej hustoty, ktoré majú domov v oblakoch. UFO odborník Trevor Constable dokonca prišiel s tvrdením, že tieto tvory zvyčajne existujú v neviditeľnej forme, no keď sa ich hustota zvýši, dokážu byť viditeľné pre ľudí. Radary, využívané od 20. storočia, vraj týmto tvorom tiež robia zle, a tak boli ich pozorovania od tej doby častejšie. Constable však zašiel ešte ďalej, keď polemizoval, že tieto tvory sú v skutočnosti mäsožravé a zodpovedné za zmrzačenia zvierat a časté zmiznutia ľudí.

To všetko sú však zatiaľ len (dosť desivé) hypotézy. Pozorovania z reálneho života však prinášajú skutočný pohľad na prípady vzdušných oblúd. Jedným z prvých detailne zdokumentovaných prípadov je ten o netvorovi z Crawfordsville. V novinách Indianapolis Journal z roku 1891 bol opísaný príbeh dvoch mužov, ktorí okolo druhej nadránom opravovali voz. Keď sa však pozreli na oblohu, zbadali odrazu "hrozné zjavenie". Blížil sa k nim totiž tvor obdĺžnikového tvaru, s mnohými plutvami, no úplne bez hlavy. Na dĺžku mohol mať asi 7 metrov, na šírku zhruba 2.

Muži v nemom úžase a hrôze sledovali, ako tvor "pláva" po oblohe, pričom v jednom momente zakrúžil nad neďalekým domom. Obluda potom zmizla smerom na východ, no o chvíľu sa znova objavila. V tom momente sa však svedkovia rozhodli, že je čas nechať prácu prácou a utekať preč. Tento prípad by sa dal odbiť ako nejaká halucinácia spôsobená vyčerpaním alebo opilecké bludy (až na to, že vtedy to isté videli dvaja ľudia), no svedkov bolo v tomto prípade viac. Reverend Switzer so svojou ženou toho istého tvora videli tiež, a jeho slovo bolo už hodné úvahy. Akoby toho nebolo dosť, bytosť sa vrátila nasledujúcej noci za celkom iných podmienok.

Tentokrát totiž lietajúcu obludu pozorovali stovky ľudí, ako plachtí po nočnej oblohe. Viacerí však tiež opisovali niečo ako ohnivo žiariace oko, a žalostné zvuky, ako keby bol tvor v bolestiach. Tvor sa vznášal nad davmi ľudí asi 100 metrov nad zemou, až kým sa v jednom momente odrazu nepustil strmhlav dolu. Ľudia, ktorí sa mu stihli vyhnúť, tvrdili, že cítili horúci "dych", keď sa tvor prehnal tesne popri nich. Túto udalosť potvrdil aj známy vyšetrovateľ Charles Fort, ktorý o prípade najprv pochyboval, no zistil, že reverend Switzer nielen že existuje, ale dokonca znova potvrdil všetky správy.

Ďalší známy prípad pochádza z odľahlých Shetlandských ostrovov na sever od Škótska. Miestni tohto tvora už dobre poznajú a vravia mu iba "to". Tohto hmlovitého tvora považujú za "zviera z mrakov" a niekedy sa údajne vydáva aj na pevninu Škótska. Tí, ktorí s bytosťou prišli do kontaktu, opisovali pocit podobný tomu, ako keby sa ich dotkol veľký hladký jazyk. Jeden strážnik dokonca pri svojej rutinnej jazde na bicykli zažil, ako ho tvor odrazu celého obklopil. Tvrdil vraj, že šlo o pocit, ako keby bol zabalený v jemnej deke, ktorá páchne plesňou. Tvor policajta potom pustil, no podľa jeho slov to bol naozaj desivý zážitok.

Tieto pozorovania však neostávajú len pri svedectvách. Existujú aj viaceré fotografické dôkazy a videá takýchto neznámych tvorov. Jednu takúto fotografiu spravil vedecký novinár z Talianska Bruno Ghibaudi v apríli 1961. Toho dňa šiel Ghibaudi popri pláži, keď dostal defekt. Nad morom však zrazu zbadal veľký objekt s viacerými krídlami či plutvami, ktorý sa približoval priamo k nemu. Muž však nespanikáril, a miesto toho chytro z auta vybral svoj fotoaparát. Keď sa objekt priblížil, zmenil odrazu smer, a vtedy sa Ghibaudimu podarilo odfotiť ho. Ide teda o UFO, alebo skôr o nejakého tvora?



Nasledujúci obrázok bol vraj tiež vyhotovený v Taliansku kedysi v roku 1999 istým zubárom. Je na ňom vidieť tmavý objekt s viacerými "končatinami" podobnými chápadlám alebo pahýľom. Objekt bol vraj veľmi vysoko a pohyboval sa rýchlo, no bez akýchkoľvek zvukov. 



Fotograf z Nového Zélandu Michael White zas zachytil niečo, čo vskutku pripomína akúsi gigantickú lietajúcu raju. Najprv sa mu zdalo, že ide o akýsi tmavý mrak, no predmet vraj stál na svojom mieste približne celú polhodinu, na čo odrazu zmizol. White spravil viacero fotografií, a až po ich vyvolaní zistil, že objekt nevyzerá ako nič, čo sa prirodzene na oblohe vyskytuje.



V novembri 1973 zas takýto objekt videl a vyfotografoval istý mexický bankár spolu so svojou rodinou. Na západ od Cocoyoc sa tento objekt objavil na jasnej oblohe, a svedkovia ho pri kraji cesty pozorovali po nejakú dobu. Po priblížení sa na fotke objavuje tvar nápadne pripomínajúci veľrybu.



V Dánsku sa zas v roku 1974 objavila táto atmosférická medúza, ktorú vyfotografoval neznámy svedok. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o mrak nezvyklého tvaru, no nie je jasné, čo predstavuje jeho tvar a tiež tmavý pásik v strede.



Podobných svedectiev a dôkazov existuje mnoho. V poslednej dobe na internete pribúda stále viac videí, kedy svedkovia zachycujú neznáme tvary na oblohe, často úplne vzdialené "tradičným" UFO. Ide teda naozaj a živé bytosti, alebo je vysvetlenie úplne iné?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára