12. júla 2019

The Cage – najstrašidelnejší dom Essexu

V anglickom panstve Essex stojí v dedine St Osyth nenápadný dom, ktorý má však ponurý názov "The Cage" (klietka). Jeho povesť je známa široko-ďaleko a jeho názov naznačuje, že bol v minulosti väzením. A nie tak hocijakým, keďže v ňom kedysi za čias hystérie a strachu z čiernej mágie držali a mučili odsúdené čarodejnice. A práve to má mať na malý dom zjavný dopad dodnes.

Kedysi v 16. storočí sa strach z čarodejníc nevyhol ani St Osyth. Ľudia si povrávali, že viaceré ženy sú v spolku s diablom a vykonávajú svoje temné rituály, čím chcú škodiť ostatným občanom. Kvôli prenasledovaniu, ktoré sa šírilo aj okolitými regiónmi, bolo nakoniec v dedine odsúdených 14 žien z čarodejníctva, z ktorých najznámejšia bola prvá uväznená, Ursula Kemp. Tá bola už dlhšie známa pre svoje skúsenosti s miešaním byliniek a vyrábaním liečivých nápojov. Ironicky sa však akosi zvesti o nej zdeformovali a ľudia začali veriť, že Ursula takisto pre dosiahnutie svojich cieľov využíva čary podľa vlastnej vôle. Nanešťastie taktiež vlastnila niekoľko mačiek a žila samotárskym životom, čo z nej v tej dobe rýchlo spravilo ľahkú obeť. Niektorí začali tvrdiť, že ľuďom škodí, a že v jednom prípade údajne spôsobila, aby isté dieťa spadlo a takmer si zlomilo väzy.

Proces s Ursulou sa konal v roku 1582 a ľudí, ktorí proti nej svedčili, bolo veľa. Vyhlasovali, že preklína ostatných občanov a štve rodinných príslušníkov proti sebe. Jedným z najpodivnejších obvinení bolo to, že používa čary, aby predišla vareniu piva. Najšokujúcejšie tvrdenie však prišlo od jej 8-ročného syna, ktorý tvrdil, že Ursula má "štyroch priateľov, dva mužské a dva ženské prízraky, ktoré zabíjajú ľudí a spôsobujú ochorenia zvierat a ľudí". Chlapec tiež vyhlásil, že jeho matka má doma biele jahňa, ktorému pije krv. Ursula bola teda spolu s ďalšími 13 ženami odsúdená za bosoráctvo, pričom všetky boli umiestnené do väzenia pod menom The Cage.


Tam ženy čakali na trest, ktorým bolo zvyčajne obesenie. Na území domu tak bola Kemp a 6 ďalších žien obesených, pričom ich telá boli nedbalo hodené do spoločného hrobu. Neskôr sa z domu stala karanténna stanica pre obete moru, kedy tam tiež zomrelo viacero ľudí. Potom sa z neho znovu stala väznica, ktorá v tejto podobe existovala asi do roku 1908. Budova sa potom zmenila na obytný dom, ktorý odvtedy prešiel rukami mnohých majiteľov. A nie je prekvapením, že mnohí z neho radšej doslova utiekli v smrteľnom strachu. Prvý majiteľ dom predal len 2 týždne po kúpe a druhý vlastník v ňom zošalel a obesil sa. Pozornosti sa mu však dostalo až vtedy, keď ho kúpila Vanessa Mitchell v roku 2004.

Vanessa v dome bývala 11 rokov a zažila mnoho desivých a niekedy aj násilných udalostí. Keď dom kupovala, nikto jej o jeho strašnej histórii nepovedal. Od začiatku však zažívala aktivitu poltergeista, ktorá sa prejavovala v noci aj cez deň. Časté bolo, že reťaz, ktorá tam ostala z pôvodnej väznice, sa na stene kývala. Z krbovej rímsy neustále padali predmety, po chodbe na poschodí bolo neustále počuť kroky a dvere do chodby sa niekedy prudko otvorili, ako keby ich nejaká sila vykopla. Z podlahy na záchode tiež niekedy vychádzali škrabavé zvuky, ako keby sa niečo pokúšalo vykopať von. Pri jednej príležitosti, kedy mala Vanessa návštevu, sa dokonca za bieleho dňa v hale objavili na podlahe krvavé škvrny. Javy sa postupne stupňovali, až raz nabrali násilný charakter.


Niekedy sa stalo, že Vanessa zbadala tmavé postavy, na čo ju niečo udrelo alebo jej dalo facku. Raz ju dokonca niečo hodilo o zem v čase, keď bola tehotná, a o nejakú dobu zas videla tmavú postavu, ktorá sa skláňala nad posteľou jej malého syna. Nechýbali ani správy o akejsi "démonickej koze", ktorá sa na pozemku objavuje. Vanessa sa teda po rokoch rozhodla z domu odsťahovať, no medzitým pozvala mnoho vyšetrovateľov a špiritualistov, no nikomu sa zlovestné sily nepodarilo odhaliť alebo odohnať. Dom sa medzitým dostal do pozornosti médií, a niekto ho dodnes považuje za najstrašidelnejší dom v celom Anglicku.

V dome sa pokúšal bývať aj vyšetrovateľ a autor Micky Rawlings, ktorý však tiež rýchlo pocítil jeho temnú silu. Tvrdil, že nikdy nebol pobožným človekom, no aj tak chodil každú noc do postele s krucifixom v rukách. Rawlings zažil rôzne iné javy ako vrčanie či zvuk "malého piana", ktorý sa v dome ozýval. Pri jednej príležitosti v dome strávila noc istá skupina, ktorá javy vyšetrovala. Okrem rôznych spomínaných javov však jedna žena zo skupiny menom Debbie, ktorá bola zachytená na videu, zažila "transformáciu" do desivej podobu, kedy sa jej celá tvár zmenila. Debbie si to ale neuvedomovala, no krátko na to pocítila, že ju niečo páli na chrbte, na čo sa jej na tele objavili 4 jasné škrabance. Bol to snáď pokus jednej z čarodejníc o posadnutie ženy?

Záber z videa, kedy sa Debbie (vpravo) zmenila na "bosorku"

Démonická tvár, ktorá sa objavila na fotografii zrkadla


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára