21. júla 2019

Teleportácie bratov Pansiniovcov

V roku 1901 sa v Taliansku začali v rodine Pansiniovcov diať znepokojivé veci. Prípad, ktorý sa začal ako typické strašenie či vyčíňanie poltergeista sa však onedlho zmenil na čosi neobvyklejšie. Javy sa sústredili hlavne na dvoch chlapcov, ktorí sa údajne v istom bode začali samovoľne teleportovať na iné miesta.

Architekt menom Mauro Pansini sa toho roku spolu s rodinou usadil v dome v oblasti Ruvo v Taliansku. Jeho dvaja synovia, Alfredo (7-ročný) a jeho mladší brat Paulo sa však čoskoro mali stať obeťami bizarných udalostí. Rodina totiž mala vo zvyku zúčastniť sa raz za čas seanse, zrejme ako formy zábavy, kde brali aj deti. Po jednej seansi sa však v domácnosti Pansiniovcov začali diať divné veci. Spočiatku sa zdalo, že v dome straší, čo naznačovali rôzne prejavy poltergeista. Krátko na to sa však Alfredo začal dostávať do zvláštnych stavov, kedy zaspával a rozprával cudzími jazykmi, ktoré však neovládal. Chlapec hovoril po francúzsky, grécky či latinsky a dokonca recitoval staré básne. Jedného dňa tiež vraj rodičom v tomto stave povedal, že onedlho bude výborná večera. Akonáhle bol prestretý stôl, v kuchyni sa vraj objavili jedlá, ktoré tam však nikto nepriniesol.

Niekedy sa tiež stalo, že v Alfredovej posteli rodičia náhle našli cukrovinky, ktoré sa tam objavili. Chlapec bol potom umiestnený na internátnu školu, pričom javy v dome zrazu na istú dobu prestali. Aj na škole sa však stávalo, že chlapec napríklad vedel odpoveď už predtým, než sa ho niekto niečo spýtal. Prípad pritom dokumentoval vážený Dr. Guiseppe Lapponi, ktorý predstavoval dôveryhodný zdroj informácií. Chlapec sa asi po dvoch rokoch vrátil domov, kedy sa javy začali ešte zhoršovať. Tentokrát bol zahrnutý aj Paolo, pričom sa zdalo, že chlapci sa akosi vedia teleportovať. Jedného dňa boli obaja okolo deviatej večer v Ruvo, no o pol desiatej ich zrazu našli v kláštore, ktorý bol vzdialený asi 30 míľ.

Pri inej príležitosti zas rodina jedla, no došlo im víno. Paolo bol poslaný, aby víno doniesol, no po nejakej dobe sa stále nevracal. O polhodinu na to odrazu zmizol aj Alfredo. Okolo jednej poobede sa chlapci našli na rybárskej lodi neďaleko prístavu Barletta. Obaja začali plakať a rybár, ktorý loď vlastnil, bol takisto šokovaný ich náhlou návštevou, a vzal ich späť na súš. Tam sa ich ujal kočiš, ktorý ich doviezol domov. Podobných teleportácií chlapci údajne zažili viac, pričom ich stále musel z neďalekého okolia niekto doviezť naspäť domov. Raz tiež zmizli zo zamknutej miestnosti, kde ich zavrel ich otec, a objavili sa asi o 15 kilometrov ďalej pri dome svojho strýka.

Prípadom sa zaoberali viacerí  doktori aj vedci, no nevedeli prísť na žiadne vysvetlenie a začali postupne upodozrievať temné sily. Istý farár podľa správ na vlastné oči videl, ako chlapci zmizli z jednej izby v ich dome. Mohli si všetci takého príbehy len vymyslieť? O prípade bratov Pansiniovcov sa v tej dobe i neskôr písalo v mnohých článkoch a knihách, no nikdy sa neprišlo na uspokojivé vysvetlenie alebo ako sa prípad nakoniec vyvinul. Javy zrejme neskôr, keď boli chlapci starší, prestali. Ostalo nám však znova len veľa nezodpovedaných otázok.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára