2. augusta 2019

Slávne fotografie: duchovia a prízraky, 7. časť

V histórii nadprirodzených javov sa okrem nespočetných príbehov a výpovedí svedkov často objavujú i rôzne dôkazy, ktoré tieto príbehy podporujú. Fotografií, ktoré zachytávajú paranormálne javy, je mnoho, no veľa z nich je falošných či upravených, čo často znižuje vierohodnosť týchto neznámych javov. Existujú však i také, ktoré sú stále považované za autentické a presviedčajú nás o tom, že "tam vonku" skutočne niečo je. Niečo, čo je stále za hranicami našej reality.






Kňaz v Sefton Church


Sefton Church v anglickom Merseyside bol založený už kedysi v 12. storočí, a tým pádom má za sebou dlhú históriu. Tá sa vraj prejavila aj na jednej netypickej fotografii z roku 1999, ktorá sa objavila v knihe známeho autora Brada Steigera. Postava v dverách má na sebe čierne šaty a nápadne pripomína kňaza. Pri bližšom pohľade je možné vidieť aj biely golier. V tom čase sa v kostole nachádzala len jedna ďalšia osoba okrem fotografa. Nikto z dvoch svedkov však v kostole podobnú postavu vtedy nevidel.

_____________________________________________

Prízrak z Coventry


V januári 1985 sa v Coventry konala udalosť pod vedením organizácie Coventry Freemen. Pri večeri fotograf zhotovil snímku, na ktorej čosi nesedelo. Po priblížení sa totiž na obrázku vľavo pri rohovom stole objavuje postava v akomsi plášti. Nikto z prítomných túto postavu nespoznal a všetci si boli istí, že toho večera nikto takéto šaty na sebe nemal. V budove, kde sa večierok konal, vraj už dlhšie strašilo, a tak niektorí dodnes veria, že ide o prízrak mnícha, ktorý sa tam (okrem iných zjavení) objavuje. 

_____________________________________________

Chlapec z Tewin Bury Farm


Túto fotografiu spravil dizajnér Neil Sandbach v roku 2008 v Hertfordshire, keď fotil zábery statku pred svadbou, ktorá sa tam mala konať. Pri bližšom pohľade však Sandbach na jednej fotke zbadal rozmazanú bielu postavu, ktorá sa tam vtedy istotne nevyskytovala. Mladomanželia sa vraj tesne pred svadbou majiteľov pozemku pýtali, či nezažili niečo nadprirodzené, na čo im vraveli, že pri hlavnej stodole sa niekedy objavuje postava chlapca v bielej nočnej košeli. Je toto teda dôkaz o existencii ducha?

_____________________________________________

Robert A. Ferguson a jeho brat


Snímka z roku 1968 zobrazuje autora Roberta A. Fergusona na zhromaždení špiritualistov v Los Angeles. Vedľa neho sa však priamo počas jeho prejavu zjavila iná postava, ktorá bola neskôr identifikovaná ako jeho zosnulý brat, ktorý prišiel o život počas druhej svetovej vojny. Fotografia bola vyhotovená Polaroidom, čo znižuje akékoľvek pokusy o podvod takpovediac na nulu. Dodnes je teda fotka považovaná za autentickú.

_____________________________________________

Strašidelný písací stôl


Fotografiu starožitného stola s menším prekvapením spravil v tej dobe známy fotograf Montague Cooper pre predajcu s nábytkom. Snímka pochádza zo začiatku 20. storočia a Cooper ostal zmätený po tom, čo sa na obrázku nad stolom objavila prízračná ruka. Išlo snáď o predošlého majiteľa, ktorý sa svojho stola nechcel vzdať?

_____________________________________________

Sivá pani z Hampton Court


Palác Hampton Court je už dlho známy pre svoje prízraky. Jedným z nich je aj Sivá pani. Správkyňa paláca Lucy Worsley tvrdí, že môže ísť buď o slávnu kráľovnú Catherine Howard, alebo o slúžku Sybil Penn. Obe ženy sa vraj v prízračnej podobe sivej pani v dome zjavujú. Na tejto fotografii, ktorá sa na internete objavila nedávno, sa objavuje vysoká ženská postava. Ide o ducha jednej zo spomínaných žien? Prečo však je postava nadmerne veľká a vyzerá ako reálna žena z mäsa a kostí, to je záhadou.

_____________________________________________

Zjavenie v Alcatraze


Neslávne známy Alcatraz sa vraj hemží duchmi a podivných fotografií z tohto miesta je veľa. Táto zobrazuje okno do bývalej návštevnej miestnosti. Na prvej fotke nie je nič neobvyklé, no na druhej sa už objavuje jasná tmavá silueta ženy. Obrázok spravila britská turistka, ktorá si postavu hneď všimla, no keď nakukla dnu, v miestnosti nikto nebol. Niektorí však argumentujú, že ide o akýsi plagát na stene, a nie prízrak prítomný za oknom.

_____________________________________________

Chlapec v okne


Táto fotografia sa podarila istému turistovi pri dovolenke v Rio de Janeiro. Muž tvrdil, že si chcel len vyfotiť ulicu, na ktorej stál tento starý spustnutý dom. V okne však jasne vidieť tvár chlapca alebo mladého muža, čo je zjavné najmä po pridaní kontrastu. Bolo však jasné, že dom už dávno nie je obývaný, a tak podoba chlapca nemá vysvetlenie.

_____________________________________________

PODVRH: Duch v nemocnici


Andrew Milburn poslal túto fotku svojej priateľke z nemocnice, kde pracoval. Tvrdil, že ide o dôkaz o tom, že v nemocnici straší. Obrázok obletel internet a vyvolal veľký údiv, až kým sa neprišlo na to, že ide o jeden veľký podvrh. Fotka bola upravená pomocou iPhone aplikácie Ghost Capture, ktorá ľuďom umožňuje na fotky vkladať "duchov". Bohužiaľ, od vzniku takýchto aplikácií internet doslova zaplavili podobné falošné fotky, ktorým niektorí stále uveria. V dnešnej dobe je teda takmer nemožné rozoznať fake od skutočnej neobjasnenej anomálie, a tak sa s podobnými "dôkazmi" treba mať na pozore.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára