8. augusta 2019

Blue Mustang – strašiak denverského letiska

Ide často o prvú alebo poslednú vec, ktorú návštevníci Denveru uvidia pri ceste na letisko. Obrovský modrý kôň, známy pod oficiálnym názvom Blue Mustang, no známejší pre jeho prezývku "Blucifer", je predmetom legiend, podobne ako je aj celé denverské letisko známe pre rôzne konšpirácie a historky. Prečo je však socha koňa tak obávaná?

Viac ako desaťmetrovú sochu vyhotovil umelec Luis Jimenéz, pričom mala byť pri letisku nainštalovaná už v 90-tych rokoch. Dlhé papierovačky a iné obmedzenia však vystaveniu dlho zabraňovali, no skutočne podivná náhoda prišla až v roku 2006. Jimenéz stále na svojom diele pracoval, keď sa naňho časť sochy v štúdiu zrútila, následkom čoho bola preseknutá tepna na jeho nohe, a následná smrť umelca. Dielo teda nakoniec museli dokončiť jeho synovia, no autor finálnu podobu už nikdy nevidel. Jimenéz chcel sochou vyjadriť ducha amerického západu. Kôň pôsobí svalnato a silne, presne ako divoké mustangy. Jeho oči pritom svietia na červeno, čím chcel autor vzdať poctu obchodu svojho otca, ktorý predával neónové svetlá. Práve tento detail však na ľudí pôsobí veľmi hrozivo, čím sochu niektorí označujú za "démonickú". Iné prezývky pre toto dielo sú "Satanov tátoš", "Denverský démonický mustang" či "DIAblo" (skratka pre Denver International Airport).

Socha zo sklolaminátu bola teda nakoniec nainštalovaná v roku 2008, a odvtedy je predmetom rozporuplných debát. Mnohých ľudí dielo doslova odpudzuje a vyvoláva v nich hrôzu. Niektorí "aktivisti" došli až tak ďaleko, že na internete šírili petíciu za jeho odstránenie. Zároveň s tým sa začali šíriť historky, že Blue Mustang je istotne prekliaty, už len kvôli faktu, že jeho autor pri jeho výrobe zomrel. Je teda možné, že hrozivý výzor koňa spolu s jeho divým výrazom prispeli na akejsi temnej aure, ktorá ho obklopuje?

Nie je to však len socha, čo vyvoláva vlny konšpirácií a mýtov. Samotné letisko je už dlho známe pre rôzne legendy. Bolo totiž otvorené v roku 1995, dávno po termíne, a zároveň stálo oveľa viac, ako pôvodne malo. Na jeho území je tiež mnoho neoznačených budov, čo hneď niektorých viedlo k rôznym úvahám. Niektorí veria, že v jeho podzemí sa nachádzajú akési tajné základne a bunkre, skryté pred zrakmi verejnosti. To vraj vyhlásil istý pracovník, ktorý sa na stavbe podieľal. Známe sú tiež podivné obrazy na stenách letiska, ktoré taktiež pôsobia znepokojivo a nejasne, podporujúc tieto konšpiračné teórie. Čo je však na týchto tvrdeniach pravdivé a čo je len výplod fantázie zvedavcov, to sa zrejme nedozvieme.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára