29. novembra 2019

Obesenie Rose Butler

Washington Square Park je menší park v New Yorku blízko štvrti Greenwich Village. Nie každý si však pri prechádzke parkom uvedomuje, že miesto po dlhé roky slúžilo ako pohrebisko, a tak sa k nemu viažu historky o nepokojných duchoch. Jedným z najznámejších príbehov je aj obesenie mladej ženy menom Rose Butler, ktorá vraj v parku straší dodnes.

Kedysi v dávnych časoch miesto slúžilo pôvodným indiánskym kmeňom ako posvätné pohrebisko. Po Americkej revolučnej vojne v 18. storočí zas na mieste v masových hroboch pochovávali zločincov, ktorí boli v New Yorku obesení. Po nich ešte nasledovali obete žltej zimnice, a keď sa neskôr konali archeologické vykopávky, bolo objavených asi 20 000 kostier. Keď sa do oblasti postupne sťahovali stále bohatší ľudia, miesto bolo zrovnané so zemou a prerobené na plochu pre vojenské prehliadky. Počas tejto doby sa však plytké hroby pomaly odhaľovali a mnohé kosti a pozostatky boli sprievodmi poškodené a ušliapané. V roku 1828 sa nakoniec miesto zmenilo na park, no už vtedy ľudia začali hlásiť aktivitu neznámeho druhu.

V súčasnosti väčšina návštevníkov parku o jeho temnej minulosti ani netuší. Pod centrálnou fontánou a samotným oblúkom, ktoré parku dominujú, je stále mnoho ľudských pozostatkov. V severozápadnom rohu parku taktiež stojí mohutný strom, ktorý je známy pod menom "Hangman's Elm" (katov brest). Podľa legiend išlo o strom, na ktorý vešali odsúdených ľudí, i keď podľa historických záznamov strom skôr stál v záhrade súkromnej rezidencie. A práve na tento strom čiastočne nadväzuje príbeh o obesení Rose Butler zo začiatku 19. storočia.

Rose bola otrokyňou a slúžkou v rodine Morrisovcov. Keď mala 16 rokov, rodina ju obvinila, že v domácnosti kradne cenné predmety. Hovorilo sa tiež, že už predošlá rodina, kde Rose pracovala, ju prichytila pri krádeži, čo jej situáciu len zhoršilo. Dievča však bolo týmito obvineniami nahnevané, a k tomu prispela aj situácia, že mnohí iní občania tmavej pleti v jej okolí žili lepším životom a neboli otrokmi. To ju vraj doviedlo k pokusu rodinu zabiť. Jedného dňa Rose dom Morrisovcov podpálila, no rodina stihla ujsť bez zranení.



Podpaľačstvo bolo v tej dobe serióznym zločinom, keďže v meste bolo málo požiarnikov a veľa ľudí takto vtedy prichádzalo o život. Rose bola nakoniec odsúdená na smrť obesením. Pre ženu jej veku to aj vtedy bol prehnaný rozsudok a prípad sa dostal k najvyššiemu súdu, no ani tam údajne kvôli zlej sociálnej a politickej situácii nakoniec nemali zľutovanie. V roku 1819 bola Rose vo veku 20 rokov nakoniec v oblasti súčasného parku popravená. Historky uvádzajú, že ju obesili priamo na spomínanom strome, no oficiálne záznamy hovoria o postavenej šibenici. Jej popravy sa zúčastnilo okolo 10 000 ľudí a jej telo bolo pochované v neoznačenom hrobe.

Strašidelné príbehy hovoria, že na starom breste niekedy vidno visiace telo, ktoré sa kolíše vo vetre. Svedkovia tvrdia, že ide o Rose, i keď podľa faktov na strome nebola popravená, no taktiež môže ísť o inú obeť z minulosti. Keď sa svedkovia dostanú bližšie k stromu, obesenec nakoniec zmizne. Prízrak vraj videli aj viacerí obyvatelia okolitých domov, ktoré stoja okolo parku. Iní zas tvrdia, že ducha Rose videli prechádzať parkom. V lete ju vraj sprevádza ľadový závan a niektorí spomínajú. že prízrak prešiel priamo cez nich. Existujú odhady, že Rose nemá pokoj, pretože jej pozostatky boli porušené spolu s inými počas vojenských pochodov. Otázkou teda ostáva, kto jej ducha uvidí v parku nabudúce.




Hangman's Elm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára