13. decembra 2019

Poltergeist v Cooneen

V nenápadnej oblasti Cooneen v Severnom Írsku stojí dodnes rovnako nenápadný vidiecky dom, ktorý je známy pre svoje strašidelné historky. Kedysi totiž v dome bývala vdova menom Bridget Murphy so svojimi deťmi, keď sa ich príbytok odrazu stal terčom útoku nadprirodzených síl.

Pani Murphy a jej 6 (niekde uvedené 7) detí žili v dome na začiatku 20. storočia. V tej dobe bola Bridget už vdovou, keďže jej manžel zomrel pri nešťastnej nehode, a tak rodina žila v izolovaných lesoch panstva Fermanagh. Kedysi okolo roku 1913 sa však v dome začali diať javy, ktoré nemali vysvetlenie a ktoré nakoniec dokonca viedli k skutočným exorcizmom pod vedením miestnych kňazov. Spočiatku mierne príznaky strašenia nakoniec viedli k odchodu rodiny a k tomu, že dom sa dodnes nazýva "Coneen Ghost House".

Na začiatku rodina počula len občasné klopanie na vchodové dvere. Keď však niekto šiel otvoriť, nebol za nimi nikto. Klopanie sa postupne stupňovalo a ozývalo sa aj na oknách a iných dverách, pričom často pripomínalo melódiu známych pesničiek. Na povalu domu viedlo kamenné schodisko, na ktorom sa neskôr ozývali ťažké kroky. Pri prieskume sa však nikdy nenašla žiadna osoba, ktorá by ich mohla spôsobovať. Tieto javy onedlho zažili aj viacerí známi rodiny, ktorí prišli na návštevu a potvrdili spomínané správy.


Onedlho na to sa však veci začali zhoršovať. Poltergeist, ktorý v dome vyčíňal, začal hádzať taniere o stenu a dvíhať postele detí, niekedy keď v nich priamo spali. Udalosti boli v tej dobe také dramatické, že pani Murphy radšej zavolala farára Coylea z Maguiresbridge. Ten taktiež podivné javy videl na vlastné oči, a dokonca vraj zazrel akési tiene, ktoré sa objavovali a mizli na stenách. Hrnce a panvice taktiež v kuchyni za jeho prítomnosti leteli vzduchom dočinením neviditeľnej sily. 

Coyle nakoniec získal povolenie na 2 exorcizmy, ktoré sa v dome uskutočnili. Počas nich znova izbami lietali šálky a taniere a povlečenie na posteliach sa dvíhalo do vzduchu, ako keby pod ním niekto bol. Z povaly sa vraj tiež ozývalo hlasné stonanie, ktoré všetci počuli. Rodina verila, že sa takto ducha nakoniec zbaví, no ako sa ukázalo, ten nakoniec vyčíňal ďalej. Niektorí miestni z okolia si dokonca začali rozprávať, že pani Murphy je čarodejnica a že si tieto javy privolala sama. Povrávalo sa tiež, že jej syn v lesoch neďaleko domu raz našiel knihu o démonoch a temných rituáloch a nechtiac vyvolal temného ducha.

To už však bolo pre matku šiestich detí veľa, a tak sa rodina nakoniec rozhodla v roku 1913 odsťahovať a odísť do Ameriky. Čo však bolo ešte šokujúcejšie, duch ich údajne nasledoval aj priamo na loď, ktorou sa plavili. Z ich kabíny sa ozývalo klopanie a búchanie podobné tomu, aké bolo počuť v dome. Kapitán však na tieto historky neveril a pohrozil im dokonca, že ich najbližšie z lode vyhodí. Podľa správ ich aktivita nasledovala aj do nového domova, no po čase postupne utíchla. Jedna z dcér pani Murphy však údajne utrpela na psychike a strávila zvyšok života v ústave.

Dom v Cooneen je  podľa mnohých dodnes obývaný paranormálnou aktivitou. Príbeh je už dnes známy široko-ďaleko a slúžil ako inšpirácia viacerým filmom. Vyšetrovatelia a psychické médiá, ktoré dom navštívili, sa zhodujú na tom, že v ňom dodnes sídli veľmi negatívna energia. Historické záznamy však neodhaľujú, čo by mohlo byť príčinou strašenia. Verí sa teda, že ide o poltergeista, a teda zlomyseľného ducha, ktorý ani nemusel byť za života človekom. Coneen Ghost House bol nedávno odhalený, keď lesníci vyrúbali stromy, ktorými bol dlhé roky obklopený, a tak je stavba v súčasnosti viditeľná a voľne dostupná. Miestni a kňazi však návštevníkov stále varujú, aby sa nezahrávali s niečím, čo môžu neskôr oľutovať.


Interiér so vstupom na povalu


Miesto pred výrubom stromov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára