6. februára 2021

Baker Hotel

V meste Mineral Wells v Texase stojí veľkolepý tehlový hotel menom Baker Hotel, ktorý bol dokončený v roku 1929 pod vedením vizionárskeho staviteľa T.B. Bakera. Jeho plánom bolo postaviť slávny hotel blízko minerálnych prameňov, ktorý mal lákať ľudí zo širokého okolia. Po rokoch búrlivej histórie a viacerých úmrtí sa však medzi jeho stenami vraj nakoniec nepohybovali iba hostia z tohto sveta.

Hotel mal po otvorení celkovo 452 izieb a slúžil hlavne zámožným podnikateľom a im rodinám. Pridanou hodnotou boli liečivé pramene, voda z ktorých liečila zažívacie problémy a tvrdilo sa, že dokonca i mentálne poruchy. V hoteli nechýbali kúpele, bazén, fitness centrum a sála na rôzne podujatia. Počas prohibície sa tam tiež dal zohnať ilegálny alkohol, čo mnohí z okolia využili, a nechýbali ani slávni hostia, vrátane mien ako Judy Garland, Clark Gable, Marlene Dietrich, či dokonca legendárne zločinecké duo Bonnie a Clyde. Po druhej svetovej vojne však sláva hotela poklesla a ľudia už liečivú vodu príliš nevyhľadávali, keďže samozrejme nedokázala vyliečiť serióznejšie choroby. 

Na začiatku 60-tych rokov bol hotel na 2 roky zatvorený, pretože mnohé výdaje na prevádzku a opravy presiahli príjmy, avšak to sa onedlho zmenilo po tom, čo sa obyvatelia Mineral Wells dali dokopy a pomohli k znovuotvoreniu. V roku 1973, rok po smrti T.B. Bakera, však bola budova natrvalo uzatvorená. Následne boli ponúkané prehliadky pre každého potencionálneho záujemcu, no serióznych kupcov nebolo veľa. Hotel rýchlo chátral a bol v zlom stave, pričom odhady na rekonštrukciu sa pohybovali v rozmedzí nad 50 miliónov dolárov. Až rok 2015 priniesol nádej na lepšie časy, kedy bolo verejne vyhlásené, že hotel sa bude rekonštruovať do svojej pôvodnej slávy. Medzitým sa však s jeho menom spája mnoho podivných historiek.


Niektoré legendy hovoria, že v budove sídli až 49 nepokojných duší. Už pred jeho trvalým uzatvorením sa povrávalo, že tam straší, a dôvodov na to je viacero. Miestni veria, že mnoho duchov predstavuje ľudí, ktorí v hotelo strávili príjemné časy a sú k nemu dodnes pripútaní v prízračnej podobe. Na druhej strane môže ísť aj o bývalých hostí, ktorí dúfali, že ich liečivá voda z prameňov dá dokopy, avšak nestalo sa tak a oni aj po smrti v hoteli ostávajú v podobnej, avšak už zbytočnej nádeji. Počas dlhých rokov prevádzky sa však na mieste udiali aj znepokojivé udalosti, po ktorých zrejme ostala strašidelná stopa v podobe rôznych manifestácií.

Známym duchom je ryšavá žena v bielom, ktorá sa začala zjavovať v rokoch pred uzatvorením hotela. Žena bývala v apartmáne na siedmom poschodí, avšak jedného dňa údajne spáchala samovraždu. Ducha svedkovia videli na chodbách či zvonka v okne na siedmom poschodí a služobné v jej izbe nachádzali poháre s odtlačkom pier, aj keď tam v tej dobe nikto nebýval. V izbe zvanej Brazos Room sa vraj objavujú duchovia Bonnie a Clydea, svetlá a elektronika sa tam vypínajú, je cítiť závan čokolády a svedkovia na prehliadkach tiež odtiaľ počuli zvuky oslavy a hudbu. O komore v hlavnej kuchyni sa hovorí, že ukrýva nepokojného ducha zavraždenej slúžky. Hlavne ženy sa tam cítia nepríjemne a niektoré vraj počuli ženský hlas, ktorý im kázal, aby odišli.

Na medziposchodí nad hlavným vestibulom zas mnohí ľudia zacítia cigarový dym. Niekedy ide len o jemný náznak, inokedy je zas veľmi intenzívny, čo značí, že v tejto oblasti zvykli zámožní hostia fajčiť cigary. V samotnom vestibule zas svedkovia počuli zvuky opätkov, aj keď bol v tom čase úplne prázdny. Jedna skupinka vyšetrovateľov, ktorá sa raz v noci nachádzala v kancelárii nad vestibulom, v jednom momente začula veľmi živú hádku muža a ženy, ktorá sa ozývala z haly. Keď však zišli dolu, nenašli tam nikoho. Po zatvorení tiež mnohí ľudia hlásili, že pozorovali, ako sa okná hotela niekedy otvárajú a zatvárajú. Na desiatom poschodí sa tiež vraj zjavuje samotný pán Baker, ktorý svoj milovaný hotel nechce opustiť. Hlásené bolo aj minimálne jedno pozorovanie chlapca na invalidnom vozíku. Čo však prinesie renovácia hotela a noví hostia, ukáže až čas.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára