10. septembra 2021

Nevysvetliteľná fotografia z Londýnskeho metra

Kedysi v roku 1983 sa v podzemí Londýna, ktoré je už dlhé roky známe pre mnohé paranormálne historky, odohrala ďalšia zvláštna epizóda, ktorú si svedkovia nevedeli nijak vysvetliť. Žena menom Karen Collett vtedy metrom cestovala so svojím synovcom, ktorý ju požiadal, aby mu spravila fotku. Nikto z nich však nečakal, že sa na nej objaví niečo vskutku bizarné.

Až do vyvolania filmu nikto nemal ani tušenia, že sa počas jazdy toho dňa stalo niečo neprirodzené. Na spomínanej fotografii malého chlapca sa však v pozadí za oknom zjavil nečakaný obraz. Je jasne vidieť postavu sediacu v elektrickom kresle, spolu s pridaným efektom elektriny vychádzajúcej z oblasti rúk. Vodorovne cez postavu je vidieť okennú lištu, čo značí, že sa obraz objavil za oknom. V tom momente sa však vlak pohyboval a v temnom tuneli na linke, kde sa svedkovia nachádzali, údajne neboli vylepené žiadne reklamy ani plagáty. Bolo teda nepravdepodobné, že by šlo o reklamu na stene. 

Fotografia sa dostala k Maurice Grosseovi, ktorý bol členom vedeckej skupiny Society for Psychical Research (SPR). Ten však nevedel prísť na žiadne uspokojivé vysvetlenie. Robert Cox z národného múzea fotografie, filmu a televízie poznamenal, že technika, ktorou bol obrázok spravený, by bola v tej dobe dosť náročná na dodatočnú úpravu. Išlo len o obyčajný príručný fotoaparát, ktorý používalo mnoho ľudí, a tak bolo dodatočné sfalšovanie takmer vylúčené. Grosse však prišiel ešte s jedným detailom – podarilo sa mu nájsť takzvaný prízrak z obrázku, ak sa to dá takto nazvať. A až tam sa veci ešte skomplikovali.

Zjav v okne bol totiž takmer presným obrazom figuríny z múzea voskových figurín Madame Tussaud v Londýne. V ňom sa nachádza aj strašidelná sekcia plná rôznych vrahov a iných desivých postáv. Išlo konkrétne o postavu Bruna Hauptmanna, ktorý bol známy pre únos a vraždu malého syna Charlesa Lindbergha v roku 1932. Celý prípad bol v tej dobe veľmi otriasaný v médiách a považovaný za veľkú tragédiu. Netreba snáď dodávať, že Hauptmann po dolapení skončil na elektrickom kresle. Podoba figuríny z múzea a zjavenia na fotografii z metra je takmer dokonalá, akurát že v metre sa pri postave objavili aj blesky elektriny.

Špekulovalo sa teda, že Collett omylom zrejme naozaj vyfotila reklamu na múzeum voskových figurín, čo však neskôr vyvrátilo samotné vedenie múzea. Prehlásili totiž, že túto figurínu nikdy nepoužili na svoje reklamy a pútače. Tento príbeh je známy z dokumentu televízie BBC "Ghosts on the Underground" z roku 2005, ktorý pojednával o mnohých paranormálnych stretnutiach a strašidelných miestach londýnskeho metra. Ak je fotografia pravá, čo však naozaj zobrazuje? Ostávajú nám v podstate dve možnosti: Karen Collett buď toho dňa vskutku náhodou vyfotila plagát na stene, alebo jej fotoaparát zachytil anomáliu, pri ktorej sa na filme zjavil neživý objekt. A dokonca so špeciálnymi efektami. 

Figurína Bruna Hauptmanna z múzea Madame Tussaud


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára