25. mája 2014

Neobjasnené cestovanie časom, 1. časť

Stroje času sa stále vyskytujú iba vo filmoch a pre ľudstvo i dnes, v 21. storočí, predstavuje cestovanie časom niečo nereálne. I napriek tomu sa však v dejinách vyskytuje viacero podivných prípadov, kedy ľudia údajne porušili pravidlá plynutia času a ocitli sa tak v budúcnosti alebo minulosti. Čo je na týchto príbehoch pravdivé a čo vymyslené, je len na fantázii a úsudku každého z nás.

Ľudia sa už oddávna zaoberali myšlienkami, kde by sa chceli dostať, ak by mohli svojvoľne cestovať časom. Mohli by sme sa pozrieť do starovekého Egypta a konečne odhaliť, ako sa stavali pyramídy. Pripojiť sa k publiku v rímskom Koloseu a sledovať boj gladiátorov. Dokonca sa pozrieť aj na skutočné dinosaury, tak ako chodili po Zemi pred milónmi rokov. Omnoho vzrušujúcejšie, a možno i šokujúcejšie, by dokonca bolo pozrieť sa, čo nás ešte len čaká. Takéto úvahy dali vznik takým kultovým dielam ako trilógii "Back to the Future", seriálu "Star Trek" či nespočetnému množstvu ďalších sci-fi filmov a kníh zaoberajúcich sa touto bezpochyby fascinujúcou tematikou.

Aj keď vedci dnes tvrdia, že cestovanie časom je teoreticky možné, stále sa to nikomu reálne nepodarilo. V dejinách sa však objavuje viacero bizarných prípadov, kedy nič netušiaci ľudia vskutku zažili veci, ktoré sa nedajú nazvať inak ako "cestovaním v čase".

Let do budúcnosti

V roku 1935 zažil vážený pilot britského kráľovského letectva Sir Victor Goddard vo svojom lietadle Hawker Hart neobvyklý jav. Pri jednom lete, kedy sa vracal z letiska v Edinburghu späť na základňu do Andoveru v Anglicku, sa rozhodol, že si let skráti ponad opustené letisko pri dedinke Drem. Letisko bolo celé zarastené a neupravené, hangáre stáli opustené a nevyužité a na mieste, kde kedysi stáli lietadlá, sa pásli kravy. Goddard pokračoval v lete, no náhle sa ocitol v neobvyklej búrke. Pri návaloch silného vetra a medzi zvláštnymi žlto-hnedými mrakmi rýchlo stratil nad strojom kontrolu a jeho lietadlo sa dostalo do prudkej vývrtky smerom k zemi. Podarilo sa mu však tesne nad zemou lietadlo vyrovnať, na čo zistil, že smeruje späť k Dremu.

Keď sa Goddard dostal z búrky, osvietilo ho znova slnko a zistil, že sa znova nachádza nad opusteným letiskom. Niečo však bolo zle. Hangáre odrazu vyzerali ako nové. Na zemi sa nachádzali 4 lietadlá, ktoré Goddard spoznal, no videl, že majú akési neobvyklé žlté farby, aké ešte nevidel. Jedno z lietadiel dokonca bolo jednoplošník, aké v roku 1935 ešte kráľovské letectvo vôbec nevlastnilo. Mechanici dolu mali na sebe modré kombinézy, čo Goddardovi prišlo divné, pretože bol zvyknutý na hnedé. Podľa jeho slov sa vraj jeden mechanik aj zadíval hore a všimol si jeho lietadlo, no to už Goddard odlietal a podivná búrka ho znova pohltila. Nakoniec sa však dostal do Andoveru. Kráľovské letectvo začalo lietadlá maľovať na žlto až v roku 1939 a v tom čase tiež pribudli jednoplošníky. Netreba snáď spomínať, že mechanici v tom čase začali nosiť modré kombinézy. Goddard sa teda podľa vlastných tvrdení cez akúsi "časovú smršť" dostal o 4 roky dopredu v čase a naspäť do svojej doby.

Chytená v časovom víre

Doktor Raul Rios Centeno sa raz spisovateľovi Scottovi Corralesovi zdôveril s jedným zážitkom, ktorý mu vyrozprávala jedna z jeho pacientiek. 30-ročná žena za ním prišla s vážnym ochrnutím jednej polovice tela a vyrozprávala mu tento podivný príbeh:
"Bola som na pútnickom mieste pri Markahuasi." (Markahuasi predstavuje kamenný les niekoľko kilometrov od mesta Lima v Peru) "Jednej noci sme s priateľmi išli von spoznávať okolie. Na naše počudovanie sme onedlho začuli tichú hudbu, až sme došli k slabo osvetlenej kamennej chatke. Cez okno som dnu videla tancujúcich ľudí, no keď som podišla bližšie, telom mi prešla neznáma vlna chladu. Nevenovala som tomu však pozornosť a strčila som cez dvere dnu hlavu. Vtedy som zbadala, že ľudia dnu sú oblečení v šatách zo 17. storočia. Chcela som vojsť dnu, no jedna priateľka ma hneď zatiahla späť."
V tom momente si žena uvedomila, že tá polovica tela, ktorou sa už dostala dnu, ostala ochrnutá. Doktor Centeno tiež zaznamenal, že ľavá hemisféra jej mozgu nefunguje správne. Stalo sa to preto, lebo ju vtedy jej priateľka zatiahla na polceste späť? Bola polovica jej tela zachytená v akomsi hlavnom vchode do inej dimenzie?

2. časť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára