31. októbra 2019

Prízračné miznúce domy

Strašidelné domy väčšinou skrývajú duchov medzi svojimi múrmi alebo vo svojom okolí. Existuje však aj viacero prípadov, kedy prízrakom bola samotná stavba a ktorá sa objavila a zmizla za záhadných okolností priamo pred očami zmätených svedkov.

Jeden z najznámejších prípadov neexistujúcich domov sa udial na začiatku 20. storočia vo Versailles, kedy sa dve učiteľky, Charlotte Anne Moberly a Eleanor Jourdain, podľa všetkého dostali do minulosti do čias Marie Antoinette a videli stavby a ľudí, ktorí tam reálne neboli. O tomto prípade sme už však dávnejšie písali. V 19. storočí sa zas v anglickom Suffolku začal objavovať prízračný dom, ktorý sa zjavne materializoval náhodne a ktorý videlo viacero ľudí. Jedného letného večera roku 1860 farmár Robert Palfrey rutinne balil seno, keď odrazu pocítil neprirodzený chlad, aj napriek tomu, že bolo vonku teplo. Keď sa potom porozhliadol, zbadal majestátny dom z červených tehál, okolo ktorého boli zelené záhrady. Palfrey však nikdy podobný dom v okolí predtým nevidel, na čo sa o chvíľu stavba stratila rovnako náhle, ako sa objavila.

Tento dom bol potom sporadicky pozorovaný počas nasledujúcich rokov. V roku 1912 sa v oblasti nachádzal James Cobbold, Palfreyho pravnuk, keď zrazu pocítil ľadový závan a začul hlasný zvuk, ako keby odniekiaľ prudko unikal vzduch. Keď sa Cobbold so svojím spoločníkom otočili, zbadali veľký trojposchodový dom z červených tehál v georgiánskom štýle, takisto znova obklopený záhradami. Ešte pred minútou pritom na tom istom mieste bola len pustá poľnohospodárska pôda. O chvíľu však stavbu obklopila podivná hmla, na čo celý zjav v momente zmizol.

V roku 1926 sa zas na tom mieste nachádzala mladá učiteľka a jej žiak, keď zrazu došli k masívnemu domu s múrom a kovovou bránou, za ktorou boli záhrady. Učiteľka sa neskôr miestnych pýtala, čo je to za panstvo, no každý jej len potvrdil, že na danom mieste nikdy takýto dom nestál. Keď sa nasledujúcej jari na miesto s tým istým študentom vrátila, vskutku zistila, že tam naozaj nič podobné spomínanej vile nie je. Pri prehliadke miesta obaja zistili, že pôda je zarastená a nachádza sa tam niekoľko rybníkov, ktoré tam boli zjavne už dávno, čo vylučovalo možnosť, že dom bol medzitým zdemolovaný.
 

Typický georgiánsky dom v Sussexe

Ďalším svedkom tohto zjavu sa stal Edward Bentley kedysi v 40-tych rokoch. Ten v tom čase roznášal katalógy pre módny obchod, v ktorom pracoval, keď došiel k veľkému domu, ktorý stál ďalej od cesty. Mladý muž zavolal svojho nadriadeného, no kým ten došiel na miesto, po dome už nebolo ani pamiatky a na spomínanej ploche už boli len kriaky a burina.

Toto miesto však nie je jediné, kde sa miznúci dom v Suffolku objavuje. V dedine Rougham tento jav dokonca dostal prezývku "zázrak z Rougham". Zjavenia tohto domu dokonca pokračujú do moderných dôb. Jean Batram šla autom spolu s manželom roku 2007 dedinou po Kingshall Street, keď si obaja všimli majestátnu georgiánsku vilu, obklopenú záhradami. Tento dom ich značne zaujal svojou grandióznosťou, a tak si ho chceli obzrieť na ceste späť, no v údive zistili, že na jeho mieste tentokrát je iba pole. Jean si však bola istá tým, čo videla, a tvrdila, že by dom pokojne mohla načrtnúť s mnohými detailami.

Spomínaný prízrak bol už opísaný v mnohých publikáciách, no vysvetlenia sú pochybné. Niektorí si myslia, že ide iba o ilúziu a očný klam. Iní zas veria, že dom existuje v akejsi inej dimenzii, a v tej našej sa ukáže len raz za čas. Nikto však dodnes nepreukázal žiaden z týchto odhadov, a tak miznúci dom Suffolku ostáva záhadou.


Iný známy miznúci dom sa napríklad tiež objavuje na cintoríne Bachelor's Grove. Podobný zjav bol však pozorovaný aj na iných miestach. Žena menom Kathleen Luisa z Falls Church vo Virgínii často prechádzala okolo domu, ktorý bol známy ako Stone House. Ten sa nachádzal na mieste bývalého bojiska občianskej vojny a predstavoval známu historickú pamiatku. Jedného večera roku 1986 šla Kathleen s rodinou pozorovať kométu, no keď došli ku križovatke, kde dom doposiaľ stál, odrazu tam nebol. Rodina zastavila auto a šla miesto prehliadnuť. Nič však nenaznačovalo, že na danom mieste nejaký dom stál. Tentokrát sa tam nachádzala len burina, stará studňa a zvyšky plotu.

Rodina teda dospela k názoru, že dom musel byť nedávno zdemolovaný alebo premiestnený na nové miesto. Pôda však nenaznačovala žiadnu podobnú aktivitu, na mieste neboli žiadne trosky či viditeľné základy, ani stopy po ťažkých strojoch. Vyzeralo to celkom, ako keby miesto bolo už dlho prázdne a nevyužívané. O 2 týždne prechádzala rodina oblasťou znova, no tentokrát ostali v šoku z toho, že Stone House bol späť na svojom mieste. Kathleen pritom v meste žila dlhú dobu a bola si istá, že si lokáciu nepomýlila.

Podobný zážitok s týmto domom mala aj iná svedkyňa v roku 1997. Beverly Kish sa jedného večera šla previezť, pričom bola jasná noc. Kish presne poznala polohu a vzhľad Stone House, keďže v oblasti žila už veľa rokov a raz v ňom dokonca bola na prehliadke. Tentokrát ho však na jeho typickom mieste nenašla. Videla taktiež len prázdnu zarastenú plochu, na ktorú svietil mesiac. Svedectvo Kathleen teda Beverly mohla len potvrdiť.


Ďalší dom duchov sa objavuje v Illinois v meste Lake Zurich, konkrétne na ulici Cuba Road. Celá oblasť je pritom známa pre svoje legendy. Neďaleký cintorín White Cemetery je miestom výskytu duchov, lietajúcich svetiel či prízračných vozidiel. Hneď vedľa cintorína sa pritom niekedy objavuje chatrč, pri ktorej svedkovia videli starú ženu s lampášom. Vraví sa, že ak sa k nej niekto priblíži, celá scéna náhle zmizne. Historky tiež spomínajú, že chatrč je niekedy pohltená plameňmi, čím vzniká hypotéza, že tam kedysi mohlo dôjsť k tragédii spôsobenej požiarom.

Odkiaľ sa teda berú tieto prízračné stavby? Je možné, že ide o spomienky z minulých čias, ktoré sa takto niekedy prezentujú v súčasných dobách. Môže však nejaké miesto mať takéto spomienky na stavbu, ktorá tam kedysi stála, alebo ide skôr o sklz v čase, kedy sa na chvíľu objaví scéna z minulosti? Zatiaľ nám v týchto bizarných prípadoch ostávajú stále len špekulácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára