18. februára 2013

Ourang Medan

S.S. Ourang Medan bola holandská nákladná loď, ktorá podľa rôznych zdrojov roku 1947 stroskotala v indonézskych vodách po tom, čo celá jej posádka zomrela za nejasných okolností. Slovo Ourang (niekedy písané aj Orang) po malajsky alebo indonézsky znamená "muž", a Medan je najväčšie mesto ostrova Sumatra, teda doslovný preklad názvu je "muž z Medanu." Správy o podivnom osude lode sa objavili vo viacerých knihách a časopisoch, no ich hodnovernosť a samotná existencia lode je dodnes diskutabilná.



Podľa príbehu sa v júni roku 1947 (niekde uvádzaný rok 1948) plavili úžinou medzi Malajziou a Sumatrou dve americké lode City of Baltimore a Silver Star, keď obdržali znepokojivú správu z holandskej lode Ourang Medan. Operátor z ohrozenej lode poslal morzeovkou túto správu:

"Všetci dôstojníci vrátane kapitána ležia mŕtvi na zemi v navigačnej kabíne a na mostíku. Celá posádka je pravdepodobne mŕtva." Nasledovala akási nezrozumiteľná pasáž, po ktorej nasledovala posledná zlovestná správa: "Zomriem." Potom už všetko stíchlo. Keď Silver Star zdanlivo neporušenú loď našli a vstúpili na palubu, našli iba mŕtve telá námorníkov a dokonca i mŕtveho psa. Mŕtvi mali na tvárach výrazy zdesenia, no inak nebolo vidieť žiadne zranenia. Na palube potom vďaka nákladu vypukol požiar, na čo sa posádka zo Silver Star musela z lode stiahnuť. Plavidlo nakoniec explodovalo a kleslo ku dnu.

Vysvetlenia
Niektorí špekulovali o tom, že loď na palube niesla nebezpečné látky ako nitroglycerín alebo kyanid draselný, a tie vraj v podpalubí zreagovali so slanou vodou, ktorá sa do lode dostala. Následne sa uvoľnili jedovaté plyny, ktoré zabili celú posádku. Neskôr vraj voda zreagovala s nitroglycerínom, ktorý zapríčinil požiar a následnú explóziu. Iní hádzali vinu na kysličník uhoľnatý, ktorý sa vraj uvoľnil z lodnej kotolne. Paranormálne teórie hovorili aj o útoku mimozemšťanov alebo iných nadprirodzených síl. Opierali sa hlavne o neprirodzenú príčinu smrti, vydesené výrazy mŕtvych a zvesti o tom, že niektorí ešte aj posmrtne "ukazovali" na neznámeho útočníka.

Mnohí bádatelia sa záznam o udalosti snažili nájsť aj v lodnom registri, no žiaden výkaz o lodi menom Ourang Medan sa im vo viacerých krajinách vrátane Holandska nájsť nepodarilo. Historky a detaily prípadu tak boli podľa vyšetrovateľov zveličené a celý incident sa mohol odohrať úplne inak, a tak osud údajnej lode menom Ourang Medan zostáva stále záhadou.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára