21. februára 2013

Zmiznutie Olivera Larcha

Na Štedrý večer roku 1889 sa v americkej Indiane odohral prípad podivného zmiznutia 11-ročného (v niektorých verziách aj 20 alebo 22-ročného) chlapca menom Oliver Larch (niekde uvádzané aj Lerch, Lurch, alebo Thomas). Rodina Larchových si užívala bohatú vianočnú oslavu spolu so známymi a priateľmi. Po večeri sa všetci odobrali do salóna, aby si zaspievali koledy, zatiaľ čo Oliver si na kuchynskom sporáku robil pukance. Všetko sa zdalo byť úplne v poriadku.



Krátko pred jedenástou večer si pán Larch všimol, že vedro s ich pitnou vodou je prázdne, a tak požiadal svojho syna, aby šiel ku studni a nabral ďalšiu vodu, tak ako to zvykol robiť obvykle. Oliver si obul topánky, keďže dvor pokryla silná vrstva čerstvo napadaného snehu, a vyšiel z predných dverí. Obloha bola zatiahnutá a noc na vidieku veľmi tmavá.

Prešlo iba pár sekúnd a skupina v dome začula zvonka chlapcove výkriky o pomoc. Rodina aj ostatní hostia sa náhlili k dverám a prudko ich otvorili, no v tme toho nebolo veľa vidieť. Pán Larch schytil lampáš a vyšiel von, nasledovaný ostatnými. Stihli ešte počuť Oliverove slová: "Pomoc! Pomoc! Dostali ma! Pomoc!" Jeho krik však neprichádzal zo studne, ako si všetci mysleli, ale zhora z oblohy. Medzitým, čo sa zmätená skupina obzerala všade navôkol, chlapcov krik pomaly zoslabol, až nakoniec nastalo ticho. Oliverov otec sledoval chlapcove stopy, no tie sa v polovici cesty cez dvor náhle končili. Na mieste neboli žiadne známky zápasu ani násilia.

"Dostali ma" – to boli vraj chlapcove posledné slová. Kto ho však dostal? Mohol to byť akýsi veľký dravý vták? Musel by to však vzhľadom na chlapcovu veľkosť a váhu byť naozaj mohutný dravec. Iné teórie vraveli aj o únoscoch v balóne, no táto verzia bola neskôr zamietnutá. Potom prišli na rad vysvetlenia ako únos mimozemšťanmi alebo zmiznutie do inej dimenzie, no tieto domnienky samozrejme neboli nikdy overené.

Prípad Olivera Larcha sa už dlho radí medzi nevysvetlené zmiznutia ľudí z povrchu planéty, no ako sa ukazuje, príbeh má značné diery. Prípad sa na polícii v South Bend, kde sa incident odohral, nezachoval kvôli požiaru. Nie je teda doložený žiadnou oficiálnou správou. Historické záznamy neboli nájdené ani v miestnej knižnici a keď spovedali potomkov rodiny Larchových, nikto z nich nepotvrdil, že by sa takýto príbeh k ich rodine viazal. Príbeh je podľa niektorých vraj len alternatívnou verziou poviedky Charles Ashmore's Trail, ktorú napísal americký novinár a spisovateľ Ambrose Bierce. Keďže sa v historke objavuje toľko nejasností a neexistuje žiaden priamy dôkaz o jej vierohodnosti, ostáva naďalej iba neobjasneným príbehom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára