12. októbra 2013

FAKT ALEBO FIKCIA: Obchod s bielym mäsom


PRÍBEH ČITATEĽKY: "Nasledujúci hrôzostrašný príbeh mi rozprávala kolegyňa v práci. Po celom meste sa totiž rozpráva, že v čínskych obchodoch je rozhodená sieť obchodníkov s bielym mäsom. Nič netušiace obete si vyberajú náhodne spomedzi zákazníkov.

Takýto pokus o únos sa údajne odohral aj v našom meste. Kolegyni ho povedala šokovaná kamarátka, ktorá ho počula v práci. Mladá dvojica sa vracala z nákupov. Dievča sa ešte išlo pozrieť aj do čínskeho obchodu, zatiaľ čo jej priateľ zostal vonku na cigaretku. Asi po pol hodine, keď sa to už mladému mužovi zdalo dlho a chcel ísť ohlásiť svoju priateľku, vyšiel z obchodu Aziat, zamkol vchodové dvere a dal sa na odchod. Mladík ho ohlásil, že vnútri omylom zamkol jeho priateľku, no majiteľ obchodu tomu neveril, že obchod skontroloval a nikto tam nezostal.

Mladíkovi sa situácia zdala podozrivá a okamžite zavolal na políciu. Tá po niekoľkých minútach prišla, donútila vlastníka predajne otvoriť a prehľadala celý priestor. V sklade sa dievčina našla. Ležala v krabici, s oholenou hlavou a omámená. Majiteľ sa priznal, že spolupracuje s medzinárodnou skupinou, ktorá ľudí predáva na orgány a torzá tiel potom hádže do Dunaja a Vltavy.

Polícia o prípade mlčí, keďže ide o veľmi chúlostivú a neuzavretú kriminálnu záležitosť a nechce medzi občanmi vyvolať zbytočnú paniku."

V ankete o pravdivosti tohto príbehu ste hlasovali takto:
FAKT --- 27%
FIKCIA --- 73%
Celkom hlasovalo: 41 čitateľov

Správne odpovedali tí čitatelia, ktorí tvrdili, že príbeh je FIKTÍVNY. Je to tak. Táto fáma, ktorá sa opäť nedávno rozšírila napríklad v Žiline. je vymyslená. Prípad z nášho príbehu nebol na Slovensku v minulosti zaznamenaný. Ide o tzv. mestskú historku, teda príbeh, ktorí si medzi sebou ľudia šíria bez toho, aby si overili, či sa môže zakladať na pravde.

Podobné príbehy o únosoch ľudí alebo detí na orgány sa periodicky objavujú. V ústnom podaní je hrozbou nielen majiteľ obchodu, ale aj organizovaná skupina, ktorá naláka ľudí do bielej dodávky alebo čiernej sanitky. Český etnológ Petr Janeček sa touto problematikou podrobne zaoberá vo svojej knihe Čierna sanitka. V bývalom Československu sa legenda rozšírila v roku 1982, kedy Československá televízia odvysielala film Kandidáti života a smrti, ktorý rozprával príbeh mladej dvojice, unesenej počas dovolenky na orgány v záchrannom vozidle.

Pri tomto príbehu však musíme dodať, že hranica medzi fiktívnymi historkami a realitou je veľmi tenká. V roku 1988 šokoval Slovensko príbeh päťročného Ľuboška z Púchova, ktorý v jedno augustové popoludnie zmizol spred bytovky, v ktorej býval aj so svojimi rodičmi. Hral sa s bratom na pieskovisku a keď ich mama z okna bytu zavolala na obed, domov sa vrátil už len starší zo súrodencov. Ľuboška začali okamžite hľadať, avšak bezvýsledne. Vyšetrovatelia sa domnievali, že malého chlapčeka vtedy uniesli obchodníci s ľudskými orgánmi. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára