5. septembra 2014

Hady na oblohe

Niekedy v 19. storočí sa na svete objavila nová záhada, keď ľudia na oblohe začali pozorovať podivné, hadom podobné tvary. Nejednalo sa však o reálne hady, ktoré žijú v ázijských krajinách, a ktoré sa pohybujú po stromoch skokmi a plachtením počas letu. Tieto "nebeské" hady sa objavovali stovky metrov nad zemou, často vo výške mrakov. Dnes sa týmto javom prisudzuje skôr mimozemský pôvod.

V časopise "Fortean Times" Jerome Clark vo svojom článku spomína prípad, ktorý sa odohral už v 19. storočí. V júni 1873 farmár menom Hardin, ktorý žil neďaleko Bonhamu v Texase, jedného dňa pri práci na poli odrazu zbadal "obrovského hada veľkého ako telegrafný stĺp, ktorý bol žltej farby s pásikmi". To by nebolo nič neobvyklé, až na to, že "had" sa vznášal medzi oblakmi, ktoré smerovali na východ. Viacerí svedkovia, ktorí úkaz zbadali, tvrdili, že had sa odrazu zmrštil a hlavou prudko vyštartoval dopredu, ako keby sa snažil čosi uloviť. V Kansase toho istého mesiaca zas dvaja nemenovaní, avšak údajne spoľahliví svedkovia prisahali, že videli veľkého hada, ktorý krúžil pred slnkom a po chvíli zmizol z dohľadu. Noviny New York Times sa k týmto prípadom vyjadrili asi tak, že "sa jednalo asi o najhorší prípad delírium tremens v histórii".

Tento jav si však netreba mýliť so spomínanými druhmi skutočných hadov z Ázie. Tieto hady totiž skáču z jedného stromu na druhý a počas letu sa sploštia, aby dosiahli aerodynamický tvar a mohli vzduchom preplachtiť väčšiu vzdialenosť. Tieto zvieratá však s fenoménom hadov na oblohe nemajú nič spoločné, čo dokazujú aj snímky NASA, ktoré boli vyhotovené počas misie raketoplánu Discovery STS105 v roku 2001. Na jednej fotke totiž pri priblížení vidieť jasný hadovitý tvar, pričom tento "had" sa nachádzal kdesi v atmosfére našej planéty. Žiadne zviera by sa tým pádom nemohlo nachádzať tak ďaleko od Zeme, a tak sa špekuluje, že tieto javy sú mimozemského charakteru. V histórii UFO boli totiž už zaznamenané mnohé tvary lietajúcich objektov, od diskov, gúľ, trojuholníkov či valcov, až po... hady.

Pôvod a povaha týchto javov ostávajú stále záhadou. Nepodobajú sa totiž žiadnym kryptidom či známym pozorovaniam UFO. Ich popis sa zhoduje iba s jednými tvormi, a to s mýtickými drakmi, o ktorých sa v dávnych dobách napísalo mnoho hrdinských príbehov. Niekto sa dokonca domnieva, že mimozemská inteligencia sa ľuďom chce prezentovať novou formou vesmírnych plavidiel, ktoré nadobúdajú zložité tvary. Čím však v skutočnosti hady na oblohe sú, sa zatiaľ nepodarilo nikomu dostatočne objasniť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára