30. januára 2017

Žijú v Amazónii obrie hady?

Na svete je známych mnoho druhov hadov, ktoré svojou veľkosťou prevyšujú ostatné druhy. Medzi ne radíme najmä anakondy, veľhady a pytóny. Viaceré správy dobrodruhov a zoológov z ich výprav v amazonskom pralese však naznačujú, že niektoré kusy by mohli dorastať do desivo enormných rozmerov, ktoré prekonávajú aj najväčšie zaznamenané rekordy.

Faktom je, že len malé množstvo zoológov je presvedčených o existencii hadov dlhších ako 10 metrov. Niektoré svedectvá uznávaných osôb však tvrdia niečo iné. Misionári a duchovní boli odjakživa považovaní za dobrodruhov a mnohé ich výpravy do neprebádaných a neznámych končín sveta často priniesli úžasné správy. Jedným z týchto dobrodruhov bol aj Victor Heinz, ktorý sa s obrím hadom údajne stretol hneď dvakrát. Prvý exemplár pozoroval 22. mája 1922 na Amazonke. Obrovský plaz bol zvinutý do dvoch slučiek a nechal sa voľne unášať prúdom po rieke. Jeho telo bolo podľa odhadu "hrubé ako sud" a jeho dĺžku páter odhadol na 24 metrov. O sedem rokov neskôr sa Heinz znova plavil po rieke, keď odrazu jeho sprievodca vykríkol. Z vĺn sa totiž znova vynoril had, ktorý nezaostával za tým prvým.

V roku 1930 zas Heinzov známy Reymondo Zima stretol na rieke hada, ktorý "zanechával vo vode takú brázdu, že takmer prevrhol motorový čln". Plaz vystúpil na hladinu s prudkými vlnivými pohybmi a rýchlo odplával, zanechávajúc po sebe "takú brázdu, akú nevytvorí ani parník plaviaci sa plnou parou". Svet však na prvé dôkazy o gigantických hadoch musel počkať až do 30-tych rokov. Roku 1932 bola v brazílii blízko venezuelských hraníc dolapená anakonda úctyhodných rozmerov. Tú vraj zastrelili vojaci, ktorí boli zalarmovaní vystrašenými miestnymi. Pri fotografii tohto hada sa uvádza, že bol hrubý 80 centimetrov a dlhý necelých 40 metrov. Z fotografie sa však nedá usúdiť, či bol had vskutku taký obrovský, alebo len tak pôsobí vďaka uhlu a perspektíve na fotke.


V roku 1948 zas zverejnili noviny v brazílskom Pernambuco článok s titulkom "5 ton vážiaca anakonda" spolu s fotografiou tohto tvora. Domorodci našli hada na brehu rieky, kde spal a trávil uloveného vola, pričom rohy zvieraťa ešte trčali hadovi z papule. Muži okolo plaza obviazali lano a po prúde rieky ho odtiahli do mesta Manaus. Tam riaditeľ miestnej banky tvora vyfotil a fotku poslal do novín. Podľa neho bol vraj tvor dlhý 40 metrov. Toho istého roku alebo rok na to istý Joaquim Alencar vyfotil údajne 35-metrového hada, ktorý plával mŕtvy v rieke Rio Guaporé.


Najväčšie anakondy sú pritom dodnes preukázateľne dlhé asi 9 metrov. Roku 2009 vedci našli vykopávky najväčšieho hada, ktorý kedysi na Zemi žil. Bola ním Titanoboa a na dĺžku merala 13 metrov, teda ako priemerný autobus. Je však nepravdepodobné, že by Titanoboa prežila do dnešných dôb, keďže by musela mať teplejšie podnebie, naviac, plazy spomínané vyššie boli údajne niekoľkonásobne väčšie. Všeobecne platí, že čím je podnebie teplejšie, tým väčšie sú studenokrvné druhy, čo by na Amazóniu sedelo. Žijú v nej však skutočne obrie hady, ktoré by veľkosťou prekonali aj prehistorické plazy?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára