14. novembra 2020

Mýtický Thunderbird

Viaceré príbehy o legendárnych tvoroch a kryptidoch siahajú do dávnej minulosti, do čias legiend a povier. Medzi takéto lietajúce tvory patrí aj takzvaný Thunderbird, alebo Hromový vták, ktorý patrí k mýtom pôvodných indiánskych kmeňov na území Severnej Ameriky. Stáročia starý dravec sa však podľa niektorých svedkov na oblohe objavuje dodnes.

Thunderbird by mohol byť veľmi ľahko zaradený do kategórie vymyslených mýtických oblúd starých civilizácií, či medzi vyhynuté prehistorické tvory, a je zrejmé, že väčšina serióznych zoológov ho tam určite radí. Podľa mnohých zozbieraných výpovedí od ľudí, ktorí podobného tvora údajne videli, sa však zdá, že by sme ho nemali hneď odpísať len ako indiánsky folklór. Rôzne kmene z oblastí západného pobrežia USA či z okolia Veľkých kanadských jazier si dodnes rozprávajú príbehy o dravom vtákovi ohromných rozmerov, pri ktorom aj tie najväčšie orly a kondory vyzerajú ako vrabce. Legendy hovoria, že vták (alebo vtáci) je taký veľký, že len zamávanie jeho krídel spôsobí hrmenie – odtiaľ aj jeho prezývka. Z jeho očí šľahajú blesky a z chrbta sa leje voda, čím vzniká výdatný dážď. 

Indiáni si teda búrky a prírodné javy spojili s touto legendou a vtákov považovali za mocné a nebezpečné bytosti. Na druhej strane sa však traduje, že ich povaha vedela byť aj dobrotivá a kmeňom v roli prírodných duchov niekedy pomáhali s hľadaním potravy v časoch nedostatku. Vyvreté horniny zvané "thunderstones" pritom kmene považovali za vajcia, ktoré vtáci nakládli. Toľko teda k indiánskym legendám, ktoré skôr tieto tvory radia k akýmsi prírodným božstvám a éterickým bytostiam. Na druhej strane však existuje viacero svedectiev, kedy údajne svedkovia videli skutočného vtáka obrovských rozmerov. 

Väčšina pozorovaní pochádza z Pennsylvánie, Illinois a pohoria Ozark Mountains. Svedkovia tvrdia, že rozpätie jeho krídel je 5 až 7 metrov a na výšku môže vták merať až 2 metre. V roku 1948 napríklad viacero ľudí pozorovalo obrovského vtáka podobného kondorovi na hranici medzi štátmi Illinois a Missouri. V roku 1969 žena šerifa Boyla zbadala tvora, keď sedela na verande svojho domu v Little Pine Creek v Pennsylvánii. V blízkosti Kettle Creek zas traja muži videli, ako obrovský vták v pazúroch nesie srnku. Hneď o rok na to ho videli ľudia z Jersey Shore. V roku 1973 hlásenie podal istý Robert Lyman, ktorý vtáka zbadal sedieť na ceste. Následne sa však vzniesol do vzduchu a zmizol v lese, pričom podľa Lymana bolo rozpätie jeho krídel minimálne 7 metrov.

V Kalifornii sa tvor objavil v roku 1975, kde miestni z Walnut Creek videli vtáka vyššieho ako 1,5 metra, s hlavou supa a sivými krídlami. V neďalekom East Bay ho potom niekoľko svedkov videlo na streche domu. Najdramatickejšie stretnutie sa však odohralo v roku 1977 v Lawndale v Illinois. Jedného dňa sa na záhrade domu hrali 3 deti, keď zrazu zbadali 2 obrovské vtáky. Jeden chlapec sa skryl v bazéne, no 10-ročného Marlona Lowea jeden vták pevne schytil a chystal sa s ním odletieť. Jeho rodičia a ich známi ho počuli kričať a pribehli na pomoc. Vták chlapca nakoniec našťastie pustil na zem asi po pätnástich metroch letu. Vedci tieto správy vyvracali a tvrdili, že to nie je možné, no svedkov nepresvedčili.

Mnohí ľudia tvrdili, že vták vyzerá ako kondor. Jedna žena z Armingtonu ho videla len 3 dni po poslednom útoku a 6 ďalších ľudí ho zazrelo v McLean County. Istý James Majors potom tvdil, že zazrel vtáka, ktorý schytil celé prasa a odletel s ním preč. Nasledujúceho mesiaca tvora videli manželia Chappellovci, ktorí tvrdili, že na výšku meral 1,2 metra a rozpätie krídel bolo 3 až 4 metre. Je možné, že svedkovia pozorovali akéhosi prehistorického vtáka? Jedna hypotéza tvrdí, že by mohlo ísť o dávny druh s názvom Argentavis magnificens, druh pravdepodobne najväčšieho vtáka, aký na Zemi žil a bol objavený v Argentíne. Rozpätie jeho krídel mohlo dosiahnuť až 8 metrov, a tak sa niektorí domnievajú, že niektoré exempláre tohto alebo podobného druhu mohli prežiť do dnešných dôb. Ako obvykle, pevné dôkazy však ešte stále nemáme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára