23. septembra 2017

Rastliny s krvilačnou povahou

Monštrá a obludy rôznych tvarov sa vo folklóre a na filmovom plátne objavujú väčšinou v zvieracej podobe, avšak niekedy aj v rastlinnej. Flóra je všeobecne považovaná za prakticky neškodnú svojou povahou, avšak aj v rastlinnej ríši sa nájdu také príklady, ktorým by sa ľudia mali zďaleka vyhnúť.

Jedným z najznámejších filmov s tematikou "vražednej rastliny" je komediálny muzikál Little Shop Of Horrors z roku 1986, kde je hlavným antihrdinom krvilačná rastlina, ktorá je pôvodne z vesmíru. Tento film predstavuje síce len fikciu, ktorá má pobaviť, no podobné mäsožravé rastliny sa v histórii už objavili mnohokrát. 26. apríla 1874 sa v novinách New York World objavil článok od nemeckého prieskumníka Karla Licheho. Ten v ňom opisoval stretnutie na Madagaskare, pri ktorom členovia kmeňa Mkodo obetovali jednu ženu mäsožravej rastline. Rastlina vraj potom omotala svoje úponky okolo ženy, zadusila ju a vtiahla medzi mnohé vetvy, kde ju trávila dlhšiu dobu. Túto rastlinu pritom opísal aj istý americký guvernér vo svojej knihe o Madagaskare. Kmene aj misionári pritom túto rastlinu dobre poznali a označovali ju za boha. Ako sa však nakoniec ukázalo, Karl Liche a kmeň Mkodo boli iba výmyslami s cieľom pritiahnuť pozornosť.

Viacerí odborníci však zastávajú názor, že podobné rastliny by vskutku mohli existovať. Takisto ako je to so zvieracou ríšou, ani v rastlinnej ríši ešte mnohé druhy vôbec neboli objavené a zaradené. Týmto problémom sa podobne ako kryptozoológia zaoberá kryptobotanika. Tá skúma najmä exotické rastliny, ktoré sa zatiaľ objavujú iba vo folklóre a mytológii rôznych národov a kmeňov. Kryptobotanici sú fascinovaní historkami o veľkých neznámych rastlinách, ktoré podľa príbehov nepohrdnú krvou zvierat aj ľudí. Takéto rastliny údajne rastú napríklad v džungliach Južnej Ameriky či v Afrike. Historky o týchto druhoch však zrejme vychádzajú z dnes už známych druhov, z ktorých medzi najznámejšie patrí rod "nepenthes", po slovensky krčiažník. Krčiažníky sú pôvodom z Bornea a už podľa názvu svojím vzhľadom pripomínajú nádobu, ktorá vo vnútri dokáže polapiť nielen hmyz, ale aj potkany či menšie opice. Nikdy však nedorastajú do obrovských rozmerov, tak ako to býva v legendách o krvilačných rastlinách.

Jednou z najznámejších legiend južnej Afriky je rastlina s menom Umdhlebi. Tá vraj vyzerá ako strom, pričom dokáže vytrhnúť svoje korene zo zeme a premiestniť sa na ľubovoľné miesto, kde číha na korisť, ktorou sú údajne často ľudia. Umdhlebi obsahuje korozívny jed a keď je zakorenená, jed sa dostáva aj do pôdy okolo rastliny, po čom sa v okolí následne objavujú pozostatky zvierat a neopatrných ľudí. Legenda taktiež hovorí, že na nej rastie ovocie, ktoré vraj obsahuje protijed. Kmene sa však v jej opise nevedia zhodnúť, pričom jedni ju opisujú ako krík, zatiaľ čo iní ako strom veľkosti duba. Vo fikcii sa vražedné rastliny objavujú prakticky dodnes. Medzi najznámejšie príklady patrí tiež román Johna Wyndama s názvom "The Day of the Triffids", ktorý bol aj minimálne dvakrát sfilmovaný. Okrem príbehov a legiend sme sa však v skúmaní týchto údajne krvilačných druhov ešte veľmi ďaleko nedostali. Ostáva nám teda zrejme len čakať na nejaký dôkaz, tak ako pri všetkých nevyriešených hádankách.


Krčiažník

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára