30. novembra 2017

Colorado Street Bridge - most samovrahov

Most s názvom Colorado Street Bridge v kalifornskom meste Pasadena má už istú dobu temnú reputáciu. S výškou 45 metrov v najvyššom bode bol most vo svojej dobe považovaný za najvyšší betónový most, avšak slávu neskôr vystriedali tragédie, pri ktorých z neho skokom ukončili život mnohí ľudia. Samovraždy sú na moste známe dodnes, a známe sú aj príbehy o duchoch.

Stavba mosta počas rokov 1912-1913 bola spočiatku zložitým procesom, a to najmä vďaka nestálej pôde. Problém však vyriešil inžinier John Drake Mercereau, ktorý nariadil, aby bol most odklonený o 50 stupňov, čím zároveň vznikol jeho unikátny dizajn. Most spája Los Angeles a Pasadenu a v roku 1931 sa prvýkrát objavil vo filme Charlieho Chaplina "City Lights". Ironickou zhodou náhod v ňom Chaplinova postava odhovára iného muža od jeho samovražedných myšlienok a presviedča ho, že je prečo žiť. Mnoho iných ľudí však už počas histórie nanešťastie vzalo veci z opačného konca.


Smola však most prenasledovala už od začiatku, kedy jeden robotník spadol do tekutého betónu, kde našiel smrť. Jeho telo je vraj zaliate v základoch dodnes. Prvý človek z mosta skočil už v roku 1919 a viacerí ďalší výšku mosta využili počas éry Veľkej hospodárskej krízy v 30-tych rokoch. Najznámejší príbeh hovorí o matke, ktorá z mosta skočila aj so svojím dieťaťom. 3-ročné dievča však dopadlo medzi stromy a prežilo, avšak matka zomrela. Jej duch vraj dodnes na moste stále hľadá svoje dieťa. Podľa záznamov tam dodnes ukončilo svoj život už minimálne 100 ľudí. Plot, ktorý má zabrániť ľuďom skočiť, bol postavený v roku 1993 a spolu s ním je na moste mnoho tabúľ s linkou pomoci. To však zjavne - tak ako na mnohých podobných miestach - nemá veľký efekt, pretože mnohí zúfalí ľudia proste plot prelezú a skočia tak či tak. Most má tak dnes, ako inak, prezývku "Most samovrahov".

Spolu s mostom je to však aj kaňon Arroyo, ktorý sa pod ním nachádza a ktorý je považovaný za miesto plné nepokojných duší. Častým duchom je napríklad muž v okuliaroch alebo žena v bielych šatách. Ženu už mnohí videli, ako sa štverá na plot, no keď svedkovia pribehnú, aby jej v tom zabránili, odrazu po nej nie je ani stopy. Časté sú stretnutia motoristov s rôznymi prízračnými postavami, ktoré sa nielenže prechádzajú po chodníku, ale objavujú sa dokonca v strede cesty. Viacerí vodiči tak už mali tesné stretnutia s duchmi, kedy sa im na poslednú chvíľu vyhli a zistili, že daná postava v momente zmizla. Pod mostom, kde sa taktiež nachádza park, ľudia taktiež týchto duchov vídajú. Niekedy sa oblasťou ozývajú strašidelné zvuky ako náreky a výkriky. Svetlá, ktoré lemujú chodníky pod mostom, taktiež často z nevysvetliteľných dôvodov zlyhávajú a prekvapení okoloidúci sa odrazu ocitnú v úplnej tme.