6. decembra 2017

Zmiznutie poručíka Bella

V Čile existuje výraz "stratený ako poručík Bello", a nie je to náhoda. Nadporučík Alejandro Bello Silva bol čilský pilot, ktorý za podivných okolností zmizol roku 1914 aj so svojím lietadlom počas kvalifikačného letu. Túto udalosť pritom videlo viacero svedkov a pátranie po Bellovi a jeho lietadle trvá už viac ako sto rokov, pričom dôkazov o tom, čo sa vlastne stalo, sa veľa nenašlo.

V skorých ranných hodinách 9. marca 1914 bol 27-ročný Bello na letisku v Lo Espejo, kde sa mal podujať na skúšobný let, ktorý mu mal zabezpečiť titul vojenského pilota. Bello a dvaja ďalší muži mali absolvovať okruh z Lo Espejo do Culitrín, Cartanega a späť na letisko v centrálnom regióne Čile. Celková dráha letu bola 111 míľ a mala trvať okolo dvoch hodín. Pri prvom pokuse sa však letci museli vrátiť kvôli slabej viditeľnosti, pretože nad krajinou visela silná vrstva hmly. Bello si pritom počas prvého letu poškodil lietadlo, a tak pri druhom pokuse musel použiť iný stroj (ktorý mal zhodou okolností číslo 13). Poručík tak vyrazil druhýkrát s ďalším pilotom, ktorý však onedlho musel pristáť kvôli doplneniu paliva. Bello však v lete pokračoval, a práve to sa mu stalo osudným.

V jednom momente nadporučík vletel so svojím lietadlom do "zvláštnej formácie mrakov", pričom ho pozorovalo viacero svedkov. Tí čakali, že sa jeho lietadlo o pár sekúnd vynorí z druhej strany, no to sa už nestalo. Po pár minútach bolo všetkým jasné, že lietadlo zmizlo nevedno kam. Hneď na to bolo spustené rozsiahle pátranie po stratenom letcovi. Niekoľkí tvrdili, že videli lietadlo padnúť na zem, avšak tieto svedectvá sa nikdy nepotvrdili. Prehľadávaná bola morská hladina aj hornaté oblasti, čo však neprinieslo žiadne výsledky ani po mnohých rokoch a viacerých expedíciách. 28. novembra 2007 sa v obci San Antonio našli úlomky, ktoré vraj podľa niektorých boli súčasťou Bellovho lietadla. Čo sa však toho dňa skutočne udialo? Spadol skúsený pilot so svojím lietadlom do nejakej odľahlej oblasti, kde ho dodnes nikto ešte nenašiel, alebo v tomto prípade zaúradovali neznáme sily, ktoré ho vymazali z povrchu našej planéty?