12. decembra 2017

Duch, ktorý odhalil vlastnú vraždu

V roku 1897 bola Zona Heaster Shue nájdená vo svojom domove v Greenbrier County v Západnej Virgínii mŕtva. Vyzeralo to, že šlo o nešťastnú nehodu, a tak bol prípad uzavretý bez hľadania vinníka. Duch ženy sa však krátko na to zjavil svojej matke v snoch, kde jej povedal šokujúcu pravdu o tom, čo sa v skutočnosti stalo.

Mary Jane Heaster sa štyri týždne po pochovaní svojej dcéry Zony začali snívať podivné sny. V nich jej Zona zdelila, že jej smrť vôbec nebola dielom náhody. Zosnulá totiž tvrdila, že ju zavraždil jej manžel Edward. Najbizarnejším detailom však bol motív vraždy - muž totiž svoju manželku vraj zabil po tom, keď mu na večeru nespravila mäso. Vrah sa tak rozzúril a v amoku svojej žene zlomil väzy. V sne duch potom desivým spôsobom otočil hlavu o 180 stupňov, aby demonštroval, že táto verzia je pravdivá. Matka zosnulej sa tak po týchto vidinách dala do pátrania po tom, čo sa v ten deň naozaj v dome stalo.

Zona a Edward sa vzali roku 1896 aj napriek protestom Mary, ktorej sa celá záležitosť nepozdávala. Manželia však žili pokojným životom, teda aspoň sa to spočiatku navonok tak zdalo. 23. januára 1897, po troch mesiacoch ich vzťahu, však Zonu v jej dome našiel poslíček, ktorý chodil na návštevy. Jej telo ležalo pod schodami a na miesto sa onedlho dostavil doktor Knapp, ktorý ho mal prehliadnuť. Edward však medzitým svoju ženu premiestnil hore do spálne, kde ju uložil na posteľ. Keď do izby prišiel doktor, Edward svoju manželku dookola oplakával a zabraňoval doktorovi, aby sa na jej telo pozrel bližšie. Situácia naberala násilné sklony, a tak to doktor vzdal a nakoniec odišiel, aby Edwarda nerozzúril ešte viac. Príčina smrti bola teda uvedená ako "permanentné mdloby"(?), čo bolo neskôr zmenené na "smrť pri pôrode", aj keď sa reálne nevedelo, či bola vtedy Zona tehotná a kde vlastne dieťa zmizlo.

Pri pohrebe stál Edward stále veľmi blízko truhly a nedovolil nikomu prísť bližšie. Ešte pred pohrebom dokonca svojej mŕtvej žene na krk uviazal šatku, zjavne v snahe zakryť dôkazy. Smrť Zony Heaster Shue tak ostala nevyjasneným prípadom, pričom nikto spočiatku nevyslovil podozrenie, že šlo o niečo viac. Jedinou osobou, ktorá o "nešťastnej nehode" pochybovala, bola jej matka Mary, ktorá s tým však veľa nemohla spraviť. Po sérii podivných živých snov však Mary začala jednať, až nakoniec presvedčila prokurátora, aby prípad znova otvoril. Ten potom vyspovedal mnohých známych rodiny, ktorí postupne začali o jej smrti pochybovať a viniť jej manžela. Edward teda dostal pokyn, že musí byť prítomný pri exhumácii tela, pričom vraj prehlásil, že "už vie, že bude zatknutý". Nová prehliadka následne dokázala, že Zonu niekto uškrtil tak násilne, že jej to zlomilo väzy. Na jej krku sa dokonca našli odtlačky prstov, ktoré patrili Edwardovi. Muž bol na mieste zatknutý.

Na súde sa zistilo, že Edward bol ženatý už dvakrát predtým. Jeho prvé manželstvo však skončilo rozvodom - ako inak - z dôvodov násilia voči svojej manželke. Jeho druhá žena pritom taktiež zomrela za záhadných okolností (niekde sa uvádza otrava, pád na ľade, zaškrtenie...). Shue sa taktiež priznal, že sa vo svojom živote plánoval oženiť sedemkrát, v čom mu nakoniec spravodlivosť z druhého sveta našťastie zabránila. Edward bol uznaný vinným a 11. júla 1897 odsúdený na doživotie, pričom väčšina sudcov trvala na treste smrti. Muža dokonca vonku čakal rozzúrený dav, ktorý chcel veci vziať do vlastných rúk a vyniesť rozsudok smrti vlastnými rukami. Edward bol však  transportovaný do väznice West Virginia State Prison, kde nakoniec zomrel po troch rokoch na neznámu chorobu. V tomto prípade teda zvíťazila spravodlivosť, ktorá však musela prísť zo záhrobia. Príbeh z Greenbriar teda dodnes patrí medzi najznámejšie prípady, kedy musel zakročiť duch samotnej obete, aby odhalil vlastného vraha. Nie je však jediný svojho druhu, pretože podobných príbehov je v histórii viac.

Zona Heaster Shue a jej matka Mary