8. mája 2021

Momo – monštrum z Missouri

Americký štát Missouri je podobne ako skoro každý iný štát USA bohatý na folklór a rôzne miestne legendy. Jednou z najslávnejších legiend je aj tá o oblude, ktorá dostala familiárne meno Momo, odvodené z "Missouri (skratka MO) monster". Tohto zhruba dvojmetrového chlpatého tvora s veľkou hlavou v roku 1972 videlo viacero svedkov, ktorých tieto stretnutia značne vydesili.

Dnes už patria správy o tomto legendárnom humanoidovi skôr k miestnemu folklóru, no aj tak mnohí stále veria, že sa jednalo o skutočnú živú obludu, ktorá sa hlavne v 70-tych rokoch minulého storočia zakrádala v lesoch Missouri. Prvé hlásenia sa objavili v júli 1972 v malom mestečku Louisiana, ležiacom na brehu Mississippi River. Miestna polícia odrazu obdržala hneď niekoľko veľmi neobvyklých telefonátov, kde svedkovia tvrdili, že zbadali mohutnú bytosť pokrytú čiernou srsťou, ktorá jej dokonca zakrývala tvár. Jej hlava bola pritom neobvykle veľká a podobná skôr tekvici. Niektorí z nich tvrdili, že jediným rozoznateľným rysom na tvári boli len výrazné oranžové oči, ktoré svetielkovali. 

Zrejme prvé a najznámejšie hlásenie pochádzalo od troch detí, ktoré obludu jedného dňa zbadali na kraji lesa blízko pri ich dome. Bytosť vraj podľa ich slov držala v jednej ruke mŕtveho psa a jej ruky boli od krvi. Vydávala tiež prenikavý zápach, z ktorého deťom takmer prišlo zle. Rodina potom okolie domu preskúmala a našla veľké stopy na mieste, kde deti bytosť videli. Niekde sa dokonca uvádza, že ich pes bol následne po tomto stretnutí celý deň chorý. Počas nasledujúcich týždňov po tomto pozorovaní sa objavovalo stále viac ľudí, ktorí Momo videli. Všetci zhodne tvrdili, že bytosť má tvár celkom zakrytú vlasmi a okrem zápachu tiež vydáva slabé vrčanie, podobné akejsi divej zveri.

Zdalo sa, že obludu priťahuje voda, keďže mnohé pozorovania pochádzali priamo z blízkosti rieky, no nielen odtiaľ. Niektorí ľudia videli mohutnú postavu v okolitých lesoch. Dve ženy vypovedali, že ich tvor prekvapil pri pikniku v prírode, pričom sa obe v strachu zavreli do auta. Odtiaľ potom pozorovali, ako im Momo bez hanby zjedol sendvič s arašidovým maslom a utiekol späť do lesa. Richard Alan Murry, ktorý v tej dobe bol v miestnom zastupiteľstve, pri jednej príležitosti, keď prechádzal popri potoku v meste, zazrel v lese vysokú postavu. Reflektory jeho auta osvietili tmavú srsť tvora, na čo sa Momo dal okamžite na útek a zmizol medzi stromami. Murry bol dovtedy skeptikom, ale toto pozorovanie ho presvedčilo, že historky miestnych nie sú len výmysly.

Ako inak, správ sa onedlho chytili médiá a do oblasti sa začali hrnúť davy zvedavcov a amatérskych poľovníkov, ktorí boli odhodlaní Momo dostať, či už živého alebo mŕtveho. V jeden deň sa dokonca zmobilizoval gang 20 lovcov s jediným, spomínaným úmyslom. Partia však vtedy žiadnu obludu nenašla. Boli však nájdené neobvyklé stopy, ktoré potom skúmali zoológovia a niektorí z nich usúdili, že sa pravdepodobne jedná o akýsi bližšie neurčený druh primáta. Tí ostatní si boli celkom istí, že ide o podvod a žiadna obluda menom Momo neexistuje. Prišla však zima a správ o tvorovi ubúdalo, až nakoniec celkom ustali. Počas neskorších rokov sa ešte raz za čas našiel niekto, kto vraj tvora údajne videl, avšak so správami o chlpatých humanoidoch prakticky z každého amerického štátu je nemožné usúdiť, či naozaj šlo o Momo, alebo sa jeho výskyt viaže len na leto v roku 1972. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára