22. februára 2018

Zvláštne zmiznutia v Novom Mexiku

Na svete existuje veľa miest, ktoré majú zlovestnú povesť a ktoré často doslova pohlcujú neopatrných ľudí. Väčšinou ide o nešťastia vďaka prírodným podmienkam či iným prirodzeným faktorom, no niekedy o niečo vskutku nevysvetliteľné. Jedno takéto miesto sa nachádza v Novom Mexiku, kde sa v okolí pustej dediny Pecos už odohralo mnoho podivných udalostí.

Pecos leží v okrese San Miguel, obklopené najmä púšťou, ale taktiež v blízkosti národného parku Santa Fe National Forest, čím do oblasti každoročne prichádza mnoho návštevníkov. Turistika, kemping a iné vonkajšie aktivity však už počas rokov priniesli nešťastie viacerým ľuďom, ktorí sa tam vonku akoby vyparili. Jedným známym prípadom bolo zmiznutie Mela Nadela (na obrázku) z roku 2009. 61-ročný podnikateľ šiel 6. septembra toho roku na výlet so svojím švagrom a známym na sever od Pecos do oblasti Elk Mountain. Skupinka sa poobede utáborila na mieste blízko cesty, aby rozobrali, ako bude prebiehať ich lov. Asi okolo pol piatej poobede sa Melovi kolegovia vydali hlbšie do lesa, kde skúšali niečo uloviť, zatiaľ čo sa Mel pustil do stavania loveckej skrýše blízko tábora. 


Keď sa však dvaja muži okolo siedmej večer vrátili, po Melovi nebolo ani stopy. Jeho Jeep stál na tom istom mieste, kde ho Mel nechal. Obhliadka okolia a volanie jeho spoločníkov neprinieslo žiadne výsledky, a tak sa po pár hodinách obaja začali obávať, že sa ich priateľ stratil. Začali teda trúbiť svojimi autami a dokonca strieľať do vzduchu v nádeji, že tak Mel nájde cestu späť. Keď ani to nezabralo, muži upovedomili autority. Predpokladalo sa však, že sa Mel čoskoro objaví, pretože oblasť nebola veľmi odľahlá a svetlá Santa Fe svietili v prijateľnej vzdialenosti od miesta ich tábora. Mel bol taktiež dobre oblečený a vyzbrojený na podmienky divočiny, a keďže vlastnil fitness centrum, šlo o zdravého a silného muža. 

Muž sa však stále neobjavoval a tak bolo na druhý deň spustené pátranie, ktoré prerástlo do jedného z najväčších v histórii Nového Mexika. Zapojené boli okrem stoviek ľudí aj helikoptéry, lietadlá, lovecké psy a terénne vozidlá. Po krátkej dobe sa začali vynárať zvláštne stopy. Psy vystopovali Melovu cestu niekoľko desiatok metrov od tábora priamo po lesnej cestičke, kde sa však zrazu stopa končila a psy ostali zmätené a neschopné ďalšieho postupu. Na tomto mieste však neboli stopy žiadnych divokých zvierat alebo známky zápasu, iba stopy nezvestného, ktoré odrazu končili, akoby sa muž počas chôdze vyparil. Nič nenasvedčovalo tomu, že by Nadel svoje zmiznutie plánoval, keďže mal rodinu a viedol spokojný život. Jeho bankové konto taktiež ostalo nedotknuté. Ani po rokoch sa dodnes o zmiznutí Mela Nadela nenašlo žiadne vysvetlenie.

Podobný prípad sa udial taktiež roku 1998, kedy zmizla 71-ročná Emma Tresp. 31. augusta šla táto vitálna pani na výlet do Pecos, kde sa v miestnom kláštore mala opätovne podujať na duchovnom cvičení. Malo teda ísť o cestu, ktorá jej bola známa a ktorú už absolvovala viackrát. Keď sa však jej auto stratilo za horizontom, pani Tresp iba pribudla na zoznam pohrešovaných. Žena mala byť v kláštore niekedy v popoludňajších hodinách, kde však už nedorazila. Jej auto sa 6. septembra našlo na kraji odľahlej cesty Pecos County Service Road 63A, ktorá má vskutku zlovestnú prezývku - Diablova cesta. Ženu naposledy videli na pumpe, kde tankovala a kde ju zachytili aj kamery. Po tomto sa však akosi ocitla na neudržiavanej Diablovej ceste, pričom musela vedieť, že ku kláštoru vedie aj lepšia cesta. 


Keď bolo spustené pátranie, okolo jej auta sa našli stopy, ktoré však len krúžili dookola. Lovecké psy znova nedokázali zachytiť žiadnu stopu, ktorá by viedla do lesa, čo naznačovalo, že pani Trest od auta možno vôbec neodišla. Kde sa teda podela? V aute sa nachádzali všetky jej veci, vrátane peňaženky a nabitého mobilu. Na mieste neboli viditeľné žiadne známky zápasu alebo zásahu iného človeka, žiadne iné odtlačky prstov alebo list na rozlúčku. Do pátrania sa znova zapojili stovky ľudí a bola dokonca vypísaná odmena pre každého, kto príde s nejakou informáciou o nezvestnej žene. Nenašlo sa však absolútne nič, čo by situáciu objasnilo. Uniesol niekto pani Tresp, alebo sa sama stratila v lesoch, kde našla smrť? Podivným detailom však bolo, že Emma Tresp zmizla len 5 míľ od miesta, kde sa o niekoľko rokov po nej stratil Mel Nadel. Náhoda?

Tieto dva prípady predstavujú zrejme najznámejšie zmiznutia, no oblasť okolo Pecos mala zlú povesť už po mnoho rokov pred nimi. Pôvodní obyvatelia verili, že miesto obývajú rôzni duchovia a iné bytosti, ktoré nemajú žiadne dobré úmysly. Podľa legiend sa lesmi zakrádal aj démon, ktorý vedel meniť svoju podobu (niečo ako skinwalkers) s menom El Viveron. Prví európski kolonizátori vraj taktiež v lesoch vídali podivné svetlá a hlásili náhle zmiznutia ľudí. Hlásené boli aj pozorovania UFO a spomínaných svetiel, ktoré svedkovia videli "tancovať" pomedzi stromy. Tmu v lesoch niekedy taktiež z ničoho nič ožiaria záblesky z neznáma, ktoré nemajú žiaden známy pôvod. Nešťastné poblúdenie a dezorientácia vďaka prírodným podmienkam, alebo práca sériového vraha či dokonca nadprirodzených síl? Toto tajomstvo si okolie Pecos stále udržiava a ľudia, ktorých táto zlovestná oblasť už pohltila, ostávajú zrejme navždy stratení. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára