21. marca 2018

Vraždiaca izba v Maynooth

Každý, kto navštívi areál katolíckej univerzity St. Patrick's College v historickom írskom meste Maynooth, sa zrejme stretne s legendou o zlovestnej izbe, ktorá sa nachádza v budove menom Rhetoric House. O tejto izbe sa dodnes hovorí opatrne a vyvstáva pritom jedna otázka: Kto alebo čo donútilo mladých kňazov, aby si v tejto izbe vzali život drastickým spôsobom?

Pokojný areál katolíckej školy je asi medzi poslednými, ktorý by sa dal považovať za temné miesto, kde prevláda zlo. Presne to sa však začalo diať v prvej polovici 19. storočia. Roku 1834 bol v areáli postavený Rhetoric House a slúžil mladým kňazom, ktorí sa stále zaúčali. Izba č. 2, ktorá neskôr dostala pomenovanie "ghost room," sa nachádzala na tom istom poschodí, kde mali kancelárie profesori histórie. Dnes je táto izba prázdna a na mieste okna stojí oltár so sochou Sv. Jozefa, patróna pokojnej smrti. A voľba tohto patróna nie je náhodná. Na podlahe je vraj dodnes vidieť škvrny, ktoré pripomínajú mláky krvi.

Prvá samovražda sa odohrala kedysi po roku 1840. Po tom, čo sa okupant izby celý deň neukázal na žiadnej prednáške, sa ho jeho priatelia vybrali navštíviť. Čakala ich však hrozivá scéna. Mladý muž ležal na zemi v mláke krvi. Príčinou bolo prerezané hrdlo, ktoré vzniklo jeho vlastným pričinením. Po celý zvyšok roka už izba ostala prázdna. V ďalšom semestri však izbu dostal ďalší nič netušiaci mladý muž. Desivá história na seba nenechala dlho čakať. Onedlho na to bol totiž tento študent nájdený mŕtvy za rovnakých okolností. Jeho hrdlo bolo prerezané a v ruke stále zvieral vlastnú britvu. Nevedomosť profesorov a autorít o nejakú dobu zapríčinila ďalšiu katastrofu, ktorá však okrem iného priniesla podivné vysvetlenie.

Rhetoric House

Tretí obyvateľ prekliatej izby bol jedného dňa nájdený v kritickom stave na zemi priamo pod oknom svojej izby. Pád však prežil a stihol ešte ostatným povedať, že v zrkadle zbadal démonickú tvár. Tá ho vraj neznámou silou donútila vziať do ruky britvu. Nasledoval krátky zápas medzi mužom a niečím, čo opísal iba ako "démonickú silu." Študent sa však radšej hodil von z okna, ako keby si vlastnou rukou mal prerezať hrdlo. Muž krátko na to údajne zraneniam podľahol. Po tomto incidente sa následne jeden skúsený kňaz odhodlal stráviť v izbe noc a prísť celej veci na koreň. Legendy hovoria, že kňaz ráno vyšiel z izby s kompletne sivými vlasmi, v šoku a bez vysvetlenia. O veciach, ktoré zažil, odmietol hovoriť.

Samovražda, a zvlášť samovražda na posvätnej pôde, bola vždy smrteľným hriechom. Všetci študenti, ktorí v izbe prišli o život, boli pochovaní mimo posvätenej pôdy a mimo ostatných hrobov. Izba č. 2 bola potom uzatvorená a neskôr premenená na malú prednáškovú miestnosť bez okien a dverí, ktorou dodnes je. Zároveň sa z nej však stala akási temná turistická atrakcia. Tá láka návštevníkov, ktorí sa neboja na vlastnú päsť okúsiť zlé sily, ktoré vraj okupujú izbu dodnes. Jedno pravidlo však stále platí - nikto do prekliatej izby nesmie priniesť zrkadlo. Keď izbu vyšetroval istý tím lovcov duchov a médium Sibyl Lee, všetci tvrdili, že cítili potrebu okamžite utiecť. Prítomnosť niečoho cudzieho bola pritom najsilnejšia pri soche Sv. Jozefa. Sybil Lee taktiež tvrdila, že vytušila prítomnosť akéhosi štvornohého tvora, ktorý môže za zlovestnou silou byť.

Izba v dnešnej podobe

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára