24. augusta 2018

Tajomstvá Pyramid Lake

Neďaleko mesta Reno v Nevade sa uprostred púšte rozprestiera udivujúce jazero menom Pyramid Lake. Názov dostalo podľa viacerých vápencových formácií zvaných "tufa", ktoré sa niekedy týčia vysoko nad hladinu. Táto malebná lokácia je však okrem prírodnej krásy známa aj vďaka temnej histórii a viacerým strašidelným historkám.

Okolie jazera v minulosti obýval indiánsky kmeň Paiute, ktorý sa živil hlavne rybolovom a lovom menších zvierat. Domorodci žili na tomto mieste po stáročia, čo sa však roku 1844 zmenilo s príchodom výskumníka Johna C. Frémonta. Bol to on, kto dal nakoniec jazeru jeho súčasný názov. Do oblasti tak začali prichádzať usadlíci, čo malo pre pôvodný kmeň katastrofické následky. Baníci totiž začali rúbať borovice a rančeri zvyšnú vegetáciu dorazili so svojimi stádami dobytka. Indiáni sa spočiatku s ostatnými snažili žiť v mieri, avšak to tiež netrvalo dlho. Medzi kmeňom a novými obyvateľmi vznikali časté rozbroje, ktoré sa niekedy končili masakrom. Tieto boje nakoniec vyústili do "vojnu o Pyramid Lake", kedy roku 1860 došlo k najväčšiemu násiliu, po ktorom ostalo 80 usadlíkov a neznámy počet Indiánov mŕtvych.

Po týchto udalostiach bolo nakoniec nastolené prímerie, avšak Indiáni už vtedy tvrdili, že jazero takto ostalo prekliate. Za kliatbu pritom podľa legendy mohla morská panna, ktorá patrila k dávnej rase žijúcej v jazere. Podľa jej kliatby bude mať nešťastie každý, kto sa v okolí jazera pokúsi usadiť. Podľa iných starých historiek v jazere žijú démonické bytosti a vodné obludy. Legendy spomínajú tvory pod menom "vodné deti". Tie vraj predstavujú zdeformované deti, ktoré číhajú pod hladinou na svoje obete, ktoré potom stiahnu do hĺbok. Indiáni ich pôvod pripisovali vodnému hadovi, prisťahovalci zas tieto prízraky spojili v praktikami domorodcov, kedy vraj slabé deti z kmeňa rovno hádzali do vody. Táto verzia však zjavne mala za úlohu z Indiánov spraviť barbarov, avšak o pôvode legendy o vodných deťoch sa reálne nevie.

Vie sa však to, že mnohí návštevníci aj miestni už veľakrát v pokojných vodách jazera počuli detský nárek alebo smiech. Tieto hlasy sa vraj ozývajú priamo z vodnej hladiny a je nemožné určiť ich lokáciu. Prízračné deti pritom počuli aj viacerí, ktorí o legende netušili. Miestni dokonca tvrdia, že "počuť ich znamená nešťastie, zazrieť ich znamená smrť". Tento jav je vraj častý hlavne na jar, kedy sa objavuje mnoho svedkov so svojimi zážitkami. V jari taktiež mnohí rybári hlásia nezvyklé problémy so svojou rybárskou výbavou a nehody na hladine jazera.

Ďalším známym faktom totiž je, že Pyramid Lake si už počas rokov vyžiadalo mnoho obetí, ktoré sa často za záhadných okolností utopia. Miestni tvrdia, že každú jar zmizne minimálne jeden rybár. V jazere sa však utopili aj viacerí plavci a potápači, pričom niektorých sa už nikdy nepodarilo nájsť. V niektorých prípadoch sa dokonca nájde telo utopeného v neďalekom jazere Tahoe a naopak. Teórie hovoria, že mŕtvoly niekedy rieka Truckee River, ktorá tečie z Tahoe do Pyramid Lake, prenesie z jedného jazera do druhého. Ako to však môže fungovať proti prúdu, to je záhadou. Niektorí si myslia, že jazerá sú taktiež prepojené podzemnými tokmi a jaskyňami, ktoré niekedy dokážu telá transportovať, avšak to zatiaľ nikto neoveril.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára