19. októbra 2018

"Najkrajšia samovražda" na Empire State Building

Dnes už legendárna stavba Empire State Building prvýkrát rozsvietila svetlá v roku 1931. Jednalo sa o najvyššiu budovu v New Yorku a jej slávu podporil napríklad aj známy film "King Kong". S veľkoleposťou však čoskoro prišli aj tragické správy, kedy sa výšková budova stala ideálnym miestom pre ľudí, ktorí chceli skoncovať so životom. S ich úmrtiami tak neskôr vznikli aj historky o ich nepokojných duchoch.

Empire State Building dnes stále predstavuje jeden z divov New Yorku a vysvietená fasáda stále priťahuje pozornosť miestnych i turistov. Málokto však vie, že skokom z horných poschodí už počas histórie budovy ukončili svoj život desiatky ľudí. Len v roku 1947 behom troch týždňov sa takýmto spôsobom pokúsilo spáchať samovraždu 5 ľudí. Na vyhliadkovej plošine bol potom namontovaný plot, ktorý ľuďom zabraňoval v skoku, no to samovraždy úplne nezastavilo. Istú dobu boli na mieste dokonca stráže, ktoré mali hliadkovať a zabrániť ľuďom skočiť. Niektorým "šťastlivcom" sa skok nestal osudným, keď ich vietor z 86. poschodia privial späť k budove a dopadli na 85. poschodie, končiac s rôznymi zraneniami. K negatívnej histórii taktiež prispel letecký atentát, kedy po náraze lietadla zomrelo 14 ľudí, teroristický útok v podobe streľby, či pády výťahov.

Najznámejším incidentom je zrejme smrť 23-ročnej ženy menom Evelyn McHale z 30. apríla 1947. Evelyn počas vojny slúžila v armáde, čo možno malo vplyv na jej psychické zdravie. Po vojne potom pracovala a žila na Long Island s príbuznými. Neskôr sa zasnúbila so študentom Barry Rhodesom, avšak ich vzťah zrejme nefungoval podľa ich predstáv. V deň svojich 23. narodením so svojím snúbencom strávila noc, no hneď na druhé ráno napísala list na rozlúčku, v ktorom stálo: "Nemyslím si, že by som bola dobrou manželkou pre kohokoľvek. Bezo mňa mu bude lepšie. Odkážte môjmu otcovi, že mám príliš veľa matkiných sklonov."

Evelyn potom vyšla na 86. poschodie na vyhliadkovú terasu Empire State Building. V tej dobe sa tam tiež nachádzal strážnik, ktorý bol len pár metrov od nej, no žene sa aj tak podarilo skočiť. Evelyn dopadla na zaparkované auto na 33rd Street. V tom momente sa na mieste nachádzal aj študent Robert Wiles, ktorý jej telo odfotil. Fotografia potom obletela svet a objavila sa v mnohých publikáciách, pričom bola označená ako "najkrajšia samovražda". Niektorí žurnalisti sa o výraze mŕtvej ženy vyjadrili, že to skôr vyzerá, ako keby len spala či snívala. Evelyn si vzala život takmer presne na 16. výročie otvorenia Empire State Building. A aj s týmto dátumom sú spájané pozorovania prízraku mladej ženy, ktorý už videlo viacero svedkov.

Práve na terase na 86. poschodí už mnohí ľudia hlásili pozorovanie ženy oblečenej v šatách zo 40-tych rokov. Niektorí dokonca tvrdia, že sa s duchom rozprávali, na čo si prízrak zložil kabát a skočil z terasy priamo cez bariéru, ako keby tam ani žiadna nebola. Iní sa domnievajú, že v skutočnosti nejde o Evelyn McHale, ale o istú vdovu, ktorá počas vojny stratila svojho milenca v Nemecku a zvolila si podobný osud. Nech je to už akokoľvek, ešte šokujúcejšie je to, že niektoré dámy potom tohto ducha stretli na toaletách, ako sa upravuje pred zrkadlom. Keď ducha potom nasledovali, celá dohra sa zopakovala na vyhliadkovej terase. Je teda možné, že prízrak Evelyn (alebo inej nešťastnej ženy) je stále zachytený v časovej slučke, pri ktorej opakuje svoje posledné momenty znova a znova?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára